• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    FARIN
    FARIN --- ---
    HUGGI: super, nasel jsem zatim jen pro D300 (mam D5000) a i s nim je barevnost ok a obecne to vypada dobre. Takze jeste jednou diky.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FARIN: hod si do google lightroom nikon xxx preset nebo tak neco (kdyztak bych mohl mit nekde zahrabany na D300 a D700)..a pri importu fotek si potom nastav at to rovnou aplikuje "standart" profil (pro dalsi importy si to uz pamatuje sam..
    FARIN
    FARIN --- ---
    KARYSLAV: to zni jako dobre klicove slovo pro google :) diky
    Pokud by jsi mel nejaky chytry odkaz tak klidne sem s nim, usetri mi to neco casu.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    FARIN: použití kalibračních profilů kamery? Eventuálně jejich instalace pokud je nemáš?

Eventuálně vlastní nastavení kalibrací?
    FARIN
    FARIN --- ---
    Jeste jeden dotaz, neprimo souvisejici s Lr.
    Libi se mi filozofie Lr, ale problem je v tom ze Jpegy z fotaku mi prijdou lepsi nez defaultne zkonvertovany RAWy v Lr.
    priklad: http://farin.cz/storage/nikon_adobe.jpg
    vlevo nikon jpeg, vpravo adobe konverze.
    Ja sice muzu cerveny nadech upravit rucne, ale idelane bych si to prestavoval tak.
    ze fotky budou bez uprav stejne dobry jako jpeg a vybrany si muzu vylepsit.
    Je mi jasny ze Adobe to prevadi vlastnim algoritmem, takze se trochu bojim jestli to ma nejaky rozumny reseni. Nejaky tipy ?
    KULHY
    KULHY --- ---
    zdar mám radost že je auditko užitečné,

trošku teď nestíhám sledovat, tak kdyby byl třeba nějaký zásah, nebo by byl nějaký návrh na vylepšení (záhlaví, nástěnka, anketa) tak dejte klíďo vědět do pošty. Případně můžu udělit nějakému proaktivnímu lajtrůmistovi spolusprávce.

dík
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    It’s Scott Kelby Guest Tip Week | Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips
    http://lightroomkillertips.com/2010/its-scott-kelby-guest-tip-week/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AdobeLightroomKillerTips+%28Adobe+Lightroom+Killer+Tips%29&utm_content=Google+Reader

Here’s the first one and it has to do with showing Before and Afters in the Develop module. By default, if you press the \ (Backslash) key in the Develop module, it toggles you back and forth between the original untouched image (the Before view) and the photo as it looks now with your edits. However, what if you don’t want your Before photo to be the original? For example, let’s say you did some Basic panel edits on a portrait, and then you used the Adjustment Brush to do some portrait retouching. Maybe you’d like to see the Before photo showing the Basic panel edits after they were applied, but before you started retouching. To do that, go to the History panel (in the left side Panels area), and scroll down until you find the step right before you started using the Adjustment Brush. Right-click on that history state and choose Copy History Step Settings to Before. That now becomes your new Before photo when you press the \ key. I know—that’s totally cool.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KARYSLAV: Taky pouzivam na vsechny ty jejich klavesove zkratky a kdyz potrebuju neco jineho, tak nevim, jak vypadaji menu :-D
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    BLACKX: jo staci zmacnout nektery tlacitko (u ?) a ulozi se ti to jako before myslim.. ale nepamatuju se :-)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GHOSTSTALKER: Nekdy to nemusi platit. Do toho "before" si muzes ulozit i jiny stav nez puvodni a obcas se tam ulozi sam (treba kdyz prevadis fotku z verze 2003 na 2010 a mozna i jindy... nevim presne ve kterych pripadech)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FARIN: Before/after ti ukaze to same, co reset :) Akorat to nemusis rucne resetovat.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ok diky, Reset Settings jsem nasel ale vlastne me nenapdaslo ho k tomuhle pouzit :) (v before/after nemusi byt puvodni raw ale s tim reset to bude fungovat)
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    GHOSTSTALKER: ještě je tam k bodu 1)

zobrazit Before / after

a tuším stisknutím / okamžitě dostanu původní obrázek?

Stejnětak se dají jednoduše vypínat jednotlivý úpravy po sekcích (saturace, kontrasty, ostření, místní opravy..) etc.

miliardy hele, google, tutorialy.. Imho, neni lepší workflow než Lightroom+Photoshop.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FARIN:
    1) Reset Settings (pripadne Snapshot historie)
    2) Image Stacking - vytvoreni image stacku souvisejicich fotek, v tomto pripade raw + jpeg. Kdyz chci raw, upravim raw, kdyz chci jpeg, exportnu jpeg.
    3) Viz GHOSTSTALKER...

...a dale google a trial verze :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    GHOSTSTALKER: o chlup delsi odpoved tam nemas ?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FARIN:
    Ano.
    Ano.
    Ano. (nechas Lr vytvorit kopii a otevrit v externim editoru)
    FARIN
    FARIN --- ---
    Ahoj. Zacina mi nestacit moje workflow pro upravu a spravu fotek (Total commander :-) a zkousim jestli by mi nevyhovoval Lr.

Mel bych nekolik zacatecnickych dotazu:
    - da se nejak jednoduse zobrazit puvodni master obrazek bez aplikovanych uprav ?
    - pokud fotim do RAW + JPEG, jpeg se normalne eviduje jako sidecar image. Dase nejak JPEG prohlasit za upraveny vyseledek, pripadne udelat nejakou upravu na nim (treba proto ze se mi zrovna libi zpusob jakym prevedl fotak RAW na JPEG a nechce se mi snazit dosahovat podobny efekt rucne nad RAWem) ?
    - podobny dotaz jako minuly. Existuje nejaka best practice pri pouziti externiho editoru. Chci nejakou fotku upravit zpusobem ktery Lr neumi. Musim ho zaradit do kolekce jako novy obrazek ? (tady si navim neumim predstavit ze bych je importoval po jednom) Lze nejak spojit s originalem.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Konvertování barevných digitálních dat do černobílé, je jeden z nejtěžších procesů co může být. Ono i nalezení "správnýho vyvolávacího postupu" pro zhotovování fotek ze skutečnejch negativů je alchymie v pravým slova smyslu. Použití jakýhokoli "pre"setu, nebo nějakýho "rychlýho klikátka" eventuálně ukradený odněkud z webu, je dost ošemetný a ve většině případů naprd. Jde totiž o to že pro každou fotku se to musí málem stanovovat ručně, aby se dalo dosáhnout koukatelnejch výsledků, který neječí "to je BW konverze v počítači". Od vyvážení bílé, po nastavení kontrastu, stažení některých barevných kanálů a to všechno v závislosti na konkrétní citlivosti dané fotky eventuálně zdroji světla a dynamickým rozdílu mezi nejtmavším a nejsvětlejším místem.. Tady na poličce vedle mě leží asi 350 stránková knížka v angličtině popisující základní principy a postupy konverze barvy do čb :-)

Koukni se po netu spíš po tutorialech jak hledat, a udělej si svůj "styl" konverze, protože je několik způsobů, jak dosáhnout nějakýho výsledku, a neuvěřitelným způsobem sel ale od sebe ve výsledku odlišují.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    JARAX: Protoze pouzivat BW presety fotaku je peklo. Mozna nemusis delat zadne dalsi upravy, ale fotky je zrala na kos. Ja na BW pouzivam Ps, takze s Lr ti moc nepomuzu, krom doporuceni delat to rucne a kaslat na presety :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam