• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKIMSkútr
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    BURAN: asi to chapu stejne, proc ale jen v CR? Co to je za debilitu, abych si kvuli 125ccm automatu delal ridicak??
    BURAN
    BURAN --- ---
    PLAYER: ja to chapu tak ze 125 skutr s automatem muzes jezdit na B (pouze v Cechach) a to A1 s tim nema nic spolecnyho.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Tech 50ccm by melo byt pro manualni prevodovku, zatimco s automatem do 125ccm.
    Nechapu tedy tu zavorku co tam mas. To tam rovnou mohli nechat puvodnich 150 :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    NTR23: kód 150 je identický s tím 79 a doplňkem v závorce

79. Omezení pro vozidla, která vyhovují specifikacím uvedeným v závorkách.
    150. Omezení řidičského oprávnění skupiny A1 do 50 cm3.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PLAYER: Viz můj nový řidičák z řijna 2016

NTR23
    NTR23 --- ---
    PLAYER: I když si uděláš nový, budeš tam mít kódy jako v době, kdy jsi ho dělal.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Tak ted ctu, ze by tam mel byt u novych ridicaku HK79, namisto puvodniho 150, jako mam jeste ja u ridicaku vydanem v roce 2009.
    Tak co ted s tim? Mam si nechat udelat novy ridicak?
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    NTR23: nemam ridicak na motorku, mam prave B + A1.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    BURAN: je tam har. kod 150, coz je tedy jak pises. Tak ted tomu nerozumim. Mel jsem zato, ze od roku 2013(?) je to automaticky rozsireny do 125ccm? Ridicak mam vydany 2009. Nebo se to rozsireni vztahuje tedy jen na CR?
    BURAN
    BURAN --- ---
    PLAYER: omezeni na 50cm3 u toho A1 nemas?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    PLAYER: Pokud máš regulérní řidičák na motorku, tak to neplatí. Je to fakt jen pro ty co mají B a malou motorku automaticky.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    NTR23: v pripade, ze mam v ridicaku napsano B i A1, tak toto omezeni predpokladam neplati?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    VACA:
    Ano, je to sice původem z EU, ale je to vázané na stát.
    Takže pokud máš B, můžeš jezdit na skůtru 125ccm v ČR a nesmíš za hranice. Stejně tak slovák může jezdit v SR a nesmí do ČR.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    VACA: Skoro jako všechno, ono je to samozřejmě asi dvojsečné :) Na jednu stranu máš určitě pravdu a 125 ccm, hlavně pro lidi co doteď jezdili na 50 ccm, jsou nejspíš v důsledku bezpečnější, míň smrdí protože nejsou 2T a v neposlední řadě jsou to o něco dražší a tím pádem i lepší motorky (co do spolehlivosti a komponent, jako třeba brzdy). Na druhou stranu teď na skútr sedá hromada lidí, kteří by ale na 50 ccm nikdy nesedli, takže by jim ani nehrozilo to teoretické bezpečnostní riziko (zapříčiněné nedostatečným výkonem) a začínají bez zkušeností rovnou na něčem, co už má docela odpich, což asi v absolutních číslech bude znamenat vyšší riziko nehody. Ale jako… jen cvičně teoretizuji, v praxi to nebude žádné velké drama :)
    VACA
    VACA --- ---
    DAN_F: Hm na tom neco bude. Ta 50ccm ma dnes vyznam uz asi jen pro adolescemty...

Jako ja si myslim ze tohle od nich nebyl uplne blbej krok, kdyz davat k Becku opravneni na nejaky moto..
    Imho je to takhle pro dospelyho cloveka bezpecnejsi, nez bejt na 50ccm vecnou prakazkou v provozu kdy te predjizdej autobusy tatry s piskem apod..
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    DZANDIS: Jasné, já vycházel z toho magistrátu v tvém postu, takže sorry.

VACA: A z 50 ccm se v podstatě stalo neprodejné zboží.
    VACA
    VACA --- ---
    DZANDIS: Btw: vynatek ze zakona o silnicnim provozu:

"A1 jsou zařazeny
    1. lehké motocykly s postranním vozíkem nebo bez něj o výkonu nejvýše 11 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,1 kW/kg a se zdvihovým objemem spalovacího motoru nepřevyšujícím 125 cm3"

"B opravňuje také k řízení vozidel zařazených do skupiny A1 s automatickou převodovko"

Kompletni zneni mj. zde: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/silnicni-provoz/cast1h3d1.aspx

Tak proveruj, proveruj ;)

Pro me osobne je teda smerodatne hlavne to co je psano cerne na bilem v zakone, nez co rekl nejakej kancelarskej zrizenec :)
    VACA
    VACA --- ---
    DZANDIS: Muzes ho to nechat proverit. Ale jedno ti reknu naprosto jiste: Kdyby to tak nebylo tak jsem nejen ja mimo zakon.

V ridicaku mam pouze B a nic jineho, skutr provozuju honda @125.
    S policii jsem se parkrat dostal do konfrontace kdyz jsem trea vjel nekam kam jsem nemel, nebo za rychlou jizdu. Uz bych mel davno stopku.

Ale ja bych si tu motorku ani nekoupil, ldyz bych si tim nebyl jistej.

A jo, jednou se mi stalo ze si policejni hlidka myslela to co ty. Vytahli nejakou svoji "polni prirucku, asi 5minut neco hledali a jel jsem dal..

Jeden z hlavnich duvodu proc se zakonodarci pro tohle rozhodli bylo, ze to melo ulevit doprave ve velkych mestech.

A mj. okamzite jak se to schvalilo tak vyletely vechny ceny 125ccm nahoru. Zatimco 150 apod zlevnily...
    DZANDIS
    DZANDIS --- ---
    BTW - uz mate pripravene stroje na prvni vyjezd, pokud samozrejme uz davno nejezdite ;-)
    DZANDIS
    DZANDIS --- ---
    OK borci, necham to kolegu znova proverit, skutecne mu to ten zamestnanec dopravky(nikoli magistratu) rekl...
    takze asi i z nej dikes :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam