• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX:
      KARYSLAV: Diky..kouknu na to..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Jde to přes plug-in "Run Any Command" , který po eportu automaticky spustí jakýkoliv příkaz na exportovaných datech (placené, ale dáš kolik chceš a za pár dolarů je to dobrá koupě)

K tomu potřebuješ ExifTool (free), což je command-line utilita na libovolné manipulace s EXIF/IPTC/... v JPG/XMP nebo jiných formátech (skoro cokoliv).

Já mám třeba u každé fotky určené pro fotobanky ve speciálním souboru ("[název fotky].microstock.xmp") anglický název, popis a klíčová slova a při exportu si to tímhle postupem automaticky nakopíruju do toho exportovaného JPG, ta řádka pro ExifTool v tom Run Any Command pakl vypadá takhle:
      exiftool.exe -overwrite_original -tagsFromFile "{Path}\{LibraryFilename}.microstock.xmp" "-xmp-dc:subject>iptc:keywords" "-xmp-dc:description>iptc:Caption-Abstract" "-xmp-dc:title>iptc:ObjectName" "-xmp-dc:description>exif:ImageDescription" "{FILE}"
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Asi se v LR neda nastavit aby zaroven s exportem upravil copyright text v exifu co? jediny co me napadlo jak t delat je udelat si v nastaveni iptc preset a ten aplikovat vzdy po exportu rucne..
      FRANCIMOUR
      FRANCIMOUR --- ---
      Zdravím, mám dotaz, nevíte někdo jak vytáhnout a uložit gradient map? Mám fotku, a potřebuji z ní gradient mapu.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      no tak ten novej Asus Ultrabook je fakt paradni masina na fotky - a moznost rozsireni ramky na 10GB je necekanou tresnickou :)
      ASUS ZenBook Prime UX31A - ultramobilní s IPS displejem - Notebooky Recenze - NOTEBOOK.cz
      http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2012/asus-zenbook-prime-ux31a
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      a zda se, ze ne Manual Correction samo o sobe, ale v kombinaci s Lens Correction/Lens Profile, kdyz je Distortion na hodnotach ke 100% a vejs, divny divny..
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      tak jeste poznatek - nevim jak to bylo u minulych verzi, ale pri exportu ze 4.1 se mi vyrazne pomaleji exportuji rawy s vyuzitim Lens Correction/Manual (distortion, vertical, horizontal, atd) - vytizeni ctyrjadra klesne ke 25% a dana fotka se exportuje o dost dyl, jako by tam nejakou souvisejici cast nemeli vicevlaknove naprogramovanou.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Dnes novy LR 4.1 - oproti 4.1 RC2 pozoruju mensi zahlcovani pri vice elementech ve fotce a nezaplnuje zatim temp na disku do kolapsu
      ELHO_CID
      ELHO_CID --- ---
      SKALARIAK: Matné LCD plus důvěra ve značku jsou hlavní argumenty pro ten Dell. Ale nemají ho skladem, abych ho očíhnul naživo.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      ELHO_CID: tady uz je to taky o duvere ve znacku :) treba to HPcko co mam jsem si myslel jak za 2 roky vymenim a uz ho mam treti rok, moc enchapu jak prezilo, ale vykonove neni duvod, proc by jeste dalsi minimalne jeden neslouzilo, takze zase proc si nekoupit peknej stroj ze kteryho bude mit clovek radost... na druhou stranu 13K rozdilu je dost penez :)

a druha vec jsou ty obrazovky, ja ybch do leskly nesel, pokud to hodlas pouzivat jinde nez v seru domova...
      ELHO_CID
      ELHO_CID --- ---
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      ELHO_CID: 3,6GHZ AMD fx-4100, 16GB ram a nakou predpotopni grafarnu, a 4.1 mi neprijde o moc rychlejsi nez na c2d @ 2,3 ghz notebooku, podle me netreba do toho cpat nejaky extremni penize, myslim ze rozdil mezi 15k a 25k notebookem nebude velkej, v ty novy sestave mam napriklad SSD a to se na rychlosti LR projevilo jen minimalne, pokud jde o hromadny operace... pokud chces i PS tak 8GB ram jak rika huggi, jinak na procaku asi zas tak silene nezalezi, ale nikdy jsem na to nenasel nakej kloudnej test, jak si stoji napriklad intel vs. amd u LR....
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ELHO_CID: kvalitn i normalni notas te vyjde kolem 20k pri 14"..macbook asi kolem 25k..nebude kovovej, ale jinak to bude stejny..
      ELHO_CID
      ELHO_CID --- ---
      HUGGI: to já byl taky, než jsem si srovnal ty ceny. A když uvážím, že to nechci mít za každou cenu maximálně mobilní...
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ELHO_CID: ne..v bejali praci jsme jeli jen nanich...ale az budu kupovat notas jsem prave z 80% rozhodnutej ze to mac bude..
      ELHO_CID
      ELHO_CID --- ---
      HUGGI: A ty máš Mac?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ELHO_CID: no prave...mezi systemama bych moc nesrovnaval..co mam zkusenost tak na OS je cely adobe rychlejsi...respektive i PS CS2 ktery jena winech des beha na starejch applech krasne..
      ELHO_CID
      ELHO_CID --- ---
      HUGGI: 2,4GHz C2D mám teď a štve mě jak je to pomalý. Na i5 co má přítelkyně je to o dost lepší. Ale možná je to tím, že já mám WinXP a ona MacOS10.7
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ELHO_CID: 2.4Ghz Core2Duo, 4GB ddr 800, nejaka starsi prumerna grafarna..zpracovavam desitky rawu 12Mpx(kolem 19MB)...a jde to...mohli by to trochu rychlejc prenacitat zmeny..ale nejsem si jistej jestli by vic pomohl silnejsi procesor nebo ssd..

druha vec je ze kdyz zapnu zaroven photoshop tak si jeden z tech programu v podstate hned zabere veskerou pamet a da trochu praci vybec jeden zavrit..takze 8GB urcite..
      ELHO_CID
      ELHO_CID --- ---
      Což mě přivádí na myšlenku, na jaké konfiguraci provozujete LR4 vy a jak jste spokojení? Budu muset pořídit nový počítač a asi to bude notebook. Takže upgrade nebude tak jednoduchý a za zbytečný výkon navíc se hodně platí - rád bych něco optimálního na zpracovávání RAWů z K-5 (takže asi podobně náročné jako ty 18mpix Canony, nebo Nikon D7000).
      Za tipy díky!
      ELHO_CID
      ELHO_CID --- ---
      JARAX: Moje pritelkyne LR3 provozuje na MacBook Air a je to celkem v pohode - ale zpracovava RAWy z EOS 30D, coz neni tak moc narocny.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam