• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    KATIA: a to má myslíš smysl?
    KATIA
    KATIA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: odvolat se, rozhodně trvej na tom, že ti mají nabídnout nějaké řešení.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Tak brali do "naší" školky 38 děti, z toho bylo 25 předškoláku. Syn se nedostal, v září mu bude 3,5 roku. Za chvíli se mi má narodit mimino a říkala jsem si že by bylo fakt super, kdybych měla konečně aspoň trošičku volno, kdyt jsme bez hlídání.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: a pak takový to, když máš dítě zářijový a prostě ho v těch skoro třech nevzali, protože nemuseli ;-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: ozvala, i jsem se s nima hádala, ale bylo mi to houby platný :-)
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: Tak já myslím, že hlavní je, že ses ozvala a nenechala to úplně být (byť pro tebe to v tu chvíli k ničemu nevedlo..).
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: ale tak samozřejmě, já tohle všechno chápu, nicméně je fakt, že ve chvíli, když máš doma předškoláka, kterého potřebuješ někam umístit a ve finále stejně víš, že za rok ho do školy vzít prostě musí....hm, já prostě nemám na to, abych vedla zbytečné boje. V naší obci nakonec školku otevřeli (ne tedy mojí zásluhou), ale v té době já už měla obě děti ve škole, takže je mi tak trochu na nic.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: jak které obce, ne každý se chce zbavit odpovědnosti. ale pokud to rodiče nechají být, tak obce v klidu mohou žít s tím, že to přece nikomu nevadí a že rodiče jsou radši, když jsou do školky starší děti a tak...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: bylo to v době, kdy měla obec povinnost zajistit školku pro předškoláka, pokud to rodič chtěl....chtěla jsem jen říct, že pokud obec chce, tak tě stejně vynese v zubech a nenaděláš nic, i když na to máš nárok. jako jasně, můžeš se s nima roky hádat nebo soudit, ale to ti je celkem na nic. to ti dítě dřív nastoupí do školy a oni na to přesně hrajou :(
    KATIA
    KATIA --- ---
    IKARIE: jenže ty dvouleté mezitím zrušili :-(
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    KATIA: Tady to je tak jednoduse shrnute.

Změny v předškolním vzdělávání – povinný rok předškolního vzdělávání i vzdělávání dvouletých dětí | ČOSIV
    https://cosiv.cz/...nim-vzdelavani-povinny-rok-predskolniho-vzdelavani-i-vzdelavani-dvouletych-deti/

Cetla jsem o tom tuhle na blogu me byvale studentky / toho casu mamablogerky. Bydli nekde jizne od Prahy (Dobrichovice, Revnice, Lety tam nekde), 2018 mel nastupovat jeji trilety syn, nevzali ho, ona to nevzdala a obec mu zaridila misto v soukrome, nekde vedle ve vesnici. Obec doplacela rozdil skolkovneho.

KATIA
    KATIA --- ---
    MEDVED007: Tak to ale bylo ještě před tímhle zákonem, ne? já myslím, že teď mají spádovost a vůbec je to jinak tím, že je nyní povinnost do předškolního roku nastoupit/nebo oficiálně mít individuální vzdělávání.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    KATIA: tak přesně tohle jsem udělala u předškoláka a na obci se mi v podstatě vysmáli - jsme jih Prahy a řekli mi, že pokud na tom trvám, tak mi můžou někde (kdekoliv) v Praze sehnat místo, takže to taky může být v Letňanech nebo v Dejvicích.....vyjebali se mnou totálně.... a nenaděláš nic :-(
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: ja vím, že zrovna u vás starosta dělá, co může. jenže spousta rodičů prostě nemá na to platit soukromou školku a potřebují tu veřejnou a potřebují i podporu rodičů, co to zrovna platit můžou (nebo můžou být déle doma), aby když je na něco ze zákona nárok se vyžadovalo, že se ten nárok bude plnit...
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    MAAJAA: přihlásila jsem syna (ted měl v dubnu 3) do jedné školky. :) Je tam nával a myslím, že bude zázrak, pokud se tam dostane. Přesto jsem to zkusila. Dost to komplikuje zákon o předškolních dětech a jejich povinnosti a přednosti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KATIA: no, tak u nás žádný takový příspěvek není, obecní rozpočet je napjatý a to, do čeho se investuje, považuju za smysluplné, takže do toho nehodlám házet vidle nějakými hurá akcemi.
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    ENDEE: mě ředitelka té kam hlavně chceme, že je šance, že se dostane, ale, že to může chvíli trvat a že dát víc přihlášek v našem případě nevadí...
    v těch kritériích právě psali, že děti od 4 let výš si maj podat jen jednu přihlášku, tak proto jsem se jí ptala, abych jim to nekomplikovala...
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: naděláš, musíš se odvolat a žádat od obce řešení. pokud vím tak snad Říčany prostě těm, kdo se nedostali, dávali příspěvek na soukromou. o povinnosti zajistit místa se ví dost dlouho, ten systém je léta zadrhlej a tlak musí jít ze všech stran. a ne, že když se to projednávalo tak svaz obcí nebo co to bylo namísto tlaku na vládu na řešení JAK to zajistit, s čím potřebují pomoc, tlačil na to, aby žádnou povinnost neměli.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ENDEE: nárok je ti ovšem naprd, když nejsou místa...
    nejstarší je srpnový, nastupoval coby čtyřletý v půlce září, když se pár dětí odstěhovalo a on se konečně dostal přes čáru.
    Dubnová dvojčata nastupovala ve čtyřech a půl.
    nejmladší budou tři v červnu, ale s tím, že by se letos dostala, taky nepočítám.

A ježto je jedna školka na vesnici s populačním boomem (který jede i v okolních obcích), tak prostě nenadělám.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    KATIA: Kdyz ja mam podzimni dite, takze vlastne nenarokovy...
    KATIA
    KATIA --- ---
    ENDEE: musíte se odvolávat a nedat jim pokoj ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam