• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    KATIA
    KATIA --- ---
    CAMELLA: nažehlovat mě bavilo asi tak na jeden ks. Nevím, jak jinde, naše děti mají oblečení poměrně hodně a to by mi hráblo. Což mi mohlo dojít dřív teda, mám ti pěknou sadu, co už nevyužiju. Fixka je rychlá a dá se kamkoliv. Není to tak estetické, ale to snad přežijeme ;-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TAPINA: prosim te, mohla bys hodit odkaz na to razitko? Slysim o tom poprve a docela me to nadchlo.
    CAMELLA: vyzkousela jsem kde co. Nazehlovacky dobry, spousta z nich vydrzela caste prani jak u prvniho tak pak i u druheho ditete. Nevyhodu vidim v tom, ze ne na vsechno se mi to darilo nazehlit a na boty to proste nedas (ve skolce musely byt oznaceny holinky a papuce, ve skole zas tenisky a cvicky do tv). Na co nesla nazehlovacka, to jsem popisovala fixou. Tam vidim nevyhodu tehdy, kdy dite skrabe cedulka a musis ji ustrihnout a pak to jmeno proste nemas kam napsat.
    Loni jsem oboum poridila set nalepovacich jmenovek. Slo mi predevsim o oznaceni skolnich potreb, nicmene ve finale se ukazalo, ze bez problemu vydrzi i na tech cvickach do tv nebo lahvi na piti.
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    CAMELLA: Nechala jsem si od NaNi Etiket udělat univerzální etiketu pro všechny děti, která má první písmene každého dítěte, malý obrázek, příjmení a z druhé strany email kam může případný nálezce napsat (dělají i menší množství etiket za přijatelné ceny a nijak je nešetřím, potisk krásně drží a to jezdí často pračkou a sušičkou a není to na nich znát).
    Na kupované oblečení to buď našiju na cedulku nebo přišiju na vnitřní šev. A když jim něco ušiju doma, tak to rovnou při šití zapracuji do švu. Syn mi sám při šití připomíná ať nezapomenu na cedulku s autem =D
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CAMELLA: na obleceni taky pisu fixkou. na kelimky (magic cups), ktery si deti mely donest svoje, a pak se myly hromadne v mycce, jsem mela vodeodolne nalepky se jmenem. jedonrazova objednavka a jeste mi jich spoustu zbylo na skolni potreby
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    CAMELLA: Ja zkousela ty nazehlovaci se jmenem, co si muzes objednat. Navedla me na to segra. Kazda jsme mela od jineho dodavatele, ve vysledku to vydrzelo dve, tri vyprani, takze jsem koncila u klasicky fixy na textil...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: Já jsem skončila u razítek a jsem spokojená. Pravda, že největší držák jsou asi nažehlovačky (dcera nosí oblečení stále pevně označené jménem o pět let staršího bratra), ale razítko je jednorázová investice a označuješ donekonečna.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    od září jde starší do školky a samozřejmě má mít vše označené - ručně psát se mi to samozřejmě nechce, takže koukám po mamalabels (a podobných službách) - co se vám nejvíc osvědčilo? Chtěla jsem to razítko, protože oblečení bude jednou dědit i druhá dcerka a tak, ale ségra mě od toho odrazuje, že prej nejlepší je ručně psát fixkou...nebo ty nažehlovačky? Nálepky na visačky? jsem ztracená v moři možností :-D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TRISSIE: vyrobeno :) vybarveny nalepeny hvezdicky a uvnitr vybarvena cb fotka pavilonu, kde ma syn tridu plus podekovani. to staci, spolecna prace, snad je to potesi. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    POZITRON:
    Four Simple Cards Kids Can Make | Homemade Thank You Cards from Toddlers and Kids
    https://www.justmeasuringup.com/kids-thank-you-cards/
    https://www.muminthemadhouse.com/homemade-thank-you-cards-for-kids-to-make/

nehledej v češtině, ale v angličtině :-)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Nemate nejaky tip nebo inspiraci, jak vyrobit pranicka pro ucitelky z veci, co dum dal? Ctvrtky mame, i barevny, ale napad se nedostavuje.
    Nesehnala jsem, vse vybrakovany. Jinak mam pro kazdou cokoladu, svicku ve skle, krem na ruce a darkovou tasticku.
    KATIA
    KATIA --- ---
    B3TL: happy end, ale stejně mě štve varianta, že nejsou schopni zajistit ty místa...
    KATIA
    KATIA --- ---
    PROMETHEA: akorát když těch situací je xy a na jiné rodiče netlačí, tak...
    B3TL
    B3TL --- ---
    nam nevzali triletaka do skolky, tak si zena reditelce ty skolky postezovala, ze to je smutny kdyz celej zivot uci deti ve skolce a pak ji nevemou syna. Reditelka se zeptala jestli ma zena praci a ona ze dokud nebude mit umistenyho synatora tak ze nic hledat nebude. Mno a mila reditelka rekla ze kdyz nastoupi k nim tak ze synatora prijme... mno takze syna mame umistenyho a zena rovnou dostala praci hned za barakem :D
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    POZITRON: heleď ale tak zase reakce po očkování je výjimečná situace. taky necháváme děti doma, když nás o to z podobných důvodů prosí. a to oba pracujeme a nadšení z toho nejsme. ber to jako vyhovění z tvé strany, ne jako selhání...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SAAYURI: koucink :)
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: Ja snad prijedu a zacnu te trenovat :D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZEMINO: ne na pristi rok, uz na prazdniny. zatim syna na prazdniny zapsali, my jsme uhradili vypoctenou castku a pak prisla ucitelka s natlakem, ze si prazdniny proskrtam. rekla jsem, ze to doma promyslime a od te doby klid. kez by se mi podarilo odolat.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    POZITRON: u nás slučuji běžně dvě třídy na spaní.. fakt nechápu.. naštěstí syn měl tenhle týden kratší vyučování, tak pro holku chodil a příští týden už školu nemá, tak pro ni bude chodit taky

Trénuj na příští rok odříkání ;-)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Na koho dnes ráno zkoušela učitelka ve školce, aby si vyzvedl dítě po obědě, protože prý nějaká učitelka z vedlejší třídy má zimnici po očkování a tak sloučej 2 třídy dohromady. A kdo jí to odsouhlasil, i když se mu to dneska zrovna nehodí, protože si jede pro sýry? Podotýkám, že staršího vyzvedávám po spaní, takže s nim maj odpo práci jen v podobě svačiny. Facepalm. :)
    V neschopnosti říct ne jsem opravdu špička.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    SEVERINE: No jo no, naše je normál obecní a hlídat mi bude sousedka, prý normálně to nevadilo, ale teď to nejde kvůli coroně.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    CAMELLA: jak kde. V lesních školkách se chodí i teď s dětma.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TRISSIE: optat se musí, protože je to důvěrný údaj. Píše se to, protože to instituci moc pomůže to vědět....
    Ale bez souhlasu zákonného zástupce by se neměla diagnóza v plném znění v doporučení objevit (ale ty opisy jsou šílené a pedagogy matou - právem).

Za mě - udělala jsi dobře
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Je nějaký důvod, proč by mělo něčemu vadit, když bude mít dcera v doporučení pedpsych poradny pro školku uvedeno, že má diagnózu idiopatické epilepsie a epileptických syndromů?

Teď mi totiž volali a žádali o souhlas s uvedením diagnózy... jako máme to ve všech lékařských zprávách od porodnice, doktoři to kopírujou jeden od druhého, školka o situaci ví (těžko před nima něco tajit, když tam chodili starší sourozenci v době, kdy jsme to řešili nejvíc, a navíc i v zájmu bezpečí dítěte potřebuju, aby věděli, co mají hlídat a kdy volat rychlou)... ale teď samozřejmě váhám, jestli jsem něco nepokonila, když se mě potřebovali z poradny zeptat, jestli s tím souhlasím :-)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    Z evropských fondů se v minulém období financoval vznik mnoha dětských skupin, ze kterých se teď stanou jesle nebo - po vstupu do rejstříku mšmt - ofiko (alternativní) školky.

V dnešní době se financování z “EU” v předškoním péči už tak často nevidí.

Malé okénko do financování z pohledu zřizovatele. Průměrné měsíční náklady na jedno dítě ve školce jsou cca 14 tisíc (státní MŠ) respektive cca 11 tisíc (lesní MŠ).

Pokud je školka “rejstříková” (tzn v rejstřiku MŠMT - splňuje tuny náležitostí, je pod kontrolou ČŠI a bere předškoláky), hradí zhruba polovinu nákladů MŠMT a to ve formě tzv. “normativu”.

Zbytek nákladů nese zřizovazel: v připadě “státních” MŠ - zpravidla obec nebo kraj; v případě soukromých MŠ (lesní a jiné) platí rodiče. Pokud “školka” není v rejstřiku, hradí celé náklady zpravidla rodiče (někdy bývá zřizovazelem firma, která to dává jako zam. benefit).

Slušné - soukromé - rejstříkové školky tak mohou mít školné (za plnou týdenní docházku 8-17h; bez jídla). kolem 6,5 tisíce. A to jak v Praze (Jeden Strom), tak v Brně (Závětří).

Samozřejmě, že v tržním prostředí je místo i pro vyšší školné. Školky mohou nabízet další aktivity (jako jazykové připravky, aj. “kroužky”), mohou vyplácet pedagogickým pracovníkům důstojnou mzdu (150 čistýho na hodinu není zas taková výhra, na to jak je to duležitej job), nebo na tom můžou rýžovat (i v tomto oboru se najdou lupiči).
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    V nasi placene soukrome mš, kde platime skolne bez ohledu na to, jestli tam dite je nebo neni, tak taky nikdy ani naznak toho, ze bychom dote nemeli davat, kdyz maji otevrino a dite je zdrave
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    IKARIE: tam je klíčové to slovo "soukromá" víšco...
    KATIA: asi tak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam