• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: Přesně 17. září.:-D A to už tam byl klid. Dočasně, než nastoupil ten malej ubrečenej Rus (Péťa?).
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: však jste taky nastupovali o dva týdny později. Ale Eva byla příčetná a nechtěla to ani ten úplně první den...
    EDERA
    EDERA --- ---
    VENIKA: Nic takového u nás nebylo. Dcera přecházela do státní MŠ po roce v církevní a nejsem si úplně jistá, jestli jsem ji aspoň ten první den vyzvedla po obědě. Asi spíš ne, protože jsem chodila normálně do práce. Rok před tím v církevní MŠ začínala rovnou na celé dopoledne. Naštěstí tam s myšlenkou nejdřív dvě hodiny (pokud možno ještě i s maminkou) nikdo nepřišel.
    DINEN
    DINEN --- ---
    VENIKA: Taky si myslím, že to je víc o tom, co vyhovuje jim, než co by vyhovovalo dítěti... To víš, adaptační plán to je, jen je otázka, kdo se potřebuje vlastně adaptovat :) ("Naše" učitelka v MŠ už tohle pondělí vypadala, že toho má dost... On ten prvotní nápor po prázdninách je možná horší pro ně, než pro většinu dětí.)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    VENIKA: je legrace, jak se to řeší i děti nastupujících v září, ale když dítě nastoupí později, tak to nikoho nermoutí. Já šla do práce od února, dcera šla do pr ní skolky a hned na celý den a nikdo ani nemuk
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VENIKA: a měla jsem to samý - syn nadšený chodič do školky, miloval to, zvyklý spát a stejně musel snad tři měsíce chodit po o
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VENIKA: Naštěstí ne. Syn šel do státní školky taky zvyklý na soukromou a já jaksi potřebovala chodit do práce, takže chodil rovnou na celý den i se spaním a neměl problém.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DINEN: U nás se zuli rodiče i děti hned v tom zádveří na zátěžovém koberci. Když jsem se nechtěla přezouvat do těch papučí (jakože nechtěla skoro nikdy), zouvala jsem se tak, abych neobutou nohou šlápla už rovnou na dřevěnou podlahu v šatně. Tj. na tu, kam i děti vstupovaly jen bosky nebo tam chodily v bačkorkách.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VENIKA: to si to spíš ulehčujou, ne že jsi matka Herodes.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    U nas za prvni dvere, pak navleky, ty tam jsou. Rano je to peklo, v te prvni mistnustce se deti prezouvaji a ma tak 3x3m.

Dalsi dotaz do plena - adaptacni plan. Nase skolka trva na adaptacnim planu pro nove deti. Prvni tyden do desiti a pak zbytek zari jenom do obeda.
    Ja to chapu pro uplne nove skolkove deti, ale syn (4) uz dva roky do jesli/skolky chodi, je zvyklej tam spat. (ne 5dni v tydnu, ale to nebude ani v tehle skolce)
    Tady nebreci, do skolky se tesi, ony ho chvalej, ze vsecko v pohode. I presto, kdyz jsem rekla, ze uz by tam teda spat chtel, tak mely malem psotnik.
    A ja si ted pripadam jako matka herodes.
    Mate nejaky takhle dlouhy adaptacni plany?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    DINEN: u nás se do šatny v botech může a návleky tam taky jsou
    DINEN
    DINEN --- ---
    SEBIEN: Hehehe, zpruzená uklízečka je dobré vylepšení, uznávám, že v téhle konkurenci to u nás ještě půjde i po změnách :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DINEN: hned za dveřma se zouvá, návleky nejsou, místo není, lavička není, v exponovaných časech je to zlo.
    U starší dcery ted v předškoláckým oddělení podobně, ale je tam kapku víc místa, je tam lavička a botník. A nestojí tam zpruzelá uklízečka, co by hlídala každej krok mimo kobereček :-]
    EDERA
    EDERA --- ---
    DINEN: Nebylo. V botách se směli jen do zádveří a pak už bez bot rodiče i děti. Ale měli jsme tam teda přihrádky a v nich podle značky dítěte takové ty látkové papuče pro hosty.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    naše děti chodily do tří školek a všude byly hned za vchodem návleky pro rodiče, myslela jsem, že to je standardní řešení
    DINEN
    DINEN --- ---
    ZEMINO: Vidíš, pokud se nehecne školka (plánujeme to vytáhnout na SRPMŠ), tak bych mohla krabici s návleky pořídit sama, to je dobrý point! Protože aby každý rodič ještě tahal po kapsách vlastní návleky mi připadá jako blbost, ty "chlívečky" kam si dávají boty děti jsou malé a bude to z nich vypadávat, když to tam člověk přece jenom přicpe... A aby člověk chodil bosky v místech, kde se několik desítek dětí přezouvá z mokrých botiček, to mi připadá jako skvělý plán, jak mít celý den mokré nohy...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DINEN: Jo, mají tam na ně i speciální zavírací boxy.
    DINEN
    DINEN --- ---
    TAPINA: Díky :) Takže návleky jsou normálně k dispozici?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    DINEN: u nás se vyzouva hned za dveřmi, kterými vejdu dovnitř.. letos nám přibyla krabice s návleky, takže nasazuju návleky.. loni jsem uvažovala, že bych krabici s návleky pořídila sama..ale možná je tam neměli protože třída byla 2-letych děti,tak se možná báli,aby to děti nějak nezkoumaly.
    Tak se zeptej jestli je možnost návleků
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DINEN: U nás jsou v chodbě návleky a do šaten už se chodí s nima. Ono to smysl má, v zimě je hned poznat, že měl někdo na návleku díru, za tu dobu, co tam šaškuje kolem pomalu se převékajícího dítěte, vyteče z bot slušné množství bordelu. Děti se taky přezouvají už v chodbě u laviček a do šatny jako takové jdou v bačkorách.
    DINEN
    DINEN --- ---
    Měla bych dotaz - jak "hluboko" může rodič u vás do školky, aniž by se zouval? Konkrétně - je u vás možno přezout, převléknout a odevzdat dítě, aniž byste se zouvali i vy? U nás dřív bylo a teď mění pravidla, tak zjišťuju, jestli jsem jenom rozmazlená, nebo jestli to je fakt nadstandardní opruz... Protože ono v "přezouvací zóně" bývá dost chaos a nedostatek prostoru už teď a při představě, jak to ta nová pravidla "vylepší" nejsem zrovna nadšená... Asi by to vyřešily návleky, ale ty si rodiče případně mohou nosit sami, že... což mi připadá dost nevlídné a nepraktické...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam