• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      SKALARIAK: ja asi nechapu dotaz.

Kdyz importujes folder, to co se ti zobrazi potom, je aktualni posledni import. Kdyz vim odkud sem importoval, tak zmacknu G (coz prepne na zobrazeni galerie pokud nejsem) a najdu si v prehledu vlevo slozku, ve ktere to mam.

Kdyz na ni kliknu, mam vsecky fotky v te slozce, stary importovany i novy.

Kdyz chci vic slozek naraz drzim CMD(mac) CTRL (win) a poklikam ty slozky ktery chci videt. Uprostred a dole ve filmovym pasu vidim fotky ze vsech techto slozek.

Nebo kdyz chci, tak si kliknu na nazev cesty nad filmstripem, a tem si vyberu jestli chci "Previous import, konkretni slozku nebo neco dalsiho".

Muzes ten dotaz nejak bliz popsat, protoze ja jsem jako nepochopil co vlastne si zadas :-)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      takovej dotaz - kdyz chcete importovat nejakej folder a u nejakejch fotak vam to vysedi, jako ze uz je importovana, jak zjistite v jake kolekci, respektive v ramci jakeho folderu? na tohle nemuzu prijit, podle jmena mi to tu fotku zahadne nenajde LR....
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      GHOSTSTALKER: říkám to byla odpadní fotka, proto takovej řez to tvoje mi nepřišlo taky jako ostrá reprezentativní věc a ty oficiální ven v plné dát nemůžu.

Jestli to tak neřešíš pořád tak to jo, já myslel že takhle ženeš všechno.

Přeostření je tam asi moc, nekontroloval sem to a někam sem kliknul do posuvníku :-) Kaďopádně na tech chloupkách je odraz softboxu, ale zvýšenej kontrast tam myslím je, ale ten je na obou fotkách stejně.
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      KARYSLAV: Nedá mi to, ale musím jsem zeptat, proč je to takhle blbě oříznuté? :-P Přijde mi, ze jsi to taky trochu přeostřil, nebo možná moc Clarity - nějak se mi nelíbí ty "svítící" chloupky na hrudi.

Jinak ty fotky na stránkách - tam nemá cenu nějakou kvalitu úprav a DxO vůbec řešit, páč by stejně byly následně "zprasené" postprocessem - proč řešit nějaké dokonalé odstranění šumu, když tam pak stejně nacpu filmové zrno? Proč řešit dokonalé podání barev, když na tu zkorigovanou fotku následně hodím crossprocess?

Resp. "technické fotky" -> chci perfektní TK -> DxO. "Artové fotky" -> na TK tolik nesejde, na DxO můžu kašlat (i když já to i tak většinou přes DxO proháním)
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      KARYSLAV: když teda nebudu brat to že potřebuje nějaký korekce pozadí, ale zrovna tohle byla "odpadní fotka" tak jsem to neřešil.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      Ne že by to bylo moc reprezentativní ale nic lěpšího jsem nenašel:

Následující soubor je neupravenej, naopak jsem stáhl standardní výstup z lightroomu na 0

http://sobel.cz/tomas/kontejner/nyx/110223-bez_uprav.jpg (4,4 MB)

Tenhle je po jednom kliknutí:

http://sobel.cz/tomas/kontejner/nyx/110223-jeden_klik.jpg (7,7 MB)

S nastavenou vyšší než běžnou úrovní doostření.

GHOSTSTALKER:
      Hledal jsem nějaký tvoje ukázkový fotky a našel tvoje prezentační, nevím no asi máme jiný oko nebo prostě fotíme jinak, o tom to je žejo, ale jestli ty fotky netiskneš v megavelké velikosti tak bych řekl že si tím jen přiděláváš spíš práci. Jestli všechny fotky co zpracováváš jdou do tisku na velký formáty tak to pak samo smysl má.

Jinak, zprocesovat mi tuhle fotku včetně exportu trvá cca 20 vteřin, včetně importu je to dejme tomu 15 navíc a jsem hotovej.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      GHOSTSTALKER: hmm tak jak na to koukam, tak mi to prijde presne jak jsem rikal, strci si to tam vyssi kontrast a doostri si to.. nevim co je zpusobeny tou vyssi hustotou pixelu 7D nez jsem zvyklej ja, ale prijde mi to nejaky prevostreny. Ale na plnou diru budiz. Tady je ted otazka co je sklem a co softem :-) Snazim se najit neco reprezentativniho v podobnym ohnisku a clone a celkem bez uspechy zatim sakra :-D
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      KARYSLAV: J, fotim na Canon... Tady http://ghost.easyfunfilm.cz/uloziste/IMG_3358.jpg mas vystup z DxO (akorat prevedeny do jpegu), tedy pred Ps a Lr. Akorat pro srovnavani softu mi to taky neprijde moc smerodatne, vzhledem k tomu, ze v DxO to malokdy nechavam na defaultu.
      KARYSLAV: Tak nahod nejaky raw z jakehokoliv fotaku a muzem zkusit, no.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      SKALARIAK: todle je podle me uz zalezitost oka. Bud vemes kalibracni kartu a podle ni to zkalibrujes 1:1 ale to vetsinou vubec nevypada sexy. Daleko lepsi je tomu dat nejakou vlastni patinu ostrelenim nejakym smerem (IMHO) aby to vypadalo vic prirozeneji, protoze ty cisty data i se 100% kalibraci byvaji dost studeny.. (nudny, suchy..)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      KARYSLAV: nebo spis nalejt tam 1000 fotek z jedny akce a komu to vyrobi nejlepsi vystup s co nejmensim oserem, takhle to teda beru ja :)

velmi napriklad zapasim v LR s barvama - jasne ze mam profily k 7d, ale i tak je tam na vyber nekolik profilu a kazdej ty barvy podava jinak a to smaozrejme v zavislosti na scene, strach a hruza....
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      To by chtělo nějakej hec, třeba vzít všichni stjenou fotku a kdo z ní udělá lepší výsledek ve svým softu :-D
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      GHOSTSTALKER: a nejaky ukazky nekde mas? Myslim jen toho koncovyho vysledku, ty ale fotis myslim na Canon ze?
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      KARYSLAV: J, rawy + koncovy jpegy.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      GHOSTSTALKER: Aha aha, a paks i schovavas originalni RAWy a koncovej vysledek a to mezi tim ne?
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      KARYSLAV: Mam workflow raw -> DxO -> dng -> script v Ps -> jpeg (zridka tiff) -> Lr. Pripadne jeste znovu Ps pro pokrocilejsi individualni upravy.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      GHOSTSTALKER: Takze to pouzijes jako raw developer, a z toho do neceho exportujes, a to pak zpracovavas v PS? Tzn do nejakyho TIFFu nebo DNG?
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      TWARR: To me fakt trapi, kdyz to pouzivam jako RAW developer. Plus predpokladam, ze to byl nejaky izolovany bug, ktery uz byl opraven.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      GHOSTSTALKER: Ne tak uplne. Vim jak se mi chova fotak a co dela. Takze tenhle "merenej" kalibracni vstup co delalo DXO mam nastavenej v LR jako standardni vstupni nastaveni.

LR je nedestruktivni manipulace s fotkou nad RAW datama do konfuguracnich souboru. PS neni ze. Kdyz teda vemu ze si myslel Camera Raw, tak to je vlastne to stejny jako LR jen jinak poskladany a min ergonomicky.

Kdyz mam nejaky svetelny podminky, nejakou citlivost a nejakej typ foceni, nastavim si jednu fotku, aplikuju nastaveni na vsecky ostatni, a z toho vychazim, u nekolika fotek upravim drobne rozdily a konec.

Me proste zajima, jestli ty vysledky jsou "Jen a pouze z tohodle vyleze krasa" nebo se da doklikat vicemene v cemkoli, jen clovek musi vedet na co sahnout.

Neshasuju ani NX ani DXO. Jen se to snazim spravne pochopit.
      TWARR
      TWARR --- ---
      tak ono dxo treba i jinak pracuje s expozicnim hejblatkem nez ostatni softy :)) saha na kontrast mam pocit atd, ... ale proste dxo pada pokud mas folder treba s dvacet tifama á 60mb, takze ... .D
      GHOSTSTALKER
      GHOSTSTALKER --- ---
      KARYSLAV: Tak s timhle pristupem se muzu vysrat i na Lr/ACR a delat si to rucne v Ps.
      TWARR
      TWARR --- ---
      KARYSLAV: pockat ted te nechapu s tim zpracovanim vicero fotek, presety v dxo jsou taky, nebo coze? :D
      GHOSTSTALKER: me je to jedno, ja tu nikoho nepresvedcuju. ostatne ja si vyzkousel vsechny tyhle aplikacky a vim s kym spim :))
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam