• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    HUGGI: čteš mi myšlenky, taky mi to pije krev :-D naučil jsem se rovnou mačkat šipku na klávesnici.. dělám to tak že to Xkuju, a zobrazuju jen nezaXkovaný, a pak je mažu až naráz (eventuálně zobrazuju neflagovaný, neXkovaný).
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Asi se v LR neda nijak nastavit aby vychozi volba pri kliknuti na Delete byla uplny smazan ia ne jen to blby smazani z katalogu co?
    FESTER
    FESTER --- ---
    VEZUV: ano, nekdo ma serial... v obchode
    V obchode ti ho daji kdyz si to koupis...
    VEZUV
    VEZUV --- ---
    Ahooj. Má prosím Vás niekto serial na Adobe audition CS 5.5 na MAC ?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    HUGGI: slysel sem od nekterejch lidi ze mensi katalogy to zrychli, ale osobni zkusenost s tim nemam, asi to budu kouskovat aspon na ty roky taky
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: trosku jsem se v tom uz prestal orientovat..ale adresarovou strukturu mam velmi podobnou a kdyz jsme ted chtel vytvorit katalog znova "ciste" tak diky ty dobry strukture nebyl jedinej problem..veskery upravy, hvezdicky, barvy atd si to nacetlo z exifu a XMP.

Jinak kdyz odpojis disk, melo by se to pismeno normalne uvolnit a mel bys mit moznost ho dat na jakejkoli novej disk/oddil..

a k tem katalogum kazdej mesic - to jsi ted amel v "databazi" pokazdy jen aktualni mesic? nebo jde nejak nacist katalogu vic (ja uvazuju nad udela treba pro kazdej rok, jestli by se to trochu nezrychlilo..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MANSIK: ke 2) - nedavno mi zacal umirat hlavni disk s fotkama, tak jsem vse zazalohoval a disk vyhodil ze systemu. Vysledek je, ze mam ted fotky na jinem pismeni nez predtim a puvodni pismeno disku neni. Navic jsem u starych katalogu chtel spojit vsechny v jeden podle roku (mel jsem drive po mesici novy). Zalozil jsem tedy novy uplne prazdy v aktualni verzi 3, vsechny katalogy za dany rok naimportoval a samozrejme se objevil problem s premapovavanim slozek. Mam strukturu na disku jako "D:\Photos\2009-Q1\090101 Akce" a abych se z toho nezblaznil, tak nakonec pomohlo to, ze jsem si znovu vytvoril na nejakem zbytku disku docasne puvodni pismeno disku, na kterem jsem zalozil prazdnou strukturu "D:\Photos'2009-Q1\" a do ni jsem umistil jeden JPG, ktery jsem pak naimportoval. V tu chvil se v katalogu da u slozek zvolit pres pravy tlacitko "Add Parent Folder" a pote "Update Folder Location" pouze jednou pro tuto slozku na novou lokalitu, premapuje to automaticky vsechny podslozky. Pomocny foldry a disk pak zrusis.
    MANSIK
    MANSIK --- ---
    HUGGI: Super. Díky
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    HUGGI: + teda je nutny zalohovat adresar presertu pokud nejaky mas a pouzivas..a pokud mas nastaveny ruzny druhy exportu a pluginu..to je tusim vsehcno pohromade v appdata
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MANSIK:
    1) staci zalohovat katalog
    2)automaticky si ani nedovedu predstavit jak by to melo fungovat..ale jelikoz muzes slozky presouvat primo v LR v ramci katalogu klidne z disku na disk (samozrejme se ti prenesou i vsechny upravy apod tak to jde delat takhle..

Kazdopadne pokud mas nastaveny ukladani dat do XMP nebo to ukladas rucne a mas v adresarich fotek trochu poradek tak potom staci na novym systemu naimportovat vsechny fotky a bez problemu si to vsechno nacte..
    MANSIK
    MANSIK --- ---
    Pár dotazů:
    1.)Chystám se na velký formát a chtěl bych uchovat všechny úpravy provedené v LR, abych byli k dispozici i potom co nahraji OS a opět LR. Stačí dát zálohovat pouze katalog ?
    2.) Už se naučil hledat LR chybějící složky sám nebo se musím s každé přesunuté složce manuálně určit novou cestu. Jde o to že budu rušit 3 menší HDD a přesouvat xxxx složek na nový vetší... nebo jestli je možné vytvořit komplet katalog nový a nějak na něj aplikovat již provedené úpravy z minula ?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: mozna ti poradi ID zabias, to je na watermarky expert :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    s tim nevim, wm nedavam, ale asi jak to tu furt ctu, si mi to zacaroval ;D prepinam katalog a konec, pustim, nastartuje s predchozim, chci ho prepnout a konec ... do psi prdele a pochcanejch ksand tyvole, nak se jim to sere ;D
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Nestalo s enekomu, ze by lightroom zacal mrvit vkladan iwatermarku?..najednou jsou cely rozostreny a nepomaha zadny nastaveni co zkousim..vkladam tam png s pruhlednym pozadim, v LR zmenseny na 13% podle velikosti fotky a jeste s dodanou pruhlednosti..uz nekolik mesicu to samy bez zmen...a nedavno to najendou zacalo vkladat strasne neostry..
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    HUGGI: Tak problem zatim zdarne vyresila instalace novyho systemu a udelani kompletne novyho katalogu
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: aha, on ma LR i interni backup ze s eto dela samo a zaroven to ten katalog optimalizuje coz ho dost podsttane zrychli pokud to nedelas pravidelne..

obnovovat starsi zalohy jsem zkousel..a j eto v pohode dokud je nesynchronizuju s aktualnim stavem na disku..takze bordel dela neco z novejch fotek asi..jen nevim co a jakto..
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ale jestli to delas kazdej tejden tu zalohu, tak zkus obnovit z nejaky starsi ne?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tak to uz je divny, ja backupuju tak, ze proste zkopiruju jendou za cas lrcat na zalozni disk...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: no ty nahledy..a to si je ani nedavam vytvaret ve full ..mam tam to prednastaveny tusm na 1440px a tak to nechavam..

Jinak k problemu..obnovil jsem katalog ze zalozniho disku z posledniho backupu...chvilku to bezelo ok po importu poslednich fotek..a pak kdyz sem delal v PSP tak to na pozadi zase spadlo..:/
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: co ma 23gb? ty nahledy? ty sou mi burt, ty si muzu pres vikend vygenerovat najendou, je fakt ze se to maze strasne dlouho, tyhle operac eprovadim kdyz mizim od kompu....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam