• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MINER
      MINER --- ---
      HUGGI:
      BLACKX: myslíte skutečně presety, ne profily, že jo? Profily má integrované LR pro běžné foťáky, takže pokud používám Camera Standard, snaží se to LR matchovat na Canon profil Standard, že jo?

Ty presety myslíte, že jsou nějaké oficiální Adobe nebo jen pokoutní elaborace nějakého nadšence?
      MINER
      MINER --- ---
      BLACKX: Kolik to stojí? Na webu cenu nemaj. Nemáš ukázku fotky před a po zkalibrování, jak to např. změnilo LR výstup 7D a nejlíp i porovnání s DPP?
      Pokud to bude mít smysl, tak nemám problém si to koupit.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MINER: Zajímavé, zkusil bych na webu hledat, jestli někdo nezveřejnil pro LR svůj preset, který imituje DPP.

Druhá věc zahrnuje investice nebo půjčení: Je dobré si zkalibrovat kromě monitoru i výstup z foťáku. Existuje xrite ColorChecker Passport ( http://www.luminous-landscape.com/reviews/accessories/colorchecker-psssport.shtml ), což je kalibrační tabulka a k tomu se dodává software, který ze dvou fotek té tabulky (studené a teplé světlo) vytvoří profil foťáku přímo pro Lightroom. Mám to doma a třeba změna u 7D oproti tomu, co tam má Adobe, byla hodně velká (k lepšímu). U 5D2 už se to tolik nezměnilo, ale i tak to vypadá o trochu jinak.

Možná má DPP lepší profily a Adobe to nějak nezvádlo.

Ale taky: Kamarád, který natáčel stereo video dvěma foťáky, měl zkušenosti i s více variantami jednoho modelu a i tam se kus od kusu liší, takže proto se ta kalibrace taky hodí.
      TWARR
      TWARR --- ---
      stejny to neni a imho nikdy nebude, protoze reverse enginering ... muzes zkusit u fotek v lr v developu dole v camera calibration vybrat profil. hlavne tomu nejak celymu nerozumim, a a c ma vyssi kontrast z dpp a b ma vyssi pro zmenu z lr ;D
      MINER
      MINER --- ---
      Mám problém s obrazovou a hlavně barevnou kvalitou výstupů RAWu z Lightroomu z Canon EOS v porovnání s original Canon Digital Photo Professional RAW procesorem.

Některé fotky jsou srovnatelé, ale z poslední sady fotek z Afriky mám výrazné množství těch, které Lightroom značně kurví proti výstupu z Canon SW Digital Photo Professional, které jsou použitelné bez úprav.

Divné barvy tónované do žluta a jiné podání kontrastní křivky způsobuje, že LR výstupy jsou nanic, přičem DPP výstupy jsou OK i bez úprav.

Problémy jsou nejvíc vidět u fotek tónovaných do žluta. V LR je použit profil Camera Standard. Ostatní profily jsou ještě více na hovno.

Příklady konvertovaných RAW bez úprav s implicitním nastavením:
      a) Fotky s převažující žlutou:
      DPP: http://www.flickr.com/photos/myneur/6983012509/in/photostream/lightbox/
      LR: http://www.flickr.com/photos/myneur/6836908518/in/photostream/lightbox/
      - Tady je výstup LR opravdu k zblití. Nejde to uspokojivě doladit ani šoupáky ani výběrem jiného profilu.

b) tmavé fotky tónované do žluta
      DPP: http://www.flickr.com/photos/myneur/6983016495/in/photostream/lightbox/
      LR: http://www.flickr.com/photos/myneur/6983037731/in/photostream/lightbox/

c) Auto Lightning Optimizer
      DPP: http://www.flickr.com/photos/myneur/6983001721/in/photostream/lightbox/
      LR: http://www.flickr.com/photos/myneur/6836898258/in/photostream/lightbox/
      Tady je také problém žlutá, ale přisadí si určitě Auto Lightning Optimizer, který LR neumí z RAWu přečíst, nerespektuje ho. Krom toho, jsou ale zase ujetý barvy.

Máte podobné zkušenosti? Jak to řešíte? Jde to vůbec vyřešit? Už jsem rezignoval a některé fotky prostě v LR neprocesuji:(

Na obyč displeji notebooku to neni tak hrozný, ale na zkalibrovanym Eizo, který používám na úpravy je mi z toho fakt na blití:(

Foceno na Canon 50D.

Díky za jakýkoliv rady, jak to překonat. LR by mi jinak přišel na raw processing ideální. Je to z LR3, ale LR4 dává téměř totožné výsledky.
      KXT
      KXT --- ---
      Prehlizim neco, nebo stale zadna GPU akcelerace vypoctu?
      CHOTOUCHOVAK
      CHOTOUCHOVAK --- ---
      Ale tak o nic nejde, jen si počkám až to bude v krámě.
      CHOTOUCHOVAK
      CHOTOUCHOVAK --- ---
      Holt žiju v pravěku a tyhle věci nepoužívám...myslel sem převodem z účtu.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      CHOTOUCHOVAK: Mně to šlo normálně PayPalem (nic jednoduššího není) a asi by to šlo i přímo kartou.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      CHOTOUCHOVAK: jak jako normálně? jako Bitcoinem nebo co?
      ELHO_CID
      ELHO_CID --- ---
      CHOTOUCHOVAK: správně!
      CHOTOUCHOVAK
      CHOTOUCHOVAK --- ---
      mě zase štve, že si to nejde zaplatit nějak normálně (a to už jsem to měl v košíku). Se na to vybodnu a budu pořád pirát :-D
      ELHO_CID
      ELHO_CID --- ---
      Mě tou slevou docela naštvali. Před měsícem jsem koupil ve výprodeji "výhodně" verzi 3 a teď koukám, že verze 4 je ještě levnější. Se jim na to vybodnu a budu zase pirát.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KARYSLAV: v bete to patla..
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      Prosímvás, kamarád se ptá, jestli už ve 4ce jsou opravený ty Watermarky obrázkový, jakože to funguje :-) správně.. nebo je to pořád rozbitý a patle to? já to nepoužívám tak nevím co srovnat..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KARYSLAV: Ono to vypada, ze to slo jinou cestou - asi tam, kde normalne nakupuji firmy velke objemy licenci. Ale chtel jsem jen jednu a cena je stejna, takze by to melo byt jedno... jen to trva :(
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      BLACKX: hmm esiva se spis neco nepoto.. to je nejaky divny.. jestli jsi to nakoupil na spravnym obchode, me to proslo na prnvi pokus a mam tam ten upgrade i pronajem CS5 co mam..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KARYSLAV: Divné, tam mám akorát klíč k tomu předchozímu update. No nic, asi nezbývá než ještě chvíli počkat :(
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      BLACKX: hmm no nevi mom tam účet, je teda omrd se dostat o správnýho "storu" protože to musí člověk kupovat jen v tom evropským, ale v reklamách mi od těch blbečků chodí jen US (myslímod Adobe, nejsou schopní mi posílat ani evropský nabídky), tak prostě tam :-) s platbou přes paypal a hotovo.. Už i edituju první fotky.. Každopádně - klíč mám přiřazenej k Adobe ID není třeba na nic čekat :-) jen se přihlásit na adobe.com a vlézt do svýho účtu do nakoupenýho SW..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KARYSLAV: Jak jsi to udělal, že už to stahuješ? :) Já jsem to koupil přes tu volbu small bussiness a přišel mně až po půl hodině mail "Adobe EMEA and APAC Business License Store - Order Confirmation", ale pořád ještě čekám na další, kde by mně dali link a sériové číslo... Příště asi kupuju jen přes "home" volby :)
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      teda ta nová ikonka je ale divná :-D
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      KARYSLAV: jen pro doplnění, je to bez DPH na firemní účet za upgrade, kdyby se někdo divil proč jen 62 EUR...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam