• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNAWA: To musím ocitovat, je to fakt... no, finský.

"Muminek se rozběhl k houštině. Teď byla mýtina jeho. Stejně krásná i za pošmourného počasí. Panovalo zde naprosté ticho, třebaže foukal vítr. A žádní mravenci. Ani jediný. Možná se schovali před deštěm... Muminek začal netrpělivě oběma tlapkami vytrhávat drny. Teď to ucítil - pach petroleje. Ano, byli tam, bylo jich plno... jenomže všichni do jednoho mrtví a zkroucení, hrůza hrůzoucí, tady došlo k velkému a strašnému masakru, z něhož jediný mravenec nevyvázl. Utopili se v petroleji.
    Muminek se zvedl a stál jako omráčený. Je to má vina. Měl jsem to vědět. Mia nepatří k těm, co někoho přemlouvají, buď okamžitě jedná, nebo jde od toho. Co mám dělat. Co mám dělat.
    'Ale miláčku,' řekla malá Mia. 'Mravenci jsou jako komáři, děláme jenom dobře, když se jich zbavíme! Stejně jsi dobře věděl, jak to vyřídím. Věděl jsi to, ale doufals, že o tom budu mlčet, rád klameš sám sebe.'
    Toho večera malá Mia spatřila muminka plazícho se vřesem. Zřejmě se snažil být neviditelný. Pochopitelně ho sledovala a viděla, jak kolem smrkového lesíka sype cukr.
    Aha, pomyslela si malá Mia. Snaží se teď uklidnit si svědomí. Mohla bych mu říct, že mravenci cukr nepojídají. A že mravenci, co mi unikli, se o tu záležitost vůbec nezajímají a že pražádnou útěchu nepotřebují. Ale ani mě nenapadne. On to přežije."

No, nevím, pro děti jakého věku je toto určeno... asi pro žádné, pokud to nejsou malí Fini :-D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: ten asi hned ten číst nebudeme, hodlám skončit dřív, momentálně čteme Bláznivé léto. Mia nebo Mimlina dcera někoho hubí?

Mmch, neteř chodí s Finem, ví to!?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNAWA: He, muminci. Já jsem dokoupila nějaké, co jsme ještě neměli, a teď jsem na rozpacích, jestli to vůbec dávat dětem číst. Díl Tatínek a moře... WTF? Otec se zmítá v krizi středního věku, matka se tiše trápí, utíká se do snů, a tak si ani pořádně nevšimne, že syn odešel z domova, adoptovaná dcera je malý sociopat, který s rozkoší hubí jiné živé tvory... No jsem z toho doteď vyplesklá. Se nedivím, že jsou Finové takový... ehm, jiný, když jsou odchovávaný na tomhle. :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Já jsem nudná přemoudřelá blbka a milovala jsem Lisu, aspoň než se stala vegetariánkou :D ale přišla jsem s nimi do styku později, tuším že tak kolem 12.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Tak když vyjdeme z faktu, že blondýna svého plyšového psa pojmenovala Smithers, taky to vypadá na nejoblíbenější postavu úplně jinou než Lisu nebo Magie.:-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: to rozčiloval i mě, vlastně mi to vadí dodneška.

B teda jede stále v jednoduchých krátkých pohádkách, film dá občas, ale dost zřídka, s námi. Poslední byl s námi, když měl mononukleozu v červenci, minulý víkend byl s tatínkem na lichožroutech. My nějak podstatně víc čteme, momentálně Muminky, ale tam se teda zrovna bojí Policejního bambula.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: já si dobře pamatuju, jak Luca coby malá na otázku, koho má v Simpsových nejradši říkala, že Barnyho (ožrala, co furt krká.....)....matka blbka očekávala miminko magie nebo tak....
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Blondýna Simpsonovi odmalička miluje, přestože jim teda ještě ani dneska nemůže úplně rozumět (si teda myslím, že i mně tam spousta narážek uniká, protože neznám dokonale americké reálie). Ale prostě tam je kompletní rodina, tak je to správně. Naopak byla běsná z pohádek typu Káťa a Škubánek, protože kdo to jakživ viděl, aby holčička bydlela sama se psem.
    SARGO
    SARGO --- ---
    TRISSIE: Nejhorší bylo Děvčátko se zápalkami. 8-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jinak kdo tento poetický příběh nezná (nebo ho minimálně nezná v pojetí slavného francouzského pohádkáře), tak epická scéna uprostřed příběhu:

Dívka objevuje strašlivé tajemství místnosti: podlahu pokrývá krev a těla předchozích Modrovousových manželek visí na hácích na zdech. Zhrozená dívka upouští klíč do kaluže krve. Utíká z místnosti, ale krev z klíče nejde smýt. Své sestře prozradí Modrovousovo tajemství a plánují, že příštího dne ze zámku utečou. Modrovous se však nečekaně vrací už příští ráno a ihned si všimne krve na klíči. V hněvu manželce vyhrožuje, že jí okamžitě srazí hlavu, ale dívka ho žádá o čtvrt hodinu na modlitbu. Společně se svou sestrou se zamkne v nejvyšší věži. Zatímco se Modrovous s mečem v ruce snaží dostat přes dveře, dívky čekají na příjezd svých dvou bratrů. Na poslední chvíli je pak bratři zachrání a Modrovouse zabijí.

to celé ve verších. ideální pohádka, ne? :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: časovač do zásuvky? Jednoduché a spolehlivé :-)
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: Já taky nikdy neviděla Sám doma a nemíním na to koukat. :-)
    U nás je teď větší problém než CO otázka KDY, protože Benýs vstává v pět, aby se koukal. Takže muž má aktuálně za úkol nastavit tam pojistku, která dětem zabrání si to pouštět, ideálně jim to dovolí třeba v půl sedmé, aby měly motiv vstát, a v půl osmé to zase zablokuje. :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KATIA: ale překvapivě, narozdíl od toho Andersena (u nějž jsem úpěla "maminko, andersena neee!") se mi tahle knížka prý velmi líbila. Pamatuju si, že jsem si na přijímačky na lidušku na kreslení (asi druhá nebo třetí třída) vybrala pro grafické znázornění pohádky právě Modrovouse, a nechala jsem se nést svou představivostí... ono taky těžko zapomenout, že se pak pokoušeli mě nahnat do pedpsych poradny a dlouze debatovali s mou matkou :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SARGO: "O dívce, která šlápla na chléb", anyone? :-)
    tam byli taky samí hadi, pavouci a podobné brebery, co jí až do skonání světa lezli po obličeji.

No, tak Andersen mi taky nesmí přes práh.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: coooo? tak to je neco :-)))) to nastesti neznam.ja vytahala nějakou klasiku po nas, neco precteme, ale zamerim se na vyhledavani nejakych novejsich dilek, např kde se zena nevybira podle toho, že je nejkrásnější a na tvrdou praci nejsou sloužící:-)))
    SARGO
    SARGO --- ---
    MEDVED007: Simpsonovi nám vyrobili problém! Protože je to jediné místo, kde se J. setkal s alkoholem, značně ho teď démonizuje a má představy dosti děsivé :-D "Mami, je ti jasný, že táta jenom tak říká, že jde běhat, ale půjde se strašně zchlastat do hospody?" - a myslel to naprosto vážně a dost ho to sebralo... :-))

TRISSIE: To bych měla patrně noční můry do teď. Já si i zalepila pár Andersenových pohádek, abych je omylem nepřečetla :-D Ale mně vadily ty realistický, čím vymyšlenější, tím větší množství tělních tekutin je tolerováno. Hmm, vlastně čtu hlavně scifi dodnes... :-D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KATIA: ona taková původní verze Šípkové Růženky, z Pohádek mé matky husy, kde princ princeznu nepolíbí, alébrž s ní jezdí souložit tak často, že ji dvakrát zbouchne a ona se probudí teprve poté, co jedno z dětí, hladově hledajících prso, omylem vysosne ten kus přeslice (tím to nekončí, mám pocit, že to zahrnuje ještě zlou princovu macechu, která když zjistí konkurenci, nechá obě děti uvařit a naservíruje princi, a když se to provalí, tak princ ji i svou nevlastní dceru, která při tom asistovala, nechá vhodit do jámy s hady, štíry a pavouky)... mno, kam se na to hrabe hollywoodská horrorová produkce!

(tento literární skvost mi maminka zakoupila v první nebo druhé třídě, s tím, že "jsou to přeci klasické pohádky!")
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ADD: tak kdyby jim školka pouštěla seriály, byla bych dost naštvaná, vidíš, ještě to tak.

MEDVED007: Sám doma taky nemám ráda a ani mi nepřišlo na mysl to někomu pouštět. Simpsonovy občas velké dtěi B ukážou, co nadělám?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: já myslím, že každý má měřítka jinde...naše děti dodnes neviděli Sám doma , protože to považuju principiálně za příšerný film, kde se naprosto nesmyslně ubližuje druhým lidem byť jsou to zloději a na druhou stranu u nás děti od útlého věku sledují the simpsons , ač to je občas taky pěkně brutálně a často velmi politicky nekorektní, což jako malí moc nevnímali, ale teď občas zírám, co se z toho dozvěděli :-) třeba Trump jako prezident je vůbec nepřekvapil, ten už přeci tam přeci prezident byl :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    SARGO: kdyz ony ty tradiční pohadky jsou fakt docela maso :-)))) nejen tedy s ohledem na násilí a tak... ted jsem cetla dlouhy, siroky a bystrozraky a ty jo! :-)))
    SARGO
    SARGO --- ---
    ADD: Kreslený SW nás nějak minulo, vůbec netuším, jak to vypadá. Ale je pravda, že příliš realistické věci nějak nevnímají, čím je ale někdo roztomileji nakreslený, tím hůř :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam