• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: bylo to v době, kdy měla obec povinnost zajistit školku pro předškoláka, pokud to rodič chtěl....chtěla jsem jen říct, že pokud obec chce, tak tě stejně vynese v zubech a nenaděláš nic, i když na to máš nárok. jako jasně, můžeš se s nima roky hádat nebo soudit, ale to ti je celkem na nic. to ti dítě dřív nastoupí do školy a oni na to přesně hrajou :(
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    KATIA: Tady to je tak jednoduse shrnute.

Změny v předškolním vzdělávání – povinný rok předškolního vzdělávání i vzdělávání dvouletých dětí | ČOSIV
    https://cosiv.cz/...nim-vzdelavani-povinny-rok-predskolniho-vzdelavani-i-vzdelavani-dvouletych-deti/

Cetla jsem o tom tuhle na blogu me byvale studentky / toho casu mamablogerky. Bydli nekde jizne od Prahy (Dobrichovice, Revnice, Lety tam nekde), 2018 mel nastupovat jeji trilety syn, nevzali ho, ona to nevzdala a obec mu zaridila misto v soukrome, nekde vedle ve vesnici. Obec doplacela rozdil skolkovneho.

KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: Tak to ale bylo ještě před tímhle zákonem, ne? já myslím, že teď mají spádovost a vůbec je to jinak tím, že je nyní povinnost do předškolního roku nastoupit/nebo oficiálně mít individuální vzdělávání.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: tak přesně tohle jsem udělala u předškoláka a na obci se mi v podstatě vysmáli - jsme jih Prahy a řekli mi, že pokud na tom trvám, tak mi můžou někde (kdekoliv) v Praze sehnat místo, takže to taky může být v Letňanech nebo v Dejvicích.....vyjebali se mnou totálně.... a nenaděláš nic :-(
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: ja vím, že zrovna u vás starosta dělá, co může. jenže spousta rodičů prostě nemá na to platit soukromou školku a potřebují tu veřejnou a potřebují i podporu rodičů, co to zrovna platit můžou (nebo můžou být déle doma), aby když je na něco ze zákona nárok se vyžadovalo, že se ten nárok bude plnit...
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    MAAJAA: přihlásila jsem syna (ted měl v dubnu 3) do jedné školky. :) Je tam nával a myslím, že bude zázrak, pokud se tam dostane. Přesto jsem to zkusila. Dost to komplikuje zákon o předškolních dětech a jejich povinnosti a přednosti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KATIA: no, tak u nás žádný takový příspěvek není, obecní rozpočet je napjatý a to, do čeho se investuje, považuju za smysluplné, takže do toho nehodlám házet vidle nějakými hurá akcemi.
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    ENDEE: mě ředitelka té kam hlavně chceme, že je šance, že se dostane, ale, že to může chvíli trvat a že dát víc přihlášek v našem případě nevadí...
    v těch kritériích právě psali, že děti od 4 let výš si maj podat jen jednu přihlášku, tak proto jsem se jí ptala, abych jim to nekomplikovala...
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: naděláš, musíš se odvolat a žádat od obce řešení. pokud vím tak snad Říčany prostě těm, kdo se nedostali, dávali příspěvek na soukromou. o povinnosti zajistit místa se ví dost dlouho, ten systém je léta zadrhlej a tlak musí jít ze všech stran. a ne, že když se to projednávalo tak svaz obcí nebo co to bylo namísto tlaku na vládu na řešení JAK to zajistit, s čím potřebují pomoc, tlačil na to, aby žádnou povinnost neměli.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ENDEE: nárok je ti ovšem naprd, když nejsou místa...
    nejstarší je srpnový, nastupoval coby čtyřletý v půlce září, když se pár dětí odstěhovalo a on se konečně dostal přes čáru.
    Dubnová dvojčata nastupovala ve čtyřech a půl.
    nejmladší budou tři v červnu, ale s tím, že by se letos dostala, taky nepočítám.

A ježto je jedna školka na vesnici s populačním boomem (který jede i v okolních obcích), tak prostě nenadělám.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    KATIA: Kdyz ja mam podzimni dite, takze vlastne nenarokovy...
    KATIA
    KATIA --- ---
    ENDEE: musíte se odvolávat a nedat jim pokoj ;-)
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    ENDEE: U nas se teda casto ani letni deti nemaji sanci moc dostat na prvni dobrou...
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    MAAJAA: Ja prave vaham, jestli ho jeste prihlasit do treti nebo ne. Co jsem tak pochopila, tak je zadouci hlasit spis do mene skolek, ale nevim, jestli 3 uz je moc nebo ne :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    oceňuji, že můj druhý syn se spořádaně narodil v létě, aby mu to přesně vyšlo na podzimní nástupy :-)))) jedna z věcí, co mě neustále fascinuje, že ve školce nejsou zápisy min 2*ročně
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: u nás ten údaj měli napsaný u kritérií pro přijetí...
    Jinak já syna (v srpnu 3) přihlásila do 3 školek z nichž jedna bere cca 50, další 10 a poslední 28. Nejvíc chci aby ho vzali do té kde berou nejvíc, tak snad to klapne...
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    ENDEE: aha, tak to snad zjistím na schůzce. :)
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Mne to rekly primo reditelky. Ptala jsem se na pocet prijimanych deti a k tomu rekly i kolik maji prihlasenych deti v predzapisu
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    ENDEE: kde to prosím zjistím kolik se hlásí a bere deti?
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    LORAIN: trojlístek má tři pobočky - sazavska, kladska a Šumavská. (je to číslo 32, neplést se Šumavskou 37, to je úplně jiná školka).

Na webu píšou

Přijímací řízení – zápis - proběhne pro dvě pracoviště MŠ Trojlístek (Sázavská 5 a Kladská 25).

Do přihlášky jsem uvedla preferovanou pobočku - Sázavskou.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ANICHQA: Po pravdě, nevím. Každopádně ještě vloni byl zápis do obou. Alespoň jsem to tak pochopila od dvou maminek, se kterými jsem mluvila. Kdyby byla šance, že je brzy uvidím (a tu kadeřnici bych teda moc chtěla vidět co nejdřív!!!), ráda se zeptám ;-)
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    LORAIN: není náhodou pobočka Šumavská z Trojlístku v rekonstrukci a berou pouze do Sázavské a kladské
    Aspoň jsem získala takový dojem z jejich webu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam