• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    KATIA
    KATIA --- ---
    ATUARFIK: Jestli nejakej takovej stroj je, tak ho beru :-)) Odhodlávám se k sonickemu kartáčku, ale s jeho přístupem k novinkám se dost bojím, že to leda skončí v šuplíku...
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    KATIA: "U čištění zubů mi tečou nervy... takže má hrozný zuby, protože ho muž bere strojkem..." Než mi to došlo, naskakovaly mi samé děsivé představy, co za stroj dítěti do té pusy strkáte.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KLAIR: Moje dítě je podobný případ, u čištění zubů mi tečou nervy, kartáček mi vytlačuje jazykem nebo tváří! Taktéž nesnáší stříhání, takže má hrozný zuby, protože ho muž bere strojkem za mohutného protestu. S věkem se to celé trochu lepší, ve spoustě věcech je to zlatíčko, ale tohle teda je děs běs.
    DASIK
    DASIK --- ---
    LBW: Jo, pozitivni, kdyztak se ptej do posty, at to tu nespamujem :)
    LBW
    LBW --- ---
    Foxik na Brevnove, mate zkusenost?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LD_DRTH: melo by to byt spis doporuceni, ty 3 tydny a ne, ze to tak bude a hotovo, i kdyz Jindra by tam zustal rad.
    vcera to bylo vyzivny. vyzvedla jsem oba po o, sli jsme domu, za 2 hodiny jsme starsiho vedli zpatky na krouzek, zase domu, tam mi malej necekane usnul, takze po pul hodine jsem ho budila, ze jdeme pro Marecka, byl totalne nevrlej, uknouranej, nechtel, vztekal se, chtel nejlepe nest, k tomu jsem vlacela Mareckovo kolo, chvilema i maleho firstbike, to musela byt podivana. :) neumim si predstavit do skolky nekam dojizdet a nemit ji 100 metru od baraku.

vzhledem k tomu, ze od ledna prijde navrat do prace, tak bych si chtela do te doby co nejvic odpocinout, nacerpat sily, uzit si nicnedelani a co za dopoledne clovek stihne? tak akorat prd. ted treba vyrazim na kolo aspon. :)
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    POZITRON: u nas v ms to bylo na rozhodnutí rodičů, nas chodil asi tyden nebo dva po o a bylo to peklo, nevyspaly, pretazeny. Pak jsem se ho zeptala jestli chce po spa, on ze jo, a od te doby super, po o si v ms dachne, doma nikdy, naji se, pohraje se s detma a domu jde vesele.
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    POZITRON: prvni dite spalo druhy den, druhe dite spalo prvni den. obe chtely.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    ENDEE: řešit bude, ale neměl dřív termín
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TAPINA: ve vedlejsi tride jsou jeste drsnejsi, tam musela maminka vyzvedavat kluka prvni tyden dokonce po svacine a to mu v lednu budou uz 4, takze velkej kluk. nasemu jeste nejsou ani 3.
    ENDEE: zkusim se po 2 tydnech opatrne zeptat, jestli by to uz nahodou neslo. :)
    kdyz ma ve tride brachu, nekolik deti tam zna uz dlouho, zna i ucitelky, protoze si tam obcas hral, kdyz jsme spolu vyzvedavali brachu, tak je to precijen neco jineho, nez kdyz prijde dite poprve do zcela noveho prostredi a kolektivu deti, ktere vidi poprve.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    KLAIR: Takze neresi, ze ma takhle blby zuby a kde je zakopany pes? Achjo.
    Muj syn ma uz 7 vrtanych zubu, 6 kazu bylo kvuli hlubokym ryham na stolickach, kam se nejde poradne dostat, takze tam mam svedomi pomerne cisty. Cistime zuby hodne poctive (sonicky kartacek, jednosvazek, mezizubak, zubni nit, specialni pasty), ale kdyz behem lonskyho roku prevzal cisteni manzel (meli jsme doma maly mimino, takze vecerni rutina se synem presla na muze) a zdaleka ne vzdy cistil mezizubakem, po par mesicich se z toho stal ten 7. kaz, mezi hornima jednickama.
    Takze u nas se musi fakt hrozne moc dbat na cisteni, jinak je to velky spatny.

Kazdopadne jsem moc rada, ze ve skolce cisteni zubu po o zrusili behem covidu. Protoze co povidala ucitelka, tak si deti pujcovaly kartacky a delaly s nima kraviny a to fakt nechces. To je horsi nez cistit si je hned po jidle.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    ENDEE: přijďte za tři týdny
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    POZITRON: U nás žádná povinná adaptace není, školka chápe, že rodiče taky někdy pracují. Sice říkají, že by bylo fajn, kdyby tam ti nováčci nebylo hned od začátku na celý den, ale když to nejde, tak to nejde. Naše děti byly všechny už zvyklé na celodenní docházku do soukromé školky, takže šly hned klasicky a nebyl problém.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    POZITRON: Pokud to tam zvlada v poho, nevidim duvod ho vyzvedavat tri tydny po o. Proste ucitelkam rekni, ze pujdou oba po spani a nazdar.
    A jinak teda ze ted je ve skolce v poho a nerekne ani cau neznamena, ze za tyden nebudou sceny hodny Ceskyho lva :)
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    KLAIR: A zubar na to rika co?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    POZITRON: u nás to bylo tak, že to nechali na nás. Ale trvalo to, pláče už od rána, že tam nechce být. Já bych jim prostě oznámila, že "dnes opravdu potřebuješ vyzvednout po spaní".
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    jeste jeden dotaz. jak to mate u vas s adaptaci?
    mladsi syn nastoupil do skolky poprve ted v pondeli a 3 tydny bude chodit domu po obede, teprve potom muze ve skolce zkusit spat. 3 tejdny bezna praxe?
    budu cele ty 3 tydny vyzvedavat oba kluky po obede, aby to starsimu nebylo lito, chodej spolu totiz do tridy.
    kdyz nastoupil do skolky starsi, tak chodil po obede az do vanoc, ale to byla jina situace, to jsem byla doma s mladsim, ted se od ledna vracim do prace.

jinak teda nastup mladsiho je takovej, ze mi rano nerekne ani cau a uz bezi do tridy, to aspon starsi syn stale pozaduje 3 pusinky, mladsi vubec, ten je tam ve svem zivlu a nejaka mama at si jde po svejch.
    a to nekdy kdyz jsem vecer v tahu, tak doma treba 20 minut rve u dveri, ze chce mamu, ale ve skolce si na me ani nevzpomene, tak snad dobry. :)
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    KLAIR: Pardon za nevyžádanou radu, pokud tě to hodně trápí, můžeš koupit Zymafluor - vyživuje i neprořezané zuby + tooth mousse.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    zjistila jsem, ze jsem to asi cetla i primo tady v teto diskuzi, protoze se tu to same resilo celkem nedavno :)

[TAPINA @ mateřské školy]

TAPINA --- --- 10:19:35 11.5.2022 --- [27:07 :: diskuze :: Dětské perly]
    2MAJACHUNATAPROMETHEA
    KOPRETKA: U nás ve školce se nikdy zuby nečistily a jsem tomu ráda. Podle nejnovějších poznatků čištění bezprostředně po jídle víc škodí, než pomáhá. O mazání krémem taky nikdy nebyla řeč a nevadí mi to, my ho vytahujeme jen na cílené válení na slunci u vody. Úrazy se hlásí.

puvodni dotaz [KOPRETKA @ mateřské školy]
    DASIK
    DASIK --- ---
    POZITRON: U nas cisti (soukroma skolka), ale nenapadlo me, ze by to bylo spatne - jak psali ostatni, to doporuceni necistit mam spis spojeny se sladkym, dzusy apod., coz ve skolce nemaji, jidlo zapiji vodou. Cisteni nechavaji na detech a neprecistuji, takze nejde o dukladne vycisteni, ale spis jde o ten zvyk a samostatnost. Taky jsem ji tam dala pastu bez fluoru, protoze sama si ji da hodne a vsechno sni 😀
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Já jsem teď vznesla dotaz na svoji známou - zubařku - a řekla mi, že tohle doporučení se spíš týká obsesivních lidí co mají tendence si zuby dlouze drbat po každém jídle, že předškolní děti si stejně ty zuby pošolíchaj a jde spíš o to, aby měly zafixované pravidelné čištění, poškození chrupu se kvůli tomu opravdu konat nebude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam