DELVIT: Já Ti k tomu můžu říct jen to, co jsem zažila sama při zápisech už před lety - do školek na Praze 3 se striktně bralo podle věku a umožňovalo to poměrně snadné ověření od zřizovatele, resp. magistrátu, pokud se někdo proti rozhodnutí o nepřijetí odvolal. Hlásila jsem dceru do školky, kam před tím chodil syn, ředitelka nás znala dlouho dobu, ale netroufla si dceru přijmout, protože jakékoliv přeskočení pořadí podle věku by pak při kontrole neobhájila, neb by to vzbudilo podezření ohledně úplatků.
Jestli máš pochybnosti, tak to řeš s MÚ. Ale zrovna teda fňukat, že Ti dítě neveznou do školky, která se Ti u zápisu vlastně ani nelíbila, když je přitom prakticky jisté, že vás vezmou jinde, protože v téhle městské části se momentálně dostanou všechny čerstvě tříleté děti? To mi v kontextu toho, že některým ostatním rodičům tady vezmou dítě do školky opravdu až na ten poslední předškolní rok, přijde trochu přes čáru.
Pokud jde o občanky, tak tam se ty zapisované/zapisovatelné údaje v průběhu let mění a je na to i nějaká unijní legislativa (vím, že třeba Řekové se bouřili, že jim zlá ošklivá EU z občanek chce vypustit údaj o vyznání). Třeba časem tlak praxe dojde k tomu, že by bylo dobré uvádět tam u nezletilých dětí rodiče a u rodičů nezletilé děti.