• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    PETATA
    PETATA --- ---
    NIXMA: zrovna je pry ve vedlejsim meste ve skolce..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NIXMA: Počítám, že někdo pro jistotu zavolal, že dítě má svrab a taky neřešil, jaký to je.
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    TAPINA: hm, ale kdyby to byl ten zvireci, tak na cedulce nebude receno, ze se jedna o infekcni onemocneni..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: kéž by to bylo tak jednoduché... můj nevlastní otec si pořídil svrab už dvakrát, s bezdomovci si oblečení fakt nemění (a morčata taky nemá), zato jezdí MHD přes centrum Prahy :-(
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    TAPINA: doufam :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NIXMA: Je pravděpodobnější, že školkové dítě přišlo do kontaktu s morčetem, než s bezdomovcem :o)
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    TAPINA: diky, to jsi me docela uklidnila :) o jaky typ jde, samozrejme, nevim
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NIXMA: A lidský, nebo zvířecí? :o) Lidský svrab je poměrně vzácnost a vyskytuje se spíš v sociálně vyloučených skupinách, ale zas úplně snadno se nepřenáší, vyžaduje to sdílení oblečení nebo ložního prádla, takže bych se ve školce při běžném kontaktu nebála. Zvířecí svrab co chvíli někdo chytí od morčete ze zverimexu, ale tam se není už vůbec čeho bát, protože u člověka odeznívá spontánně a na další lidi se nešíří.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    NIXMA: dvě děti, maloměstská školka, vši hlášené tak 3x za rok, svrab ani jednou za 6 let školkování ... tudíž bych neřekla, že je to úplně běžné. S dalším neporadím.
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    NIXMA: nevim, jak s tou informaci nalozit, jestli by treba melo efekt nechat dite chvili doma..
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    mate nekdo zkusenost se svrabem ve skolce? dost me to zaskocilo - pry jedno dite.. to je neco tak "bezneho" jako treba vsi? jak moc infekcni v detskem kolektivu? same otazky, ale vubec mi to neni prijemne..
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    RYNA: poznamka na okraj, do 30 korun stoji v cesku obedy na zš a sš, takze je to zažité a mnozi to berou jako normu. U nas v soukromé skolce stoji asi taky tak, plus svaciny.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    RYNA: Tahle cena mi přijde úměrná k tomu, že odebírají obědy z nějaké školní jídelny. Co zjistit, jestli v blízkosti není nějaká další základka, odkud by se dalo odebírat, a kde by vařili zdravěji?
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    RYNA: dělá to i Sodexo, musí vařit dle dětského výživového koše. Úroveň závislá na konkrétní jejich kuchyni, cena záleží na dalších podmínkách.
    RYNA
    RYNA --- ---
    MONI: Díky moc! To vypadá taky dobře, zkusím je také oslovit.
    Slyšela jsem, že Bionea nabízí obědy v bio i nebio kvalitě a ty nebio vycházejí na cca 60 Kč. To už se mi zdá docela snesitelné, i když samozřejmě chápu, že platit 30 Kč je ještě lepší a pokud půjde někomu hlavně o cenu, asi ho těžko přesvědčím.
    MONI
    MONI --- ---
    RYNA: Bioneu měla dcera v soukromé školce a cena odpovídala kvalitě, měli na jídelníčku zajímavé věci, např. i králíka a krevety :-) Dcera je jedlík, takže nám nevadilo za to platit, kdyby se v jídle jen ňoumala a nic moc nesnědla, tak bych samozřejmě měla jiný názor.
    Pak na táboře v lesní školce brali jídlo z http://www.ekolandia.cz , ti jsou asi o trochu levnější než ta Bionea.
    RYNA
    RYNA --- ---
    Ahoj, prosím pražské rodiče o radu. Nejsem spokojená s kvalitou obědů v soukromé školce, kam začal náš syn v září chodit. Ráda bych proto navrhla vedení školky změnu a poptávám různé dodavatele obědů pro mateřské školky. Zatím jsem dostala tip na Bioneu, znáte prosím něco dalšího? Obědy nemusejí být bio, ráda bych prostě nějaký přiměřeně zdravý jídelníček přizpůsobený potřebám nejmenších dětí, kde se nebude střídat smažený řízek s palačinkama jako u nás. Jde mi i o cenu - stávající obědy jsou hrozně levné (30 Kč), takže bych potřebovala navrhnout nějakou ne moc drahou alternativu, aby se se mnou vůbec někdo bavil :) Díky.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    EDERA: Jo, přesně tak. My jsme tam dvakrát týdně :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    informace k domoškolko

Další dotaz, také hodně frekventovaný - mohu i teď v průběhu roku přejít v rámci poviné předškolky do individuálního vzděláváí? Ano, můžete!
    A můžete i sdílet, protože hodně rodičů, toto neví, jak jsem zjistila.....

dotaz:
    Dobrý den,
    chtěla bych vás poprosit o radu.
    Mám syna, 5 let, na kterého se vztahuje nyní první rok povinné předškolní docházky.

Byli jsme v květnu u zápisu, je řádně zapsán do školky. Nicméně už u zápisu jsme s MŠ řešili, že do školky bude chodit jen občas. Bydlíme střídavě na dvou místech, navíc v listopadu máme na 3 měsíce odjíždět do zahraničí. Ve školce říkali, že to nebude problém, že mu akorát neúčast budu omlouvat, a když budeme déle pryč, tak ho přezkouší. Ptala jsem se jich i na individuální plán, řekli mi, ať si vyberu co je pro mne lepší, protože když bude mít individuální, tak nebude do školky naopak moct přijít vůbec, a to mi zase přišlo škoda, kvůli kontaktu s vrstevníky.

Bohužel mi právě volala paní ředitelka, že je prý dle zákona vše jinak, že není jiná možnost než aby dítě do školky každodenně chodilo. Žádala jsem ji teda o možnost přechodu na individuální vzdělávání, ale prý to ze zákona není možné.

Jaké mám v tuhle chvíli možnosti?
    Mockrát děkuji za pomoc a radu,
    Přeji pěkný den,
    Jana

odpověď:
    Dobrý den,
    je to možné kdykoliv. O nic nežádáte ale tuto skutečnost ředitelce školky pouze oznamujete.
    Zákon staovuje, že pokud víte, že se dítě bude vzdělávat idividuálně převážnou část roku, musíte toto oznámit 3 měsíce před započetím předškolní docházky. Pokud se ale rozhodnete v průběhu roku, můžete zůstat doma ode dne oznámení řediteli školky. Přikládám úplné znění zákona, kde si toto můžete přečíst, abyste byla informovaná při komunikaci s ředitelkou mš.

§ 34b
    Individuální vzdělávání dítěte

(1) Zákonný zástupce dítěte, pro které je předškolní vzdělávání povinné, může pro dítě v odůvodněných případech zvolit, že bude individuálně vzděláváno. Má-li být dítě individuálně vzděláváno převážnou část školního roku, je zákonný zástupce dítěte povinen toto oznámení učinit nejpozději 3 měsíce před počátkem školního roku. V průběhu školního roku lze plnit povinnost individuálního předškolního vzdělávání nejdříve ode dne, kdy bylo oznámení o individuálním vzdělávání dítěte doručeno řediteli mateřské školy, kam bylo dítě přijato k předškolnímu vzdělávání.

(2) Oznámení zákonného zástupce o individuálním vzdělávání dítěte musí obsahovat

a) jméno, popřípadě jména, a příjmení, rodné číslo a místo trvalého pobytu dítěte, v případě cizince místo pobytu dítěte,

b) uvedení období, ve kterém má být dítě individuálně vzděláváno,

c) důvody pro individuální vzdělávání dítěte.

Doporučuji pečlivě pročíst info u nás na stránkách www.ucitneboneucit.cz kde je postup na to jak oznámit IV a to včetně formuláře a vzoru k vyplnění a jak jej předat ředitelce školky.

Ještě upozorňuji, že individuální plán je něco jiného než individuální vzdělávání. Individuální vzdělávání je to, co vy teď potřebujete.

Ať se daří!
    Za Učit nebo neučit Stáňa

#dotazpovinnepredskolnivzdelavani3
    #ucitneboneucit #povinnepredskolnivzdelavani #povinnypredskolnirok
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Já občas chválím i u "samozřejmých" věcí. Je to trochu pro radost a trochu taky davam na vědomí, že vidím a registruji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam