• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      TWARR
      TWARR --- ---
      GHOSTSTALKER: zrejme jsem to napsal spatne, ale posuzoval jsem to jen z pohledu zpracovani rawu
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      TWARR: Ja nevim, ale srovnavat treba DxO s Lr mi prijde trochu mimo, kdyz je kazdy software na neco jineho...
      TWARR
      TWARR --- ---
      tak jsem si za uplynuly dva mesice prosel koleckem capture one, dxo, zps a nikonim capture nx a pokorne jsem se vratil k lr ... i kdyz nema nejlepsi obrazovou kvalitu, tak mi ze vsech aplikaci umoznuje nejlepsi workflow ... jen s tema 3gb ramky to pri posledni "praci" vazlo, ... budu muset upgradovat hw zase po letech:))
      LEDOFREDO
      LEDOFREDO --- ---
      super, taky sem to potreboval vyresit :D
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GHOSTSTALKER: preinstalovat cs5..asi..aby s eznova prepsala ta cesta..
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      Problém: Odinstaloval jsem konečně CS4 a ejhle, z Lr mi najednou zmizely klasické možnosti Edit in Photoshop, Merge to Panorama atd., i když CS5 pořád mám a i před odeinstalováním CS4 se spouštěla z Lr CS5...

Solution?:) Nikde jsem nenašel žádnou možnost zadat ručně cestu k Photoshopu...
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      Existuje nejaka chytra klavesova zkratka na vymazani fotky z disku, kdyz s ni ale pracuji v kolekci? Normalne, kdyz jsem ve slozce, tak staci Delete + D a fotka je v kosi. Kdyz jsem ale v kolekci, tak Delete odstrani fotku jen z te kolekce, a abych ji odstranil z disku, musim zase prejit do slozky a smazat ji tam. - voser
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      GHOSTSTALKER: i kdyz to bych zase kecal, ze v Lr nedelam zadne upravy... cropuju a delam drobne upravy tonality - fill light, blacks apod., vzhledem k tomu, ze z DxO mi to leze s mensim kontrastem, abych zachoval co nejvic informaci... ale pod zalozku Basic jsem se v LR uz dost dlouho nedostal.

HUGGI: ja vim, no, ze to umi otevrit PSD, jenze kdyz uz se jo pustim do uprav, tak to PSD muze mit i pul giga, a to skladovat neni zadna sranda... Pritom by spoustu uprav mohlo byt, jak jsem psal, ulozeno vedle jen v nejakem malem info souboru. V podstate cokoliv, co se v Ps da udelat pres Actions. Tzn. treba i upravy spocivajici v blendovani, channel mixech apod. Klidne, at se pak s Lr spusti i Ps a funguje to tak, ze v Lr nastavim nejaky krok v historii a na pozadi v Ps se provede akce, ktera to do toho kroku dostane...
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GHOSTSTALKER: ja mylsim ze to prijde..aktualne uz LR bez problemu PSD, jen snima porad pracuje jako s fotkou bez vrstev..kazdopadne i to je super, protoze s edaj lehce zarazovat do databaze, rychle exportovat a podobny veci, ktery jsou zase mnohem snazsi v LR nez v PS..
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      LR je pro me co se tyce retusi neskutecny pomaly... klonovaci razitko v Ps a v Lr, to je nebe a dudy. V Lr jsem uz hodne dlouho neudelal zadnou upravu, pouzivam ho akorat na managing. Jedinou vyhodu vidim v tom, ze si Lr uchovava historii a neni problem se po roce jednoduse vratit k puvodni verzi a "mezi-verzim". V Ps kvuli tomu proste musim mit format podporujici vrstvy (coz samozrejme nese i vetsi velikost) a nebo dokonce PSD, pokud chci pouzivat Adjustment Layery (k minimalizaci velikosti...).

Mym snem je nejake propojeni ve stylu Adobe Dynamic Link - ze by umel Lr cist upravy Ps a naopak... Treba bych si v Ps udelal nejake upravy, pak by se historie ulozila jako nejaky maly .xmp soubor, s kterym by Lr umel pracovat, a pak bych si to v Lr mohl poladit/povypinat, jak bych chtel.
      TWARR
      TWARR --- ---
      LR je bohuzel porad tak zvlastne nenazranej:) capture one mi to nedela:)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: stim samozrejem sohlasim..na 95% veci pouzivam LR, jen treba u ty prvni fotky si tech uprav pozadi musel delat fakt hodne, zrovna u veci, ktera by v PS sla velmi rychle a pak by ses jen vratil do LR, kd eby s eti objevila druha ta fotka po upravach v PS a pokracoval si treba se zmenama barev v LR (a porad bez jakykoli ztraty kvality s moznosti se vracet..)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: To uz se posouvame uplne jinam. Samozrejme, ze v PS ty upravy jdou udelat, ale co se me tyce, ma to krome vyhod i velke nevyhody. Samozrejme, kdyz ma nekdo uplne jiny workflow, nevadi mu prechazet mezi programy, ma jiny management fotek nebo se k upravenym fotkam se nevraci (nebo mu nevadi mirna ztrata kvality pri dalsich upravach) atd., tak proc ne PS... ja jsem jen psal, ze nastroje v LR nejsou k zahozeni a da se s nimi udelat spousta efektu.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: necchi tim vyvolavat flame..ale starsi verze PS jde sehnat levnejc..a PS samozrejem taky vsechny upravy dela nedestruktivne..ve vrstvach..navic ono muzes neustale kombinovat upravy LR > PS > LR..pracovat vlastne v obou zaroven..

+ aura je samozrejme subjektivni..jen to na me pusobi dost "levne"..neco ve stylu 15let staryho letaku nejaky cestovky..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Aura je vec nazoru. Co se PS tyce, tak i kdyz by to slo, tak to ma vyrazne nevyhody: (Kdyz pominu to, ze je neskutecne drahy) V LR ty upravy jsou porad "vektorove" a kdykoliv si muzes vyzkouset jakoukoliv drastickou zmenu barev, nastaveni nebo jiny preset bez viditelne ztraty kvality.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: tak samozrejme to jde..ale zrovna v tom prvnim priklade, je tech uprav uz tolik ze by to slov ps mnohem jednodusejc a rychlejc..+ ta aura je strasna..
      ZATAMOKO
      ZATAMOKO --- ---
      Pokud byste nekdo umel poradit, tak pls [ ZATAMOKO @ Microstock - prodáváme fotky ]
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      BLACKX: pekny. videl jsem par videi na netu jak delaji vlastne vsechno v LR ale me to proste s tim klonovacim razitkem vubec nejde :/ ale ostatni veci jsou dobry
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GHOSTSTALKER: Nejsou, da se v tom udelat dost veci... nejaky externi editor oteviram jen velmi vyjimecne :) Treba tohle jsou upravy ciste v LR:

From: http://www.pastel.cz/temp/IMG_5118.jpg
      To: http://www.pastel.cz/temp/IMG_5118-2.jpg

nebo

From: http://www.pastel.cz/temp/IMG_1858.jpg
      To: http://www.pastel.cz/temp/IMG_1858-2.jpg (sleduj oci)
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      MIKEKT: no ja moc nechapu Clone Stamp, ktery mi prijde, ze obcas funguje jako Healing Brush... prijde mi, ze tyhle veci jsou tam jen tak na oko a pro neco pouzitelneho musis otevrit Ps :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam