• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    Už jsem chtěla tuto diskuzi uzavřít, protože to nikam nevede ani pro vás, ani pro mě. Ponechme si každý svoje názory a rozejděme se v míru. Kromě Trissie, té to hned tak nezapomenu.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    KAERI: Ta “troufala myslenka” je velice trefna. Muj syn zrovna pred chvili smutne povzdechl se slovy “Mami, ja se bojim, ze uz se skolka nikdy neotevre. Mne se moc styska, je to tam nejvic fajn.”
    Vidame se se sousedy z baraku (venku teda), s jejich dcerou se syn hodne kamaradi prave i ve skolce, ale na obou dvou je uz strasne videt, jak jim chybi i ostatni deti a ten rezim a skolkovy program. Doma ho to tvoreni rozhodne s matkou nebavi, ve skolce pritom vyrabi rad. A stejne tak potrebuje uz trochu te testosteronkove zabavy, kterou mu dopravaji ostatni kluci ve skolce.
    KAERI
    KAERI --- ---
    MOTYLEK: Přijde mi, že na to pořád koukáš jen přes jedny brejle: tj. že pokud někomu vadí požadavek, aby byla některým vybraným dětem odebrána možnost předškolního vzdělávání (dětem vzdělávání, ne rodičům hlídání), je to pouze proto, že si dítě nechce nechat doma, protože se o ně nechce nebo nedokáže postarat. A díváš se na ty lidi jako na líné/neschopné/neochotné starat se o své dítě – nebo tak jsem to pochopila, kdyžtak mě oprav.

Ale když teda dáme úplně bokem všechno, co souvisí s osobou rodiče, pořád tu zůstává to dítě a "jeho" důvody, které už tu mockrát padly:

- chybějící kontakt s vrstevníky - možnost pohrát a popovídat si s někým, kdo je na stejné nebo aspoň podobné vlně jako ty - to ti sourozenec-kojenec, rodiče, ani sebelepší pracovní listy nenahradí. Chvíli to mohou tak nějak kompenzovat, ale není to stejné. Děti mám tři (8,6,4), vyhrají si spolu náramně, má to zase svoje plusy, ale i tak jim chybí kamarádi a když na nejmenší včera přes ulici zamával kolemjdoucí spolužák z MŠ, měla z toho haló na celý odpoledne.

- vzdělávání - od praktického učení těch věcí jako grafomotorika apod., přes přidružené "vedlejší" aktivity (které, jak tu někdo správně podotkl, v počtu pod deset lidí úplně neuděláš), až třeba k tomu, že se učíš vyjít i s lidmi, kteří mají jiné komunikační návyky, než tvoje rodina, řešit konflikty, podělit se a všechny ty věci, co o nich píše Fulghum.

Takže troufalá myšlenka:
    Co když školky nejsou jen zařízení na hlídání zdarma těm, kteří se nejsou ochotni/schopni postarat o své děti, ale plní i nějaké další funkce?

Co když to, že rodiče mají někoho menšího nebo zrovna nemají práci, neznamená, že jejich starší dítě automaticky necítí potřebu a nezaslouží si být mezi stejně starými kamarády (notabene, když vzhledem k situaci není úplně košer, aby si to kompenzovalo třeba na hřišti nebo třeba s dětmi od sousedů)?
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MOTYLEK: já dávala starší dceru do školky, ač to byl pro mě diskomfort, nutnost vstávání, režimu, který bych jinak nedodržovala atd, ale kdyby byla doma, tak je mladší němá, protože starší mluvila FURT a absolutně jí nedala žádný prostor. s odchodem starší do školky šla mladší raketově nahoru a to nejen v mluvení...jeden z mnoha možných důvodů.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MOTYLEK: a to je taky velká chyba: odsuzovat něco, co nechápeš. Já taky nechápu Tve myšlenkové pochody, ale nelyncuju te tady. Prostě různí lidé mají různé věci nastavené jinak.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MOTYLEK: hele opravdu potřebuješ vědět od každé matky/otce, co stojí za tím, že posílají dítě do školky,když jsou doma?! Každý má nějaký důvod..
    U nás třeba loňska jarní uzavirka školek byla peklo, starší syn na distancni výuce a já litala mezi synem, dcerou, kuchyní..a ve finale to odnesla dcera, protože jsem na ni neměla čas.. To radši školku
    A letos.. skončil mi rodicak v září..dělám v gastronomii..skoncila jsem na pracaku. Měla jsem si proto nechat dceru doma? Nebo se mám snažit shánět aspoň nárazové brigady, které ale nemůžu dělat, kdyby dcera byla doma. Uvědomila sis, že aby si matka sehnala práci (aby uživila ty děti, které si pořídila),tak musí někam umístit dítě?

Nedivím se Trissie že to takhle ukončila, myslím že dost nás tu přemýšlelo, jestli ti na to něco napsat.. ona to ukončila, ikdyz sprostě :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MOTYLEK: Trochu se přestávám orientovat v tom, jestli v téhle diskuzi o to, aby nepracující matky nechávaly své děti doma, nebo o to, že pracující (nebo jinak zaměstnané) matky jsou najednou v situaci, kdy dítě do školky posílat nemohou a vadí jim to.

Jestli chceš pochopit zdravou pracující matku, tady je můj příklad. Můj syn chodil do školky, přestože jeden z rodičů s ním mohl být doma, protože mu prospívala pravidelná interakce s vrstevníky a poznal děti i mimo naši sociální bublinu, protože školka nabízela aktivity, které jsme při nejlepší vůli nemohli nabídnout doma (ano, nebylo pro nás možné třikrát týdně organizovat výlety s patnácti vrstevníky), a protože se tam naučil věci, které ani jeden z rodičů neumí (stejně jako doma se zase naučil věci, které neuměly školkové učitelky).

Už tady bylo řečeno, aby ses na to podívala také z pohledu toho dítěte. Můj syn chodil do školky ne proto, abychom my rodiče měli od něj klid, ale protože jsme usoudili, že je to to nejlepší pro jeho duševní i fyzický vývoj.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOTYLEK: a to je právě tvůj problém. Aniž by ses snažila někoho pochopit, tak ho odsoudíš.
    Nebo aniž bys třeba slyšela na argumenty, kupříkladu ten o tom, že děti pro svůj zdravý rozvoj potřebují mít dětský kolektiv stejně starých různorodých vrstevníků.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MOTYLEK: nikde v této diskusi nepadlo nic o tom, že nějaká matka nechce z nějakého pleziru mít své dítě doma, aby si jako mohla hodit nohy nahoru a lakovat nehty.
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    MOTYLEK: Kdo je podle tebe zdravá nepracující matka? Ta co má doma další dítě? Nebo snad některá z těch které nemohou sehnat po RD práci?
    Působí na mě že si představuješ matky co odvedou dítě do školky a jdou si domů drepnout na gauč. Napiš kdo je zdravá nepracující matka ať víme...

Nepřipadá mi tahle diskriminace dětí na základě počtu sourozenců spravná.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    KATIA: Já ovšem odsuzuju jen zdravé nepracující matky, které nechtějí mít své děti doma. Odsuzuju je, protože je nechápu. Třeba je pochopím, když mi tu těžkou situaci někdo vysvětlí, a přestanu je odsuzovat. Nicméně aspoň se ve svém odsuzování striktně držím roviny bez nadávek.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MOTYLEK: bojíš v své náročné situaci odsouzení, tak proč odsuzuješ druhé? vrať se k tomu, jak jsi začala komunikovat ty - s nulovým porozuměním pro to, čím si rodiče bez školky a školy procházejí.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    KATIA: Už jsem chtěla uzavřít diskuzi, podle mě tu normálně diskutujeme, nevidím nikde nedostatek empatie ani ničeho jiného. Jenže Trissie to všechno zkazila, když se rozhodla nadávat. Přesně kvůli takovým lidem, jako je ona, se bojím chodit na Nyx. A přesně kvůli tomu nadávání jsem zkusila řešit svoje problémy na Nyxu až teď a ne mnohem dřív (problémy jsem měla vždycky, pže pro mě není jednoduché vychovávat svého syna).
    KATIA
    KATIA --- ---
    MOTYLEK: a tobě došla empatie, zkus prosím přestat házet nějaká obecná moudra a vžij se trochu do situace, kterou mnozí rodiče nyní procházejí. sama si v jiném klubu dostala dost podpory v tvojí náročné situaci, nevšimla jsem si, že by ti někdo předhazoval, že něco nezvládáš, dopřej totéž ostatním.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    TRISSIE: Došly ti argumenty, že se uchyluješ k urážení?
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ZEMINO: To je z lonskeho roku, ne letos. Loni bylo moje dite povetsinu casu od zari do brezna nemocne, jidlo jsem vzdy odhlasila, ale tak nejak jsem necekala, ze to bude tak dlouho. Mela to tedy vycerpat dle domluvy letos, ale ocividne vzhledem ke koronaviru se to nepodari.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SAAYURI: a proč stravu neodhlasite? Já teda standardně poslední platbu dávám za květen a i tak ještě něco vrací..
    Teď jsem třeba školku zastavila, co zůstala dcera doma.. už tak tam máme 3 karantény k dobru.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Ja mela z lonskeho roku preplatek 4500,- za odhlasena jidla, v kalendari mam poznamku, ze si mam v dubnu zavolat, jak to je ci neni vycerpane :) tak myslim, ze letos se to taky nevycerpa :))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    REONA: Já jsem v první třídě zapomněla zrušit trvalý příkaz přes prázdniny a ve třetí z toho pořád ještě dost zbývá :D
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TAPINA: ja otevřenou jidelnu zažila až teď ve školním roce, kdy syn přešel na jinou zakladku.. loni nic takového nebylo, ale je pravda že do školy byly obědy dováženy..a školka vůbec
    každopádně oběd ze školky by bylo málo, navíc teda bez polévky..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam