• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GHOSTSTALKER: Nekdy to nemusi platit. Do toho "before" si muzes ulozit i jiny stav nez puvodni a obcas se tam ulozi sam (treba kdyz prevadis fotku z verze 2003 na 2010 a mozna i jindy... nevim presne ve kterych pripadech)
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      FARIN: Before/after ti ukaze to same, co reset :) Akorat to nemusis rucne resetovat.
      FARIN
      FARIN --- ---
      ok diky, Reset Settings jsem nasel ale vlastne me nenapdaslo ho k tomuhle pouzit :) (v before/after nemusi byt puvodni raw ale s tim reset to bude fungovat)
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      GHOSTSTALKER: ještě je tam k bodu 1)

zobrazit Before / after

a tuším stisknutím / okamžitě dostanu původní obrázek?

Stejnětak se dají jednoduše vypínat jednotlivý úpravy po sekcích (saturace, kontrasty, ostření, místní opravy..) etc.

miliardy hele, google, tutorialy.. Imho, neni lepší workflow než Lightroom+Photoshop.
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      FARIN:
      1) Reset Settings (pripadne Snapshot historie)
      2) Image Stacking - vytvoreni image stacku souvisejicich fotek, v tomto pripade raw + jpeg. Kdyz chci raw, upravim raw, kdyz chci jpeg, exportnu jpeg.
      3) Viz GHOSTSTALKER...

...a dale google a trial verze :)
      FARIN
      FARIN --- ---
      GHOSTSTALKER: o chlup delsi odpoved tam nemas ?
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      FARIN:
      Ano.
      Ano.
      Ano. (nechas Lr vytvorit kopii a otevrit v externim editoru)
      FARIN
      FARIN --- ---
      Ahoj. Zacina mi nestacit moje workflow pro upravu a spravu fotek (Total commander :-) a zkousim jestli by mi nevyhovoval Lr.

Mel bych nekolik zacatecnickych dotazu:
      - da se nejak jednoduse zobrazit puvodni master obrazek bez aplikovanych uprav ?
      - pokud fotim do RAW + JPEG, jpeg se normalne eviduje jako sidecar image. Dase nejak JPEG prohlasit za upraveny vyseledek, pripadne udelat nejakou upravu na nim (treba proto ze se mi zrovna libi zpusob jakym prevedl fotak RAW na JPEG a nechce se mi snazit dosahovat podobny efekt rucne nad RAWem) ?
      - podobny dotaz jako minuly. Existuje nejaka best practice pri pouziti externiho editoru. Chci nejakou fotku upravit zpusobem ktery Lr neumi. Musim ho zaradit do kolekce jako novy obrazek ? (tady si navim neumim predstavit ze bych je importoval po jednom) Lze nejak spojit s originalem.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      Konvertování barevných digitálních dat do černobílé, je jeden z nejtěžších procesů co může být. Ono i nalezení "správnýho vyvolávacího postupu" pro zhotovování fotek ze skutečnejch negativů je alchymie v pravým slova smyslu. Použití jakýhokoli "pre"setu, nebo nějakýho "rychlýho klikátka" eventuálně ukradený odněkud z webu, je dost ošemetný a ve většině případů naprd. Jde totiž o to že pro každou fotku se to musí málem stanovovat ručně, aby se dalo dosáhnout koukatelnejch výsledků, který neječí "to je BW konverze v počítači". Od vyvážení bílé, po nastavení kontrastu, stažení některých barevných kanálů a to všechno v závislosti na konkrétní citlivosti dané fotky eventuálně zdroji světla a dynamickým rozdílu mezi nejtmavším a nejsvětlejším místem.. Tady na poličce vedle mě leží asi 350 stránková knížka v angličtině popisující základní principy a postupy konverze barvy do čb :-)

Koukni se po netu spíš po tutorialech jak hledat, a udělej si svůj "styl" konverze, protože je několik způsobů, jak dosáhnout nějakýho výsledku, a neuvěřitelným způsobem sel ale od sebe ve výsledku odlišují.
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      JARAX: Protoze pouzivat BW presety fotaku je peklo. Mozna nemusis delat zadne dalsi upravy, ale fotky je zrala na kos. Ja na BW pouzivam Ps, takze s Lr ti moc nepomuzu, krom doporuceni delat to rucne a kaslat na presety :).
      JARAX
      JARAX --- ---
      GHOSTSTALKER: nativně to je tak, že pokud používáš DPP, tak ten umí aplikovat nastavení foťáku na exportovaný RAW. Pokud vybereš ve foťáku černobílý režim a červený filtr třeba, tak pak v DPP vidíš RAW, který se blíží nastavení které je na foťáku. Moc nerozumím tomu tvému úsměvu, že bys na to nesáhl, podle mně je to jedna varianta workflw, že si nastavíš na foťáku režim (custom) a už při focení vidíš, co ti potom poleze v RAWu ven (jedno jestli BW, nebo nějaké tvoje nastavení nad barevnou fotkou), následně nemusíš dělat skoro žádné úpravy v compu (které mně dost serou) a je to pro některé typy fotografií značná úspora času. Když vezmu barevnou fotku a v LR z ní udělám BW, trochu to furt vypadá jako že jsem to předělal z barevné fotky. Zkusil jsem nějaké presety pro LR (Ilford Delta apod), ale ty zase dělají dost zvláštní artefakty na fotkách, napřiklad opravdu hodně zvýraznují chyby líčení apod. Pokud víš jak dobře nastavit LR na převod barva -> Bw, tak sem s nima/
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      JARAX: Jak to dela nativne Canon? To jako BW nastaveni ve fotaku? Tak na to bych v zivote nesahnul :)
      JARAX
      JARAX --- ---
      je to lepší, ale pořád to není ono. Při ISO 200 by se šumět vůbec nemělo ne? Jinak samozřejmě při normálním zvětšení tam není vidět vůbec žádná vada, takže se po úpravě sharpeningu dostáváme do akademické debaty.

BTW jaké používáte nastavení na převod do černobílé? Líbí se mi jak to dělá nativně Canon, a neumím se do toho trefit.
      JARAX
      JARAX --- ---
      tak jsem stáhl sharpening a je to takhle, což už se blíží DPP:

BLACKX
      BLACKX --- ---
      OKEYA: S tim doostrovanim mas pravdu. Tam taky pomaha posunout Masking vic doprava, nedoostrovava to pak takove detaily.
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      JARAX: z tech dvou fotek bych si vybral spis tu v LR, kvuli datailu... nicmene co zkusit vypnout do doostrovani?:)
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      Není to náhodou proto, že lightroom má vlastní algorytmy pro zobrazování obsahu RAW souborů, a tedy musí být logicky zobrazeny jinak, než v "továrním" softu? Alespoň u nikonu to tak dycky bylo.. dřív to bylo horší, teď už nepozoruju extra problémy.
      OKEYA
      OKEYA --- ---
      JARAX: V LR máš nastaveno doostření, což ten šum vytahuje, obzvlášť položka detail.. nemůže to být část problému??
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      JARAX: Diky. Myslim, ze to je presne to, o cem jsem mluvil - LR ma sice hodne sumu, ale obrazek je o hodne ostrejsi nez z DPP (viz treba nausnice). Takze kdyz bys v LR aplikoval hodne redukce sumu a ten obrazek byl jeste porad ostrejsi nez z DPP, tak je to vyhra.
      JARAX
      JARAX --- ---
      To je zvětšení 2:1. Jak je v nastavení vidět, není aplikováno žádné odšumení ani u jednoho SW. Ten Lightroom si umí s takovýmto šumem lehce poradit, ale DSS v nastavení NR má nulu u obou šumů (barva i jas), a výsledek je vlastně vyhovující i v základu. Pro vyšší názornost jsem posunul expozici +0,7.

Podle mně Ligjhrtoom 3 neumí renderovat fotky ze 7D
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam