• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    EDERA: co je to za poskytovatele prosím?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: Hele, ne nutně. U blondýny ve škole za standardní cenu zvládají i kaši z brambor i neblátivé ryby. Salát teda mají taky většinou jen na výběr jako jedno ze tří jídel, ale zato ta ostatní mají zeleninu často jako jednu ze složek. Dneska měli tradiční svatomartinskou husokachnu, přespříští týden mají tematický (Itálie)... Spokojenost naprostá.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ADD: hmno, ještě loni to tak v podstatě měli (u brkaše teda nevím) a stálo to stejně (nás). Pak se změnil poskytovatel, ti přidali jedno jídlo (salát), vnutili objednávky předem a snížili určitě množství a nejspíš tedy i kvalitu.. tak já nevím. Už je to v řešení, ale ty požadavky mě potěšily právě jen kvůli tomu, že ty děti mají nejspíš docela dobré stravovací návyky. Taky tam mohly psát Chceme Colu místo čaje a Víc buchtiček se šódó
    ADD
    ADD --- ---
    KAIRRA: Jestli jim vyhoví, čekej zdražení stravenek tak o 50 %. :-)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ILLUZE: zrovna dneska přišla dcera ze školy s tím, že psaly do knihy přání a stížností, co leží v jídelně (od září je tam nová firma a samé problémy, ale to je na jinou diskusi), ptala jsem se co tam psali. Takže: že chtějí bramborovou kaši z brambor a ne z prášku, že chtějí zeleninu ke každému jídlu a ne salát jako jedno z volitelných jídel, že mají brambory mastit víc a maso méně :) a že chtějí aby vegetariánská jídla nebyla tak často sladká. Yes!
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADD: "Stačí, že děti odmítají to, co samy nerady. Když ještě nebudou smět dostávat, co nerady maminky..." Tesat do kamene!:-)

BALAENA: Co mám anémii jak prase, často si na ten výrok vzpomenu.:-)
    ADD
    ADD --- ---
    EVIANAIVE: Já bych neřekla popel, kdybys napsala "hnusí se mi to a nechci, aby to moje dítě strkalo do pusy". Ale v čem jsou tebou vyjmenované potraviny nevhodné pro malé děti, to mi jasné není. A i kdyby byly, řešila bych to asi v případě, kdy by se na jídelníčku ve školce objevovaly častěji.
    ORIKA: Rozhodovat o tom, co dítě jí, mohu v tom rozsahu, v jakém ho mám v péči. Ve chvíli, kdy péči na někoho deleguju, mohu se bránit, pokud dotyčný dítěti škodí nebo nedodržuje domluvená pravidla. Pokud si najdu vegetariánskou školku, tak můžu protestovat, když jim dají chleba s paštikou. Pokud mám dítě v běžné školce, mohu protestovat, pokud budou děti dostávat obden chleba s juniorem nebo každý den tatranku. Jenže tím, že uvaří dršťkovou polévku, školka žádné předpisy neporušila, ne? Dokonce ani pravidla zdravého stravování? Stačí, že děti odmítají to, co samy nerady. Když ještě nebudou smět dostávat, co nerady maminky, tak nebude výchova dětí ve školce úplně snadná. :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MADIETTA: Tohle dávali na Spectru - jsou lidé, kteří jí třeba jen sýr a hranolky - naprosto nic jiného.
    Nebo tam byla matka, která se tak bála bakterií, že vše přepalovala v mikrovlnce, takže pořád jedli suché spálené podešve - "prima zdravá" logika :-/
    Jiná ženská zásadně jí jen růžové jídlo - prostě miluje jen růžovou.

Mne dostala teď už ex synovce - nejedla žádnou zeleninu a ovoce červené barvy, "trpěla" také u žluté. Nejedla i hovězí a knedlíky - dorazila na rodinný oběd, kdy se podávala svíčková. Chudák mamka nevěděla, co jí vlastně nabídnout, byla z toho fakt nešťastná...
    Tak tam seděla a koukala na nás, jak se s chutí cpeme...
    Taky prima zážitek ;)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Jasně že neplápolám nad vším v jejich školkovém jídelníčku, ale říkám si, že nejpodstatnější je to, k čemu je vedeme doma a co vidí, jak se stravují rodiče a chovají ke svému tělu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TORUVIEL: Akorát, že fakt ty výživáře ve školkách lituji. Vždy se najde někdo, kdo ti začne vykládat, co je zase špatně. A že maso je škodlivé. A čerstvá zelenina v zimě také. A citrusy nejsou z tuzemska. A proč tam není víc cizrny, proč vůbec děti dostávají mléčné výrobky.

Tak doprkýnkovic - když s výběrem nesouhlasím, najdu si jinou školku a patřičně to zaplatím. A nebo se prostě domluvím a dítěti dávám stravu s sebou, uvařenou a připravenou mnou.
    Také tam máme bezlepkáře a nikdo neřeší, že mají krabičky s jídlem s sebou.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: jo, to byl tehdy vrchol návštěvy na transfúzce :D
    EDERA
    EDERA --- ---
    TAPINA: Třeba zrovna u toho "hovězí jednou za měsíc a vnitřnosti vůbec". Jak onehdá Balaena citovala hematologa - děvčata, jenom na kuřecím tu krvetvorbu neutáhnete.:-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TAPINA: no, tak s tou možností nedávat dítě do (státní) školky už to tak žhavé taky brzo nebude, minimálně na ten předškolní rok...každopádně to přeháníš, jako vždycky...přijde mi naprosto v pořádku se s učitelkou / kuchařkou domluvit, že moje dítě něco nebude jíst...u syna ve školce to nebyl problém, a to jsem tam nebyla zdaleka jediná...je to čistě o přístupu a ochotě
    TORUVIEL: ano, držet hubu a krok
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TORUVIEL: No já mám z práce zkušenost tu, že čím jsem ochotnější někomu udělat ústupek v zaběhnutých pravidlech, tím víc mě vymáchá v případném problému. Takže jsem byla nucena striktně nastavit pravidlo "buď se bude postupovat mým způsobem, nebo jděte jinam".
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TAPINA: Takže v podstatě chceš říct, že by člověk měl rezignovat na komunikaci? Spousta věcí se dá změnit, s touhle logikou by nikdy k žádné změně nedošlo...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TORUVIEL: To je totéž, co se řeší neustále u dětských lékařů. Prostě je potřeba najít si lékaře, školku, všechno takové, které mi bude vyhovovat a budu tomu důvěřovat a pak už držet linii, kterou tam vedou. Nemůže si každý všude vymýšlet extrabuřty.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TAPINA: Ale to už je trochu přehnané ne? Někdo si přeje, aby dítě nejedlo denně uzeniny a jiné věci, a je z toho hned hon na matky mučící své děti podvýživou? Chce se to trochu mrknout na nějaké jídelníčky, ony fakt nejsou dokonalé a často by zasluhovaly nějaký zásah, a to i v rámci platné metodiky spotřebního koše...
    Ono to není o tom, že dítě 1x ochutná "nevhodné" jídlo, je to o tom, že někde jsou prostě různé hnusy na denní bázi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ORIKA: Taky máš právo dítě do školky nedávat, že ano. Já pořád nechápu ten systém, kdy někdo chce využívat něčích služeb, ale diktovat si podmínky. A že se občas setkám i s lidma, kteří chtějí u mě léčit zvíře, ale sami si určovat, co se mu bude dávat za léky. No tak to prostě ne.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TAPINA: mám za to, že tento stát už takto dosti nevhodným způsobem zasahuje do rodičovských práv a je pro mě neakceptovatelné, aby mi kdokoli zasahoval do toho, jak a čím se stravují moje děti...jediný, s kým jsem toto ochotná konzultovat, je pediatr
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TAPINA: jsem nedávno četla v nějakém anglickojazyčném médiu článek, že už to bylo regulérně přidáno do seznamu psychických poruch (že lidé odmítají jíst určité skupiny potravin, aniž by k tomu měli objektivní zdravotní důvod).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam