• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MARKYSHA: proč tam nemůže spát? To je to pitomé adaptační období nebo kvůli věku?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Dneská jsem vyzvedávala po obědě, přišla jsem mezi prvními, Alenka se prý rezolutně svlékla a byla v postýlce, hrozně se divila a domů jsem jí nesla.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Alenka ve školce, měla jsem jí odvést v deset...nechtěla, chtěla tam spát..aby se jí zbavili, půjčili jí domů zpívajícího Brumdu...na začátku nebyl prostor pro vyjednávání, málem mě s ní vyhodili s tím, že marodí dvě učitelky, což jsem se nedala. Měli to dát vědět dřív, než jsme si to s mužem složitě zařídili. Zuřím a jsem zvědavá, jak přesvědčí Áju, že Brumda není její.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Tak ta moje malá holčička je poprvé ve státní školce. A Tonda mě zas rozsekal: "Dneska se musím omluvit u Pepíka, Báry a Samíka, protože si budu hrát jenom s Ájou."
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    jo tak květen by byl fajn, to už doufám mininálně budeme vědět, kde budem, pokud už tam nebudem :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    EDERA: loni byla jina situace. co to dohledávám tak se zavedenim povinne dochazky do ms se spadovost bude nejak resit. nasla jsem take informaci, že zapisy pro deti k povinne predskolni dochazce by mely byt jednotne v květnu. tezko teda neco rikat, kdyz vznika zcela nova situace, ale vse co jsem k tomu nasla naznacuje, že by obce mely resit dostatecnou kapacitu pro spadovou oblast....
    EDERA
    EDERA --- ---
    EUCHENIE: Ahááá, tak to jsem z toho prvního příspěvku nepochopila, že ještě nevíte, kam se vrtnete.:-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    EDERA: to jo, když už budem vědět, kam to bude. No budu se snažit, abysme věděli :) Jinak počítám, že to bude cca 30-40 km od původního bydliště, takže dojíždění do původní.. eee. Ale kdyby ho dali někam do 10km od nového, tak pohoda, začla jsem aj řídit :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    EUCHENIE: To jsme dohledávali vloni na jaře, když Barta od Annawy nevzali vloni do školky pro nával předškoláků. Co si pamatuju, tak protože neexistuje spádovost MŠ, předškolák má při přijímání přednost bez ohledu na bydliště. Takže bych normálně šla k zápisu v místě plánovaného bydliště, ať už to se stěhováním stihnete nebo ne.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: ano, ale bavime se o září 2017, kdy poprve najizdi povinna skolni dochazka v posledním roce ms. tudiz je samozřejmě s otaznikem, co to udela v praxi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KATIA: uhm, ne... tuším Medved by mohla vyprávět, kde jim obec sehnala místo ve školce, když u nich žádná nebyla...
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: jakoze bude jezdit z ostravy do prahy? ;-) předpokládám, že tam bude povinnost zajistit misto v dopravne dostupne školce, coz by samozřejmě mohla byt i ta původní, napr v ramci Prahy....
    KATIA
    KATIA --- ---
    MADIETTA: tak to v kazdem případě souhlas, zaroven z dotazu myslim vyplývá, že to hodla řešit...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KATIA: jak do školy, tak do školky se umísťuje na základě kapacity, ta je daná příslušnými povoleními ze strany ministerstva a bez udělení výjimky je nepřekročitelná. Takže ani spádová škola nevezme školáka v průběhu roku, pokud by to znamenalo, že by nesplňovala nejvyšší povolený počet dětí - takové dítě by muselo nastoupit do nějaké jiné základní školy, která kapacitu má.
    U škol to zas až tak časté není, u školek je to častější - ale školky zase nejsou spádové, takže tím tuplem neexistuje nárok na místo v té nejbližší. Obec má pouze povinnost zajistit předškolákovi místo, školka má povinnost dát předškolákovi v rámci přijímacího řízení přednost, ale pokud není kapacita (nebo obec vůbec nezřizuje školku), tak obec splní svou povinnost tím, že to místo zajistí v libovolné jiné státní školce (takže si dovedu představit, že by v případě stěhování obec nabídla uzavřít smlouvu s obcí původní školky o hrazení nákladů - tam koneckonců to dítě přijaté už je).
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    MADIETTA: to bych udělala, jen na sto pro nevím, zda budu v době přijímaček vědět, kde budem bydlet v tý době, esi budem mít něco nalezenýho. I když je fakt, že do září to zas snad zas zvládnem, takže aspoň před začátkem nového školního roku by to mělo bejt.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KATIA: tak dobré by hlavně bylo předem kontaktovat tu školku i v případě, že si EUCHENIE trvalé bydliště přehlásit nestihne.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MADIETTA: účast na prijimackach předpokládám. nicméně imho teda by meli byt schopni zajistit misto i v prubehu skolniho roku - do školy te taky umístí. musi zajistit možnost plnit povinnou skolni docházku. rychle přihlášení trvaleho bude každopádně klíčové...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KATIA: tak ale nemůžou zajistit místo pro dítě, o kterém nevědí, ne?
    KATIA
    KATIA --- ---
    EUCHENIE: ono hlavně od září je ten poslední rok povinný, takze by misto meli zajistit v kazdem případě.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    MARKYSHA: tohle chtěli i ve státní, načež jsem řekla, že už chodil do soukro, tolik dovolený nemám a ať mi zavolaj, kdyby bylo zle a bylo :) no nevolali.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    dotaz - přemejšlíme o stěhování a varianty jsou následující:
    a) stihneme to do příjmaček do MŠ vč. trvalýho bydliště - pohoda
    b) stihneme to do příjmaček do MŠ, ale nebudeme ještě mít trvalý
    c) nestihneme to do PZ

Bambin bude předškolák od příštího září. Zajímá mě varianta b) a c) -v tom b) berou i předškoláky, když nemaj trvalý, nebo záleží jak kde?
    A poslední.. i když má na to právo nebo jak to je, tak má stejně smůlu, ne? Nebo se hlásí nějak dodatečně a čeká se, zda se něco uvolní?

Díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam