• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    TWARR: Celej DXO je postaveny na presetech, podle fotaku/objektivu, nebo se pletu? TO ma byt jeho cela sila ne? Ze out of box to nabizi i pro idiota cistej vysledek (nic ve zlym chci tim jen poukazat co mam na mysli).

Protoze jsem videl nekolik takovych srovnani, a pak se ukazalo, ze v LR bylo nastaveny vystup ostreni a odstraneni sumu na 0, a kdyz se s tim pohlo na standardni hodnoty, tak ejhle, a vysledek byl stejnej.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    GHOSTSTALKER: ja jsem googlil, a porad z toho nechapu, jestli je to UNTOUCH a jestli se z LR neda NIKDY dostat stejenj vysledek, nebo je to jen "ulehceni prace" ze to tak funguje out of box.

To je to co me zajima.

Protoze jestlize to ma nejaky predpripraveny korekce - zmen kontrast, zvys cernou, cisteni sumu na XY a ostrost na tolik.. tak je to proste jen o alchymii nastaveni.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    TWARR: tak googluj sam
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    TWARR: No to uz sem nepodotykal ani, mezi 3 beta a 3 ostrou byl jeste rozdil.

Jako beru ze DXO ma asi korekce v malicku, ale pro ten lightroom se delaly podle pomerne presne normovanejch testu ty kalibrace objektivu, tak si nemyslim ze je to zase sracka.

Ale tak to je asi jako, ze mam v levym hornim rohu rozmazanejsi pixely v 1:1 vic, nez v pravym spodnim.

Treba jsem byl poucen, ze abych vyuzil nikon, mam pouzivat NX2.. tak jsem ho pustil, a u toho GUI malem chcipl, a u jeho snekovite rychlosti vypustil dusi.. To nejak proste neni pro me. Jsem asi zvyklej na GUI a workflow ktery sem si osovjil za poslednich par let a menit to se mi nechce, protoze uz jen zmena softu me zbrzdi.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    GHOSTSTALKER: me by zajimaly asi nejaky prakticky fotky, a jestli se neda u lightroomu dosahnout stejnyho vysledku pri zmene nekterych nastaveni. Neresim ted optickou korekci ale jen barvy/ostrost/sum.

Protoze nefotim ptaky tak jsem na nejay extremni problemy mozna nenarazil. Nevim, asi koukam jinam a TK pro me neni jedina definice fotky.

Dovedu si predstavit, ze u nejake produkce, kdy se dopracuju k jedne fotce, tak tu zpracuju, ale ja si neumim predstavit ze bych z foceni donesl 300 fotek a vsecky je zpracovaval. Pro me je vysledkem foceni tak 3-5 fotek max, coz by se tim DXO este casove asi dalo, ale stejne nejak neverim uplne tomu, ze by toho neslo dosahnout i s LR.
    TWARR
    TWARR --- ---
    ale to je zase srovnani s beta verzi :D
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Z vlastni zkusenosti mam obdobne vysledky s novym jadrem.

RAW deathmatch – Lightroom 3 vs DXO 6 vs Capture One 5 vs Bibble 5
    http://www.twin-pixels.com/lightroom-dxo-capture-one-bibble-5/
    "DXO is the unchallenged master in optical corrections." :)

A myslim, ze to tak jeste hodne dlouho zustane. Preci jen, DxO se na tomhle poli pohybuje uz nejakou dobu, v technice se vyznaji a nikdy nezklamali. K ACR proste ani nejak nemam duveru, ze ty profily jsou vubec spravne.

Jedinou nevyhodou je ta doba potrebna k provedeni vsech korekci (a ta imho neni az trojnasobna oproti Lr jen proto, ze by bylo DxO Optics nejak spatne optimalizovane)
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    KARYSLAV: Nepopiram ale ze v zakladnim "na nic sem nesahnul" nastaveni to muze byt jiny, ja jsem ale zvyklej sahat na skoro kazdou fotku aspon u nekterejch hejblatek, takze nevim uplne jestli je to vypovidajici, a jestli by se kazdym softem nedalo dosahnout stejnyho vysledku jen jinou cestou, kdyby clovek nevedel jak na to. By me docela zajimalo, protoze v LR se potom tenhle soubor nastaveni da ulozit jako profil a aplikovat standardne pri importu, a potom je to startovaci pozice ze ktere se zacina (nektery volby od 0 nektery samozrejme potahany, dle pdincipu jestli jde o makro upravy nebo kalibraci kamery)
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    KARYSLAV: tak jsem to prehlid uz to vidim: Lightroom 2.6 64-bit

to je opravdu to stary jadro! bacha na to, to novy ma uplne jiny vysledky.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    GHOSTSTALKER: plati to i o posledni verzi jadra lightroomu, ktery imho bylo updatovany az po tomhle testu nebo ten test uz je s jadrem 2010? Predtim to bylo fakt blato. Ten cas zpracovani me ale teda vydesil.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    KARYSLAV: Treba s noise profily apod... Navic ty profily objektivu DxO nejsou jen o aberaci, vinetaci a deformaci.

DXO Optics Pro and Lightroom Comparison | Photography Minute
    http://photographyminute.com/dxo-optics-pro-and-lightroom-comparison.htm
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GHOSTSTALKER: tu netusim jestli v sobe ACR ma..spis bych rekl ze ne..ale dost pochybuju o praktickym smyslu..zkus vyexportovat fotku s uplne stenym nastavenim s a bez zapnuti ty korekce..
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    GHOSTSTALKER: Jak to ted myslis - jako k cemu, tam jsou kirozve objektivy vazany primo na typ snimace a podle toho testovany, takze ano i hypoteticky databazi DSLR, vcetne barevnejch profilu nastaveni korekce pri importu.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HUGGI: a databazi DSLR?
    TWARR
    TWARR --- ---
    HUGGI: urcite, tipoval bych ze jsem to delal ve verzi kolem 2.6 ci 2.7 (doufam :D), nejsem si jist. podstatny je, ze ted to jde urcite:)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    TWARR: umi?...ja na to koukal teda jen nekdy v tech prvnich verzich apak uz to nehledal..ale pokud vim nebylo to tam
    TWARR
    TWARR --- ---
    no jde, ale sere me to stejne :D
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    TWARR: stejnětak to jde i v itunes..
    TWARR
    TWARR --- ---
    jo jen tak jeste, aperture si myslim saha na soubory stejnou logikou jako treba itunes v ramci library, ale pokud si dobre pamatuju prave aperture, tak i tam to slo nechat ve zdrojovejch adresarich a nehrabat na to:))
    TWARR
    TWARR --- ---
    HUGGI: wut? lr umi prejmenovat davkove i jednotlive, vim to moc dobre, delal sjem to u prasecin ze svateb :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam