• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    KATIA
    KATIA --- ---
    TORUVIEL: pro me je to o tom, nakolik pak clovek jde do řešení. ja bych samozřejmě mela obavu, že kdyz se ozvu, tak se to otoci proti dítěti :-( na druhou stranu u nas zjevne inspekce chodí a řeší, jestli rvp dodržují, takze věřím, že se to postupně mění.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KATIA: No, já to chápu, ale od soukromé školky bych prostě očekávala "modernější" přístup, více klientsky orientovaný. Že to tak není, to se může stát. Pak je asi na místě buď domluva, nebo změna školky, nebo smíření se se situací (to by se mi ale smiřovalo špatně, kdybych nějaké školce dávala třeba 10tis měsíčně a ona přitom nebyla schopná vyhovět potřebám mého dítěte v tak základní věci).
    A dohadovat se v nějaké myšlenkově zastaralé státní školce asi taky není jednoduché, jo. Sice to mají napsané někde v pravidlech, ale jak to chodí v praxi, to je různé. Bohužel mám teda kamarádku, co pracovala ve státní školce a co mi popisovala, to bylo dost hrůzné.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TORUVIEL: malokdo chce jít do konfliktu, ale proste plati pro vsechny skolky, prave ty registrovane podle zakona, coz jsou predevsim ty obecni, že dite ma odpocinek a ne nutne spani. pro ne je rvp zavazny dokument, dodržování kontrolovano inspekci. paradoxně soukroma skolka bez registrace si naopak asi muze ta pravidla nastavit jinak.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BRKODLAK: Podle mě to prostě svědčí o tom, že jsou učitelky líné zajišťovat v tom poobědovém čase alternativní program pro děti, které nespí. Pamatuji to ze svých dětských let. Pokud jde u vás o státní školku, asi by mě to ani nepřekvapilo, někde ty staré praktiky přetrvávají dodnes. Ale pokud jde o soukromou školku, tam by měli už z principu tak nějak vycházet rodičům více vstříc, imho.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: V mnoha školkách funguje, že si děti lehnou, přečete se pohádka, 20 minut si odpočinou, kdo neusne, ten se po těch 20-30 minutách může zvednout a prohlížet si knížky, malovat... prostě provozovat nějakou klidnou, tichou činnost. Je to zas jen o ochotě a pohodlnosti učitelek.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KATIA: jsem si to schvalne dohledala v rvp a píše se, že donucovat deti ke spanku je nepřípustné;-)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    BRKODLAK: koukni se co mají ve školním řadu. Pokud je to soukromý rezort, může to být také ve smluvních podmínkách. Nicméně děti by se nutit spát neměly, měly by pouze odpočívat, dodržovat klidový režim a nerušit druhé u spánku. Na druhou stranu, představ si uspávát dvacet děti, někde i víc a teď by si každé dělalo to své, protože se mu něco nechce (malovalo, četlo knihu, etc.), to je pak chaos...tabove těžké situace toto...vše má své meze a hranice na obou stranách...tak uvidíš, co zjistíš, jak se s nimi domluvis...by mě zajímalo...
    KATIA
    KATIA --- ---
    BRKODLAK: hlavne dite nema povinnost spat. skolka musí zaradit klidovy cas pro odpocinek, ale spanek ma proste vychazet z potreb dítěte, kdyz neusne, ma jinou klidovou aktivitu.
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    BRKODLAK: Zapsané dítě má právo na celodenní docházku. Pokud školka na rodiče tlačí, aby si dítě vyzvedávalo "po o", jedná protiprávně.
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    Zdravím, netušíte někdo, zda má školka právo nařídit rodiči, aby si vyzvedával dítě už po obědě, protože nechce spát? Když si vzpomenu na svou školku, tak bylo běžný, že spousta dětí nedokázala usnout.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: hehe a rodiče půjčili nějaký velký obnos kamarádovi jménem Andersen a já pak ve školce vždycky křičela "Andersena né, ten nám dluží peníze!" a později, když jsem chodila do knihovny, tak když jsem na knížce viděla takový to logo Cena H.A.Andersena", tak jsem jí vrátila do regálu, než mi to někdo vysvětlil.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ANNAWA: Tonda to viděl celý, ale většinou chce jen ten první díl. Ale on je stejně v tomhle drsný, já nesnášela ty smutné Andersenovy pohádky typu Cínový vojáček a Děvčatko se zápalkami, podle něj jsou krásné a ještě mi to vysvětloval, že vojáček a baletka se roztaví a budou navždy spolu a děvčátku v nebi líp, tak je imho připravený na něco temnějšího a složitějšího.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: díky, nemám totálně úchylné dítě :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: to asi fakt pro žádné...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNAWA: To musím ocitovat, je to fakt... no, finský.

"Muminek se rozběhl k houštině. Teď byla mýtina jeho. Stejně krásná i za pošmourného počasí. Panovalo zde naprosté ticho, třebaže foukal vítr. A žádní mravenci. Ani jediný. Možná se schovali před deštěm... Muminek začal netrpělivě oběma tlapkami vytrhávat drny. Teď to ucítil - pach petroleje. Ano, byli tam, bylo jich plno... jenomže všichni do jednoho mrtví a zkroucení, hrůza hrůzoucí, tady došlo k velkému a strašnému masakru, z něhož jediný mravenec nevyvázl. Utopili se v petroleji.
    Muminek se zvedl a stál jako omráčený. Je to má vina. Měl jsem to vědět. Mia nepatří k těm, co někoho přemlouvají, buď okamžitě jedná, nebo jde od toho. Co mám dělat. Co mám dělat.
    'Ale miláčku,' řekla malá Mia. 'Mravenci jsou jako komáři, děláme jenom dobře, když se jich zbavíme! Stejně jsi dobře věděl, jak to vyřídím. Věděl jsi to, ale doufals, že o tom budu mlčet, rád klameš sám sebe.'
    Toho večera malá Mia spatřila muminka plazícho se vřesem. Zřejmě se snažil být neviditelný. Pochopitelně ho sledovala a viděla, jak kolem smrkového lesíka sype cukr.
    Aha, pomyslela si malá Mia. Snaží se teď uklidnit si svědomí. Mohla bych mu říct, že mravenci cukr nepojídají. A že mravenci, co mi unikli, se o tu záležitost vůbec nezajímají a že pražádnou útěchu nepotřebují. Ale ani mě nenapadne. On to přežije."

No, nevím, pro děti jakého věku je toto určeno... asi pro žádné, pokud to nejsou malí Fini :-D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: Bart Bart nejradši... no, to není těžký ;-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: ten asi hned ten číst nebudeme, hodlám skončit dřív, momentálně čteme Bláznivé léto. Mia nebo Mimlina dcera někoho hubí?

Mmch, neteř chodí s Finem, ví to!?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNAWA: He, muminci. Já jsem dokoupila nějaké, co jsme ještě neměli, a teď jsem na rozpacích, jestli to vůbec dávat dětem číst. Díl Tatínek a moře... WTF? Otec se zmítá v krizi středního věku, matka se tiše trápí, utíká se do snů, a tak si ani pořádně nevšimne, že syn odešel z domova, adoptovaná dcera je malý sociopat, který s rozkoší hubí jiné živé tvory... No jsem z toho doteď vyplesklá. Se nedivím, že jsou Finové takový... ehm, jiný, když jsou odchovávaný na tomhle. :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Já jsem nudná přemoudřelá blbka a milovala jsem Lisu, aspoň než se stala vegetariánkou :D ale přišla jsem s nimi do styku později, tuším že tak kolem 12.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Tak když vyjdeme z faktu, že blondýna svého plyšového psa pojmenovala Smithers, taky to vypadá na nejoblíbenější postavu úplně jinou než Lisu nebo Magie.:-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: to rozčiloval i mě, vlastně mi to vadí dodneška.

B teda jede stále v jednoduchých krátkých pohádkách, film dá občas, ale dost zřídka, s námi. Poslední byl s námi, když měl mononukleozu v červenci, minulý víkend byl s tatínkem na lichožroutech. My nějak podstatně víc čteme, momentálně Muminky, ale tam se teda zrovna bojí Policejního bambula.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam