• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ADD
    ADD --- ---
    PAWOUCEK: Nebo na to můžeš koukat tak, že chtějí být vstřícní a umožnit dopolední docházku co největšímu počtu dětí. Výsledkem tebou doporučovaného postupu bude, že toto dítě a s ním zřejmě několik dalších nebude přijato do MŠ vůbec (když chodí jinam než starší sourozenec, zřejmě ho do školky k sourozenci nevzali) a pro příští roky bude v této MŠ nižší kapacita. Problém je zřejmě v tom, že toto konkrétní dítě bylo přijato jako náhradník a rodiče neznali pravidla konkrétní MŠ. Tahat do toho inspekci mi nepřijde jako výhra pro nikoho.
    PAWOUCEK
    PAWOUCEK --- ---
    Tím, že si odnášíte "odpolední" svačinu a platíte plné-celodenní stravné, tak je dítě přijato na celodenní docházku (to by mělo zaznívat v písemné Dohodě o docházce) a tím pádem máte právo ji tam mít celý den. Není možné, aby přijaté dítě nemělo možnost odpočinku. Každému dítěti musí být přiděleno lůžko a lůžkoviny - Vyhláška o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých 410/2005 Sb. § 4
    Toto jednání MŠ je nezákonné. V pořádku by bylo pouze tehdy, pokud by se škola a zákonní zástupci dohodli na postupném adaptačním režimu, který by ale běžně neměl být delší než měsíc a nesmí být nastaven jen z jedné strany. V tomto případě ze strany MŠ.
    V případě, že MŠ nutí děti chodit na polodenní docházku, přestože hradí celodenní, tak MŠ neoprávněně čerpá finanční prostředky ze státního rozpočtu.
    Doporučuji na toto jednání MŠ podat podnět k šetření na ČŠI.
    EDERA
    EDERA --- ---
    GLOBALISTA: Tam je problém, že tam to místo fakt není. Že pak dostanou přednost děti, jejichž rodiče tam fakt po obědě přijet nemůžou, mi přijde celkem pochopitelné. Ale jinak to vždycky byla nejlepší školka v MČ, takže bych hodně váhala, jestli prudit.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    GLOBALISTA: To už by bylo možná do psychiky, já prostě při stávajícím stavu sama nevím, jestli prostě nemám být ráda a držet hubu a krok... (to, že tam chci dceru dát na spaní co nejdřív, říkám od začátku)
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    EDERA: Jj. Právě že já jsem doma s nejmladším, takže pro ni prakticky jezdit můžu, ale... Budím kvůli tomu nejmladšího a jí pak zase budím, když jdu do (jiné) školky pro nejstaršího. Nemluvě o tom, že díky pozdě vyspané dceři se nám večerní budíček zase posunul o hodinu. A spaní ve školce pár dnů v týdnu se mi taky úplně nezamlouvá, protože nevím, jak to vysvětlím holce, že někdy ano, někdy ne.
    Samozřejmě že jsem ráda, že mi holku někam vzali, navíc tak blízko k našemu bydlišti, tak nechci být hned za kverulanta...
    EDERA
    EDERA --- ---
    EDERA: Ačkoliv teda tam nechávali děti spát hned, pokud to rodina potřebovala (za což se považovalo, že rodiče choděj do práce). Ale ložnice mladších dětí nestačila kapacitou pro všechny.
    EDERA
    EDERA --- ---
    GLOBALISTA: Milíčův dům?
    REONA
    REONA --- ---
    GLOBALISTA: Ale? Která?
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    TRISSIE: Asi ano? Zřizovatel je MČ Praha 3.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GLOBALISTA: jde o státní školku?
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    TRISSIE: Nemám žádné rozhodnutí o přijetí, prostě se uvolnilo místo (původní dítě ani nenastoupilo) a my nastoupili. Mám si něco takového vyžádat?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GLOBALISTA: v pořádku to rozhodně není, pokud to nemají uvedené v oficiálních dokumentech školky (školkový řád, provozní řád, atd).
    Co máš v rozhodnutí o přijetí?
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Prosím vás, může školka odmítat děti na odpoledne s odkazem na kapacitní důvody?
    Dcera na začátku listopadu nastoupila do MŠ, rovnou říkali, že děti na odpolední spaní si tam nechávají až po půl roce nebo po roce, ale skutečný důvod je ten, že prostě nemají dost matrací (nebo místa na ty matrace, ale to jsem zatím detailně nezkoumala). Dcera zatím spát potřebuje, to, že ji na odpolední spánek musím vozit domů, mi dost komplikuje organizaci dne... Prý by si ji tam po novém roce mohli nechávat třeba na dva dny v týdnu, že se o to místo prostě podělím s jiným rodičem (takže spíš on se mnou). Školkovné i stravné se platí jednotné, každý den si s sebou odnášíme odpolední svačinku.
    Je postup školky v pořádku? Nejdřív se zkouším zeptat tady, než se v tom začnu šťourat oficiálně...
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    MARKYSHA: Nikdo mu zatím nic nenašel, viděly ho 3 psycholožky (jedna speciální) a i speciální pedagožka ho zkoumala... Problémy působí pořád, ale už se s ním líp dá domluvit (my doma s ním probléím nemáme).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    XMARGE: a měl tu poruchu?
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    JANOCKA: ano, já... Synovi nebyly ještě ani tři roky a ze školky mě posílali do PPP, že musí mít poruchu pozornosti. Spadáme pod Stodůlky, paní doktorka objednala syna až na leden (to mu byly tři a kousek).
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Nevim jestli je to spravne auditko, kdyztak me odkazte jinam prosim.
    Mate nekdo zkusenost s PPP (idealne pro Prahu 5) pro certsve trilete dite?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    KATIA: já včera takhle dávala při kontrole na neonatologii i jednorázové podložky,porodní vložky,polštářky do podprsenky a dudliky,co malá odmítala + zavinovačku - sestřicka byla ráda
    KATIA
    KATIA --- ---
    ALDEMIK: to mě překvapilo, že fakt o ty miminčí věci mají zájem v porodnici, že nemají moc budget a jsou rádi, když miminka mohou dát do "normálního" oblečení. což mi připomíná, že dítě vyrostlo z novorozeneckého a mohla bych jim něco dovézt ;-)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    ALDEMIK: To je ale vyborny tip! Mockrat dekuji. Hezky den preji
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    GIOMIKY: pravdepodobne bude nizky, techhle veci je spousta. zpravidla si je radi vezmou v porodnicich, nemocnicich nebo klokancich.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam