• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MINER
    MINER --- ---
    EGGH: neni note jako note. U notebooku za 15k bych se bál.
    FESTER
    FESTER --- ---
    a v praci mame zhruba 75% notase
    FESTER
    FESTER --- ---
    EGGH: mam Toshiba Satelite a nikdy nevypinam
    EGGH
    EGGH --- ---
    HUGGI: Já řeším ten samý problém - přemýšlím o koupi nového PC, mám na to cca 15-17k a za ty peníze se dá sehnat docela výkonný notebook. Netušíš ale, jak je to s notebookem vs. dlouhodobějším nasazením v práci? :) Jsou noťase stavěný na to, aby byly denodenně zaplý 8 a víc hodin a pracovalo se na nich? :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    to bude tim áemdéčkem (trololo) ;)
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SKALARIAK: pouzivam od 1 dne co vysla 4 plna, a nespadlo mi to ani jednou jedinkrat jeste..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: To máš pech s tím padáním, ale asi je to spíš chyba u tebe. Taky mám 4.1 RC od chvíle, kdy to vydali, a zatím žádný pád. Rychlostně nic extra, řádově na úrovni LR3, možná jen o chlup horší (Core i7 950, 24 GB RAM, disk normální - ne SSD).
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: ja vcera nainstaloval full 4 a taky s mi to zda pomalejsi nez byla beta 4..ale teda zatim to nespadlo...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tak prozatim 4.1RC celkem fail -porad pada, ale to nevim zda je 100pro kvuli nemu nebo kvuli kobinacvi dilu vs. firmware vs. ovladace, nicmene strasne pomaly, cekal bych na fx-4100 / 16gb ram / ocz agility 3 vyrazne vetsi fofr :(
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SKALARIAK: neni to zbytecny, ten LR a PS to nencpou cely do pameti, pouzivaji ten disk, a pouzivat budou, protoze je to programovany indama a na nejakou optimalizaci se nikdo moc neohlizel.

Takze opravdu to potrebujes na tom.

Jak jsem psal 120 GB je minimum, protoze cistej system + instalace zakladnich veci + photoshop a lightroom zaberou tak neco pres 55 GB coz nestaci aby ten system fungoval (nezustane mu prostor na odkladaci soubor).

Takze tak. Grafarnu muzes pouzit klidne starou, tu kupovat netreba.

Potrebujes mit teda aktualni data (rawy) aktualni katalog loghtroom i photoshop vsecko na disku C ktery je zaroven SSD.

Zpracovany katalogy dalsi, ktery ale tolik nepouzivas ale mas je jen pro nejaky koukani sem tam, tak tomuzes mit na druhym disku.

Windows 7 i Windows 8 jdou nastavit tak, ze umi namapovat pres symlinky primo v systemu slozky typu Dokumenty, Photos, Music a podobne na druhej disk, stejne tak treba Plocha. Proste se to hodi.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ale ono je to asi burt, na 120gb se to vejde vsechno, malokdy mam projekt pres 60gb...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    KARYSLAV: no ja si prave rikam jestli neni zbytecny tam mit i ten LR a PS, ty se proste nahrajou do RAM a tudiz je v podstzate zbytecny jimi zasirat drahe SSD, kde je teoreticky nejlepsi mit katalog + pochopitelne data neboli aktualni projekt v RAW....
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SKALARIAK: ano to co píšeš je správně, to SSD potřebuješ právě na ten systém, instalaci photoshopu a lightroomu. Nic dalšího na něj netřeba srát - teda pochopitelně, katalog se kterým zrovna pracuješ.

A k workflow potom potřebuješ přidat pravidelný exportovýní nepotřebnejch katalogů na druhej disk (každej katalog může být klidně jinde) a jen ty pracovní na Cčku.

Já ti to místo článku klidně shrnu :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SKALARIAK: Osefuj si kam se ukládají ruzny dočasný soubory systému a náhledy katalogu, swap, pokud použiješ, aby tě pevný disk nebrzdil. Jednodušší je dát systém celej na ssd, ale je to pár giga.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    KARYSLAV: diky, to zni jak kdyby sis stavel komp co dva mesice... ja prave asi kaslu i na supervykonou grafarnu, nechce se mi vyhazovat dalsi 3-4 litry kdyz mam nakou low end doma... taky sem si rikal, jestli neni treba teoreticky taky moznost mit to SSD jen na fotky a katalog a system a SW mit na normlanim HDD, pac o rychlost startupu a spusteni SW mi fakt nejde a pak uz by to melo teoreticky sedet v pameti a apson nezatezovat ten disk kde mi sedi aktualni projekt... ale to uz sou fakt sileny teorie, bohuzel sem zatim nenarazil na nakej clanek kterej by tuhle problematiku pekne shrnoval...
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SKALARIAK: ja bych osobne sel do SSDdisku, a hodne ramky, a to ostatni je takovy podruzny az. Ten SSD disk na Sata III a s nejakou rychlosti okolo 500/500 aspon papirove, co nejvic IOPS.

V podstate se nabizi Samstung 830, Crucial M4 okolo 120 GB do 60GB v zadnym pripade nejit, to je moc malo mista, i tech 120 je jen na takovy mensi katalogy ktery je pak potreba tlacit na druhej disk nesystemovej.

Timhle ziskas daleko vic vykonu kterej vyuzijes, nez super procesorem nebo superg grafárnou.

Osobně to dělám tak že beru 4 jádrový i5 nebo i7 (podle toho na co mám peníze), 16-32 GB ram (Win 7 myslim krome ultimate nezvladnou vic jak 16, to si over).

grafickou kartu beru vzdycky tu nejvykonnejsi, ktera je dostupna s pasivnim chladicem, poslecnih 5 let beru nVidie, ale ted jsem se mam pocit dival ze vykonejsi je ATI, tak to zavisi jen na tve preferenci. kazdopadne na hrani, video i kancelar staci bohate i o neco starsi pasivni nvidia.

A hlavne - nesel uz bych do windos 7 ale do win 8, tak si to naplanuj tak abys je mohl rovnou koupit, nebo to zatím vzal v RC1 ktea je uz docela stabilni (ten narust vykonu mezi W7 a W8 je docela znatelnej).

Takze podtrzeno shrnuto - nejvic ty operace stoji na disku a ramce, adobe je neskutecne nenazranej konzument ramky. Mam 16GBa po pusteni lightroomu+ps po nejakym klikani za 20 minut je v prdeli 75% :-) (nemam ale ssd ale v pohode se na tom da pracovat.. akoratze nemam Win ale Maca kde je to podle mych testu rychlejsi a celkova prace plynulejsi ale to uz je na flame-hadku).
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    RATTKIN: to by me prave zajimalo, jeslti je potreba hrotit nejake "lepsi" procesory, pameti a grafarny a nebo jestli to stejne bude vsechno vaznout na prisunu dat (ram neresim, ta je v podstate zadarmo dneska...)...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SKALARIAK: Photoshop už trochu grafarnu používá, ale nemusí to byt žádný dělo. Já mám AMD fx 6 jader a nevyužívá je ani lr ani ps. Možná novej ps bude lepší.
    Ssd zatím nemám.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SKALARIAK: Photoshop už trochu grafarnu používá, ale nemusí to byt žádný dělo. Já mám AMD fx 6 jader a nevyužívá je ani lr ani ps. Možná novej ps bude lepší.
    Ssd zatím nemám.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    notebook pomalu odchazi a tak si stavim nejakou sestavu levnejsi na primarni pouziti LR + PS, prace s RAW, exporty velkeho poctu fotek. Mate predstavu, jestli se mi nejak vcyrazneji projevi pouziti AMD fx-4100 vs. fx-6200, pripadne jsetli ma teoreticky smysl jit do mnohem drazsi i5ky? Tenky hrdlo bude stejne u disku, kde planuju nejaky SSD, tudiz pocitam ze za zbytek netreba utracet majlant a jako grafarnu tam soupnout nvidia quadro fx 570, ktera se mi tu vali? Resil jste nekdo nekdy podobnou sestavu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam