• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAJACHUNATA: Ono bude hrát taky roli, jak je školka stavebně řešená. Protože třeba požární předpisy zakazují, aby v budovách, kde jsou umístěny děti pod 3 roky, byly schody. No a některá školka schody má, některá nemá. Naše zrovna ano, i když jsou tam třídy, kam se dá dostat po rovině, tak by to zase komplikovalo ranní a odpolední spojování tříd.
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    KATIA: u nas berou bezne pod tri roky, kdyz je misto. syn nastupoval ve 2.5. nic extra se neplatilo ani neresilo. kdyz je toho schopnej a je misto, tak proc ne. extra tridu nemaji. jsou smichany vsechny rocniky dohromady
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Jeste je tady to, ze nase skolka ma spatnou povest a rodice preferuji 3 ostatni, tuto berou jako nouzovku. Spatna povest je z doby, nez se vytvorily tyto 2 nove tridy, ktere jsou super.
    Co jsem slysela, tak problem je, ze u nas je hodne vietnamcu, kteri davaji deti vetsinou az na posledni povinny rok, jejich rodice casto neumi cesky nebo blbe, deti taky spatne a tahle skolka se na ne vzdy jakoby specializovala. Asi to negativne ovlivnovalo chod trid a rodicum to vadilo. Takze jeste co otevreli 2 nove tridy, neda se rict, ze by o skolku byla bitka, i kdyz uz se ten nazor pomalu meni. Stejne se furt najdou rodice, kteri jeste ted reknou, ze sem dite hlasit ani nebudou, protoze slyseli, ze to je spatna skolka. Takze o to vetsi sance to jsou pro rodice, ktery maji jiny nazor.
    Ja jediny, co bych vytkla je, ze nechodej do prirody, jen na zahrady (malou a velkou) a na prochazky po blizkem okoli. Nechodej treba do Modransky rokle, to mi prijde fakt skoda.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Syn už v roce 2012 nastoupil do školky ve 2,5 letech.. ředitelka mi tenkrát tvrdila, že to nevyjde a pak mi v listopadu volala že se uvolnilo místo a sice za synem v pořadí bylo starší dítě, ale nebylo z obvodu, tak jsem synovi platila školné do února, kdy mu bylo 2,5. Byl ale 1.dite, které takto přijali.. každopádně u nás v obvodě je školek přehršel, berou i teď v dubnu
    U dcery ve školce už mají třídu pro děti od 2 let a dokonce můžou mít i pleny..jextam 1 učitelka a 2 chůvy
    KATIA
    KATIA --- ---
    KATIA: Bez plen..
    KATIA
    KATIA --- ---
    SAAYURI: Podle kapacity, u nás třeba když bylo místo a dítě bez oken tak v září brali děti "prosinec tři roky", mladší pak s nástupem od ledna. Je to umožněné, ale narozdíl od v září 3lety není nárok.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: Jo takhle :) tam to jo :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Teda od 2020 jsou ty nove tridy
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SAAYURI: my mame ve skolce od r. 2019 2 tridy prave pro deti od 2 let. nejmladsi holcicka, o ktere vim, nastoupila v cerstvych 2, je narozena v srpnu. jinak bezne do techto 2 trid berou od zari deti, kterym je treba 2,5, cili prosincoveho Jindru by za normalnich okolnosti vzali na 99%.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SAAYURI: Nevím jak jinde, u nás dítě mladší tří let přijmou, ale nastupuje po třetích narozeninách. Takže od září má místo ve školce, ale reálně začne chodit třeba od ledna.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: A od kdy se berou do skolky deti mladsi tri let? Ja myslela, ze az od tri, driv ne. Hlavne kvuli hygienickejm normam.
    KATIA
    KATIA --- ---
    POZITRON: Optimistické je, že se snaží vynaložit prostředky na místa navíc, sledovat potřebu a reagovat.

Co se týče dětí mladších tří let, to je problém dlouhodobě, to se podělalo s bohužel úspěšnou iniciativou za zrušení garance místa od dvou let - kdyby platila, tak jsme dneska mohli mít navýšenou kapacitu a taky by to bylo jiné a hlavně by byla možnost uplatnit nárok. Místo pro mladší 3 let je tak dlouhodobě o náhodě/ochotě školky, nemáš absolutně jistotu. Chápu, že jsi naštvaná, že zrovna u vás asi došlo k zhoršení situace, určitě to chce sledovat třeba ty dětské skupiny a další možnosti, jak to zajistit, aktivně se dotazovat na zřizovatele & dítě přihlásit.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KATIA: co je optimisticke? vcera mi maminka na hristi tvrdila, ze na praze 4 je plosny pokyn nebrat deti mladsi 3 let. ptala jsem se ted rano ucitelky, doufala jsem, ze mi to vyvrati jako kec, nevyvratila.
    KATIA
    KATIA --- ---
    POZITRON: :-))) Myslím, že je to poměrně optimistické, aspoň já cením snahu to řešit s předstihem a vůbec to řešit, ne jako běžně se školkama, kdy obce jakoby netuší, jakou mají mít kapacitu. Hlavně se mají i rozjet víc dětské skupiny, takže to snad dobře dopadne pro všechny.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KATIA: du se zabit.
    anebo to je naopak konecne padny duvod pro dalsi materskou. :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    Nechceme ukrajinské školy ani třídy, ale integraci uprchlíků do českých škol, říká Černý | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ministerstvo-skolstvi-integrace-uprchlici-ukrajina_2203312206_ind
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    SEVERINE: Ve čtvrtek mají den otevřených dveří s informační schůzkou, tak zkusím. :)
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    DZEJLA: tuším tam nezřídka pořádají i nějaký přednášky mají mateřský centrum a teď je přesně čas kdy bývají jarmarky - jdu se tam mrknout jestli tam jsou lidi podobný krevní skupiny, nebo ani nápad.
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    SEVERINE: Nejsme právě, mám enormně společenské a druživé dítě. Good to know - díky!
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    DZEJLA: to myslím vychází vstříc vzájemně uzkostnejsim rodinám nebo mladším dětem. Jestli nejste ani jedno z toho, tak to myslím učitele snadno poznají a domluvíte se. Zkusila bych je. Já měla děti ve WMŠ na Jarově a tam se dalo domluvit všechno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam