• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    Jaky mate svizny workflow pro import do lightroom? Nejdriv z karty kopirujete na disk pocitace nebo rovnou do lightroom? Jak nejrychleji resite importy dat z vice projektu (na jedne karte zakazka z architektur, food style, portret). Dik
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MANSIK: Edit - Catalog settings - zalozka Metadata - treti zaskrtavatko:)

a pak pro jistotu jeste oznacit vsechny fotky v tom katalogu a ctrls+s - coz bude potom chvilku asi trvat..
    MANSIK
    MANSIK --- ---
    Jde nějak v LR nastavit aby se setting zapsal do xmp nějak hromadně a naimportoval do složek tam kde není, ale bylo použito úprav LR. Řeším takový oříšek nechce se mi obnovovat starý katalog, pže je v tom hrozná anarchie. Potřeboval bych jen nějak aby se pokud možno zadal hromadný příkaz na připsání XMP do té složky s tím že si to načtu sám do jiného nově vytvořeného katalogu př. i na jiném PC. př. mám katalog s fotkama s 2009 tam jsem metodu ukládání úprav pomocí XMP nepoužíval, ale úprav je tam hromada + hvězdičky a labely. Chci po tom programu moc... Je nějaká šance ?
    TWARR
    TWARR --- ---
    SKALARIAK: jo dobry samozrejme, cist neumim, ty 2gb jsem si vzal jako ze je mas s tim, ze tu puvodni zminku o 4gb jsem uz zase vytesnil z hlavy ;) nerad vzpominam prave na doby, kdy mi na c2d umrely pameti a ja musel jet nakej cas na 3gb ... schvalne vodpoledne tipnu vyuziti pameti tim bazmekem u me
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    TWARR: fotim do rawu, mam 4GB, pisu ze smotnej LR si nad 2GB nevezme...

HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK:
    SKALARIAK: No ja prave ten notas nepotrebuju tak casto..ale co se mi nelibi na tom mit zaroven PC a notas je synchronizace vsech veci..

Jinak pouze na LR jsou 4Gb tak nejak v pohode..ale nejde zaroven pracovat s PS a LR...to okamzite zmizi 99% ramky a pc se skoro sekne..pritom ani jeden z nich zvlast nema nejmensi problemy..to jen dohromady..
    TWARR
    TWARR --- ---
    fotis do jpegu vid? jinak si nedokazu predstavit spokojenost s 2gb ramky a lajtrumem ... pokud teda nahodou nemas ssd, tak by to spoustu operaci resilo
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    je taky pravda ze na obyc zpracovani fotek si vzdycky rikam jak je super ze 3 roky starej ntb to zvlada v pohode a pak kdyz potrebuju v PS upravovat vic veci ve fullres, tak si rvu vlasy :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: tak u me bude asi ten kritickej moment predevsim to, ze vsechno jedu z ext. hdd. pres usb... novej notebook je taky ve hre, ale docela me laka predstava mt doma komp, kterej clovek nemusi nijak odpojovat, nekam ho tahat a tak + nejaka 13ka mala do terenu... nevbim jak je to s tou pameti u LR smaotnyho, ale nemam dojem ze by chtel nekdy pres 2GB... ve chvili kdy clovek zapne PS tak uz je to samozrejme neco uplne jinyho :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: ted tam mam nastaveny ty standard tusim v nejakejch 1440px..a delal to pro celej archiv.je mozny ze to u toho staryxho nemma.. kazdopadne bych stejne videl chybu v tom ze to je beta..

JInak mam C2D nejaky 2,4GHz tusim a 4GB a pmaly to je na muj vkus docela dost..prave uz dlouho planuju dalsi 4GB ram, ale nevim jestli to znatelne pomuze..

A zaroven stim resim i prechod na notebook jako hlavni pC., protoze takovouhle sestavu v notasu koupim v klidu za 15.000
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Jo ssd udelat asi nejvic ja presel z c2d na i5 oboji 4gb ram a nezaznamenal jsem nejakej zasadni rozdil i kdyz mam ted rychlejsi disk 7200
    TWARR
    TWARR --- ---
    KARYSLAV: ja ti psal, ze rozdil pri prechodu 8 - 16 asi uz nepoznas ;))

ja po zmene z c2d a 3gb na i5 a 8gb a ssd zaznamenal strasnej rozdil, coz neni nic divnyho ;)
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SKALARIAK: přesně na tom stejným jsem měl lightroom předtím… Teď mám i5 a 16GB a je to poněkud.. velkej rozdíl :-D

Twarr ale řikal že okolo 8-16GB už rozdíl poznat (tolik) není..

Nejvíc by tomu stejně pomohlo SSD který teď ale nemám
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: to je nejaky divny ne? Ze by generoval 5x vetsi nahledy? 120GB katalog fakt nechci :) Tak se mrkni jak to mas nastaveny, velikost tech nahledu...

KARYSLAV: Docela by me zajimal nejakej LR benchamrk, ja provozuju s prestarlym 2,4 dualcorem na notebooku a 4GB ram a uzs em si celkem zvyknul, i to se da... i kdyz budu porizovat asi desktop na tyhle veci...
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Poznámka: 16GB ram a 4 jádrovej CPU Lightroomu docela pomohly.. Ještě to chce vymyslet SSD a budu spokojenej :)
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    HUGGI: tfujho :-)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: no, ale je to obezlicka..

Jinak jeste jedna zajimavost..nevim jestli to je tou betou, ale kompletni katalog myho archivu z LR3 ma asi 5GB, z LR4b 25GB..muze to bejt jinak nastavenejcma nahledama, ale ten rozdil je prece jen dost brualni..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Ouch, tak o tomhle ani nevim. Mozna by to slo obejit tim, ze bys aplikoval to nastaveni a pak z menu vybral, ze chces pregenerovat nahledy.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: to konkretne jsem nezkousel, ale asi bych souhlasil..myslim ze ti to vic dovoli ti to delat veci "dopredu" kdyz jeste dopocitava..

Jinak starej problem kdy kdyz aplikuju nejaky presety a nastaveni na celej adresar tak se upravy aplikujou jen kdyz je LR okno aktivni..kdyz zacnu treba hledat neco na netu tak se to na pozadi ne a ne dopocitat...to bohuzel zustalo..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Super, diky za info. Kolem toho bodu (1): Z nejake jine predrecenze jsem ziskal dojem, ze u spot removal je to udelane tak, ze si muzes oznacovat dalsi mista na opravu, i kdyz Lightroom jeste pocita ty, co jsi zadal driv. Takze celkove to pocita zhruba stejne dlouho, ale je to pri tom v podstate porad ovladatelne - nezasekava se to. Ty by mohlo vysvetlovat ty plynulejsi praci, zvlast pokud to implementovali i u dalsich nastroju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam