• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ADD
    ADD --- ---
    VSICHNIMAME: Nemám potuchu, syna do té školy nevzali, tak ani neprověřovali. Varovala nás před tím ředitelka MŠ.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ADD: to se mi dost nezdá, zaprvé ne každý má SIPO a za druhé, co je komu po účtech? kdo to ověřuje, jak to ověřuje?
    ADD
    ADD --- ---
    MONI: Na Praze 6 v některých oblíbených školách prý kontrolují, zda je z účtu rodičů placeno SIPO k danému bytu. Na Praze 5 zase někde prochází nahlášení dítěte ke kamarádům do bytu, pro který je škola spádová.
    MONI
    MONI --- ---
    KAMPA: já bych ústním slibům, že stačí jen nájemní smlouva moc nevěřila... U nás (Praha 8) vloni při zápisu ředitelka kontrolovala moji občanku a říkala, že trvalé bydliště dětí musí ještě ověřovat na úřadě/matrice.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    NIENNA: Už to vyvěsili.... tak i u nás je letos povinný trvalý pobyt na praze 14....a snad se bude zohledňovat i spádovost... ale to jsem jen zaslechla šuškandu....
    ADD
    ADD --- ---
    KAMPA: Vyřídíš to na úřadě za hodinu a máš klid. A kdykoli ho zase můžeš přehlásit zpátky. Jestli ti v tom nic nebrání, udělala bych to hned. V místech s přísnými pravidly neuznávají přehlášení v době těsně před zápisem.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    jeste jsem se chtela zeptat, kolik prihlasek jste davali? vyhody/nevyhody? dekuji
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    TRISSIE: no ty doufam , ze ne, ale ja bydlim na praze 15 a tam je nastesti skolek opravdu hodne, doufam, ze tebou popisovana situace nenastane.
    jeste chci prave obvolat ostatni skolky a zjistit, jak k tomu pristupujou, at jsem kdyztak pripravena.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    ADD: v pripade nutnosti jsem pripravena dite prehlasit...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAMPA: tak akorát doufej, že pak nebude při zápisu přetlak a nepřitvrdí kritéria...
    ADD
    ADD --- ---
    KAMPA: A byl by kdyžtak problém přehlásit dítě? U nás muž a děti mají trvalé bydliště v místě našeho pobytu, já ještě pořád ve svém původním bytě. Ale jestli to v jedné školce vypadá nadějně i bez toho, tím líp.
    (Starším synům jsme měnili trvalé bydliště po přestěhování právě kvůli školce, mladšímu hned po narození v rámci vyřizování všech papírů, aby hned dostal občanku s touto adresou a nemuselo se to měnit později.)
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    no tak pry staci najemni smlouva...nemusim mit trvale bydliste. staci, kdyz dolozim , ze na te casti prahy ziju. nemusim si kvuli tomu predelavat trvale bydliste nebo prepisovat dite na otce ... myslim,ze je to naprosto logicke. (teda zatim jedna skolka, druha - tam mi nedokazali odpovedet)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KAMPA: no patřičný nepatřičný... školky mají prostě nějakou kapacitu, ta se nedá zvyšovat úplně pružně, protože počet tříd, kapacita stravovacích zařízení, počet učitelek... no a je logické, že zřizovatel, když si musí vybrat, bude samozřejmě preferovat rezidenty, z nichž mu plynou daně. Argumentovat, že je to nepatřičný, je asi takový, jako se hádat o nedůstojnosti registrací do pražských porodnic málem s datem početí - je, ale v nejbližším horizontu se s tím nedá nic dělat (jak teď tlačí ten nárok na školku od dvou let, měly by se i navyšovat kapacity, no uvidíme...). Když je školka poloprázdná, většinou žádná kritéria podle trvalého bydliště nemá. Když je přecpaná, znovu se zeptám, jak bys to chtěla řešit líp, kdybys byla v pozici provozovatele? (Říkám z pozice někoho, jehož dítě se nedostalo do školky, protože nemáme trvalé bydliště, a chodí do soukromé, ale nějak netuším, k čemu by mi bylo se rozčilovat, že má nárok na vzdělání a ať "si to nějak udělaj".)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAMPA: je to služba hrazena z rozpočtu městské části, a městská část má investiční peníze jen za osoby s trvalým pobytem. Takže logicky, nechce přispívat cizím, když by ji pak nezbylo na vlastní.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    tak diky za info, mam vypsane skolky a jdu patrat. napisu vysledek...ale jako zacinam mit z toho teda strach....prece dite ma narok na vzdelani a co to ma spolecneho s rodici? kde mam trvaly nebo prechodny bydliste...neprijde mi to patricny.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    KAIRRA: Loni tu měly všechny školky kriteria stejná. Stejně jako přihlášky, den jejich odevzdání i den, kdy zveřejnění výsledky. Tak nějak předpokládám, že tomu tak bude i letos. Ale dobrá připomínka, nejde se tedy všude orientovat jen podle informací MČ.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    GLOBALISTA: ale bacha, ta kritéria a bodování si v souladu se zákonem stanovují školky každá zvlášť, není to jednotně podle obvodu.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Letošní kritéria pro P6 třeba zde http://msjuarezova.cz/wp-content/uploads/2016/02/Kritéria-2017.pdf , Trissie měla pravdu, nejvíc bodů je za trvalý pobyt, to jsem nějak vytěsnila. Ale už se nebere ohled na to, jak dlouho ten TP trvá.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    KAMPA: Ono to je vážně v každé městské části různé. Za věk byly body jen v rámci ročníku, takže i ten červnový s trvalým bydlištěm by dostal o pár bodů víc než někdo, komu byly tři už v září. Dokonce je ještě rozlišeno, jak dlouho je dítě na Praze 6 nahlášeno. Moc bodů to sice není, ale v tom rozhodování o výsledku se to pak projeví významně. Zapátrej, jak to máte u vás, máš MÚ má speciální webové stránky jen o školkách.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAMPA: bez trvalého pobytu jsi opravdu prakticky bez šance... a některé školky hledí dokonce i na to, aby to trvalé bydliště měli oba rodiče, a ještě ke všemu nějakou dobu před přijímacím řízením.
    Takže se podívej na přijímací kritéria těch školek, o které máš zájem, a podle toho uvidíš.
    Jinak třeba Praha 6 měla v přijímacím řízení jeden rok (nebo teda školka, na kterou jsem se dívala) za trvalý pobyt 60 bodů, za předškoláka 10 bodů, za sourozence ve školce 5 bodů... a v rámci stejných bodů pak sestupně podle věku, takže asi chápeš, že mimo-obvodový předškolák byl v prdeli hned na startu.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    KAMPA: U nás např. stačí...resp. do teď vždycky stačila... ale těžko říct, co bude letos s ohledem na povinné předškoláky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam