• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      MINER: na to private bacha, muze se to nekdy provalit
      MINER
      MINER --- ---
      Já krom RAWů, který nechávám na odpojenym externim disku ke všem fotkám, co maj smysl, házim ještě všechno smysluplné na Flickr ve fullres JPG, přičemž co nechci, aby bylo vidět nechávám private. V LR je Flickr plugin, a trojka to zřejmě bude umět už sama.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      KULHY: Nebo do prace. Zajimavej programek je Crashplan, presne na tohle ho pouzivam, ale jeste sem ho nepotreboval, tak nevim, jestli v nouzi podrzi.
      KULHY
      KULHY --- ---
      RATTKIN: se domluvim se sousedem ;)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      KULHY: zalohuj do jineho baraku kdyby prisla voda, zlodeji, ohen nebo OSA
      KULHY
      KULHY --- ---
      RATTKIN: spis tak nejak overall otazka ja fotografove nakladaji s daty :)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      ja si nechavam dng jen tech lepsich fotek, zbytek jpg.
      nebyla to otazka na zalohovani? ja zalohuju vsechno na pc v jinem meste
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KULHY:standartne full JPG + rawy tech dobrejch, vsechno normalne na datovym disku v PC..+ mesicni duplikace na externi..
      KULHY
      KULHY --- ---
      GHOSTSTALKER: no toho si nevsimej :) .. sice bych to mozna obhajil .. ale diky za odpoved :)
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      KULHY: na interni odpojeny disk? wtf? k cemu to je? :-D

Starsi veci mam na disku na PC, ktere uz skoro nezapinam, novejsi mam na disku v notasu a zalohovane na externim. Vetsinu fotek po zakladnich korekcich v DxO nechavam v jpegu, nejake dulezitejsi mam v DNG.
      KULHY
      KULHY --- ---
      mam dotaz na vsechny .. jakym zpusobem skladujete fotky ..

uz jen vyzhaveny dzejpegy?
      nebo snad rawy?
      na externi disk?
      na interni odpojeny disk?
      na DVD?
      ELHO_CID
      ELHO_CID --- ---
      BLACKX: Jo, Dell ma dobry monitory, na jeden jejich povedenej PVA mam stesti v praci.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Jak jsem tu nedavno psal ohledne tech 30" monitoru, tak ode dneska mam jeden doma :) Dell 3008WFP a je to super :) Jediny problem je v kalibraci, protoze monitor nativne zvlada prostor AdobeRGB, ale me staci sRGB a mimo to to kalibruju pomoci Spyder3 Elite, ktery ty rozsahle barevne prostory nezvlada uplne dobre. S tim jsem stravil docela hodne casu, ale vicemene uz to asi mam.

Lightroom je ted jeste lepsi nez predtim, akorat by to chtelo lepsi pocitac, at rychleji renderuje ty velke nahledy :)

Mimochodem, muj monitor je revize A03, ktera ma opravene problemy revizi A00, A01 a A02, takze se nenechte zmast negativy u nekterych recenzi.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MINER: To mam taky :) Svetle modry Graphire A6. To skakani pixelu je nejhorsi, kdyz chce clovek videt nejaky "tooltip" (takovy ten popisek, co se objevi u tlacitka, kdyz nad nej clovek zajede kurzorem). Mas pravdu, ze u fotek to nevadi.
      MINER
      MINER --- ---
      HUGGI: mám dva nejmenší Wacom Graphire. Ještě úplně tu první generaci. Už je mám strašně dlouho z dob, kdy jsem ještě hodně dělal design. Na profi použítí bych tyhle basic tablety nedoporučoval, nejsou moc přesný (klidně jsou schopný kurzor skákat pixel sem a tam), ale mně stačí. Teď se hlavně zabývám prototypingem a UX a pro zábavu fotkama a na to je to naprosto dostačující. Na retuš fotek neni potřeba tolik přesnosti, na to je to v klidu.
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      HUGGI: no jak rikam, muzu mluvit jen za Wacom, ktery pouzivam (v LR ani tak ne, to mi staci mys, spis PS/IL), a nemuzu si ho vynachvalit.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GHOSTSTALKER: to ctu casto ale zajima me prave jestli se i mezi ostatnima nenajde neco zajimavyho.. - pouziti bude opravdu jen LR/PS..mys mam kvalitni a neni potreba menit..
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      wacom, jedine wacom... klidne i bamboo, ale jedine wacom :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MINER: nechces pripsat jakej presne tablet?..a jestli zvlada dobre treba i retuse u fotek?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MINER: Diky, zajimavy pristup :) Zkusim sledovat, ktere programy pouzivam a jakym zpusobem, a treba zjistim, ze tablet by me taky vyhovoval vic (jeden me vedle monitoru lezi uz snad deset let... je to pomalu starecek :) )
      MINER
      MINER --- ---
      BLACKX: Myší maraton řeší tablet, vykroucenej krk řeší "natural zoom":)
      Já mám dva displeje, jeden na notebooku, a 24" Eizo. Mám vedle sebe dva menší levný Graphire tablety, každej namapovanej na jeden monitor a tohle ovládání je naprosto super. Pokud brouzdám po netu, používám jen touchpad, pokud se potřebuju rozmáchnout, šahám po tabletu. Myši nemám rád.
      Rozměr obrazovky jednoduše vyřeší "natural zoom": dáš si monitor dál, na příjemnou vzdálenost, a přiblížíš ksicht jenom pokud potřebuješ podrobnější rozlišení např. na ostrost fotek. Většinou můžeš koukat víc z dálky, a to rozlišení používat jenom když je potřeba.

Ale dokud si to nevyzkoušíš sám, tak stejně nepřijdeš na to, co je ti pohodlnější. Je to individuální. Někdo třeba nedokáže pochopit, že používám jen tablet nebo touchpad, a ne myš, a přitom já myš považuju za překonanej přežitek...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam