• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    HANUMA: potkala jsem dnes ředitelku, tak jsem se jí ptala - mámdát vědět, co nejdřv.. ale nevím, kdy budeme vědět.. a ptala jsem se, jak to je pak s tou povinností, když třeba budeme chtít bejt pár dní u babičky a dědy, máme je 160 km daleko, tak říkala, že v poho, když to nebude moc často.. no stejně voser, já na md, v pze mě nic nedrží... takže uvidíme, asi to fakt zkusime za hranicema ten rok. Jo ještě říkala, že když se rozhodnu pro domoškolo, nemůže už během toho roku zpět
    RYBKA: jo tak to mrknu, díky. ad škola.. no, sami nevíme. Varianty jsou do první třídy tady, do první tam a do druhý tady, to mi bude končit md a mohla bych se vrátit do práce, nebo tam do čtvrtý/pátý.. pak na gympl sem, nebo napořád :) fakt netuším. Ale zatím to vypadá na trvalej pobyt v ČR, tam by moh do školky taky, jak maj uprchlíky, berou každýho i bez trvaláku
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---

TRISSIE: přesně, takový B byl od rijna nemocny kazdou chvili, do toho obcas jsne ho tam z ruznych duvodu nedali, 4 hodiny den co den by nesplnil v celkem vyrazne mire.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: to je samozřejmě celkově absurdní, ale pokud bude pocit, že tam není součinnost na plnění povinné docházky, tak to teoreticky může nastat. celé je to samozřejmě demence, ad začátek diskuse - pokud byl pocit, že se to má u někoho řešit (přes 90% děti dochází tak jako tak), tak se to mělo řešit u konkrétních dětí, v konkrétních lokalitách a klidně na míru udělanými službami. znám organizaci, která má fajn předškolní program pro děti z chudých rodin, daří se jim dobře, jsou pripravene na skolu, tak proč nezačít zde podporou podobných služeb? jistě, je to určitá segregace, ale to je běh na dlouhou trať a nevyřeší se vynucenim školky bez dalšího...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KATIA: já ten poslední rok ve školce beru jako právě výhodu pro to promoření, ale takhle postavené, bez jasných providel a podmínek, navíc bez zajištěných kapacit, je to prostě nedomyšlená ptákovina...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KATIA: už vidím, jak OSPOD vyšetřuje zanedbání péče ve formě " babička ho bere každý týden na celodenní výlet", "dítě je doma měsíc s ošklivým kašlem", případně "rodiče odjeli s dítětem na tři týdny na cesty po Evropě".
    To budou mít na OSPOD vyloženě radost!
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: tak tím líp ať si tím projdou ve školce a ne až v první třídě, ale stejně...
    výhodu budou mít rodiče, co jejich dítě už do školky chodí a budou je tam znát...
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: jinak ta sankce samozřejmě může přijít v podobě zapojení ospod, pokud by byl dojem, že je tam vyloženě nějaké zanedbání atp
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: asi tak. proto se předpokládá, že to bude dost volné...takže no... nesmysl prostě...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    a co je jako potenciální sankce (problém), když dítě nesplní, co je požadované ? propadne ve školce ? já tohle prostě nechápu....
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: no ono ale zvlášť ti čerstvě nastupující předškoláci si tou promořeností fakt projdou fest, když je to první pořádný kolektiv, plus co nepoloží předškoláka, u smíšených tříd ty tříleté sejme :-(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Z elaborátu, co visí u nás ve školce jsem vyrozuměla, že "běžná nemocnost" se řešit nebude, pokud by nějaké dítě chybělo nad rámec standardu, tak budou chtít omluvenky od lékaře. Prostě stejně jako ve škole, nevidím v tom jednom roce až takový rozdíl. Předškolák je pořád doma protože furt něco a za rok se zázračně vyvine a začne navštěvovat vzdělávací ústav natolik, aby mu neuteklo nic z důležité výuky? :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: akorát by mě zajímalo, jak hodlají řešit klasickou školkovou nemocnost - od půlky matek v okolí slyším věci jako "tak jsme byli ve školce týden v říjnu, pak týden na konci listopadu, v prosinci to už skoro vypadalo, ale přišly neštovice, no a leden to snad jistí..." - kdo má doma mladší dítě, tak když se mu to nezdá, tak si nechá starší ze školky, a učitelky tomu byly vždycky rády, že tam nechodí "načaté" děti, ale teď co? Budou chtít na každou "ošklivější rýmu" omluvenku od lékaře? Nebo bude "zdravotní důvody" univerzální omluvenka na 3 týdny ze 4?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIS: Tak ono jde o to, že v těch dopoledních hodinách se s předškoláky dělá nějaký cílený vzdělávací program a odpoledne je spíš volná zábava, takže dítě, které bude chodit 3x v týdnu na celý den rozhodně neabsolvuje to stejné, jako to, které chodí denně na dopoledne. Ale "rodinné důvody" se mohou psát i na základní škole, nikdo nebude řešit, že jednou za čas dítě na jeden den nepřijde, protože mělo jiný program s rodiči, zejména když není dvakrát do měsíce k tomu nemocné. Asi by to ale nemělo být pravidelně a často.
    ELIS
    ELIS --- ---
    HANUMA: Řešila to zrovna jedna matka teď na zápise a ředitelka jí říkala, že povinná docházka je opravdu 4 hodiny denně, nelze si to "nadchodit" v jiné dny. (Praha, paní nevypadala na sociální případ.) Samozřejmě kromě nemocí atd., ale netvářila se, že by chtěla udělovat nějaké extra výjimky. Řešily pak to domácí vzdělávání, víc jsem neslyšela.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SEBIEN: no právě, samozřejmě dává smysl, aby se dostali jinam, ale zrovna školka a každodenní dovážení malých dětí navíc zřejmě s ne moc dobrým spojením, nedává smysl...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KATIA: zas když jsem četla zrovna o tom Chanově, že kvůli tomuhle poprvé vytáhnou paty z Chanova, tak mi přijde, že to má smysl. Blbý je, že musí denně dojíždět, což stojí peníze atd atd
    KATIA
    KATIA --- ---
    SINSEMILLA: to je takovej humor, když teď šla reportáž z chanova a oni by i ty děti dali do školky, jenže tam žádná není, že jo... možná taky nejdřív mohli zajistit dostupnost těch školek, no...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    HANUMA: Četla jsem na eduin.cz, ze by to mělo znamenat čtyři hodiny denne, ale pry je to opatření hlavne u deti z nepidnetnych rodin, ze u ostatních to tak řešit nebudou. Co si o tom myslim, je věc jiná, jen tlumočil, co jsem k tomu četla
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    EUCHENIE: Pokud budete v zahraničí, mohla by vás spádová školka vést jako tzv. paragraf 38 (děti, co jsou dlouhodobě mimo republiku). Platí to pro školní děti, ale podle mých informací by se to mělo vztahovat i na předškoláky. Poptej se ve školce a zkus se tam domluvit.
    A pak do školy půjde T. tady nebo v zahraničí?
    HANUMA
    HANUMA --- ---
    EUCHENIE: my mame predskolaka. priznam se, ze jsem to zatim moc nestudovala, neb aktualne chodi do skolky kazdy den. od pristiho roku budu mit moznost ho mit vic doma a tak jsem si rikala, ze bych toho vyuzila a treba v patek ho nedavala a ono to asi nebude tak jednoduche:/

v zakone sem nasla, ze predskolaci museji plnit denni dochazku, jejiz rozsah bude dan zvlastnim pravnim predpisem. nevite pls nekdo, co je to za vyhlasku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam