• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    RABBIT
    RABBIT --- ---
    MINER: já jsem si nedávno koupil AsusZenbook UX31A ( http://www.alza.cz/asus-zenbook-ux31a-r4003x-d303777.htm). Displej je dokonalej a nb je rychlej. Je to ale jen 13 palců. Zatím jsem nepřišel na nic, co by mi vadilo :-)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BOBULIX: bude vypadat jinak uz jen diky nastaveni monitoru..ovsem kdyz to bude v necem jinym bude to jeste horsi o to ze nekomu to vezmne profil a nekomu ne.. a vzhledem k tomu ze minimalne 90% lidi to uvidi v sRGB a nejakym shit nekalibrovanym TN monitoru je nejlepsi to cpat do srgb a trochu napalit kontrast..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BOBULIX: Jasný, ale v sRGB to bude vypadat jinak a v AdobeRGB totálně jinak :) Proč to zbytečně zhoršovat?
    2MEK
    2MEK --- ---
    cokoliv bude na kazdym monitoru vypadat jinak :)
    BOBULIX
    BOBULIX --- ---
    BLACKX: Rozumim. Ale přece i to sRGB bude na každym monitoru vypadat jinak, ne?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BOBULIX: Jde to, ale na webu se to každému zobrazí jinak, podle jeho špatného/dobrého nastavení počítače a prohlížeče. Nevím, jak je to teď, ale ještě nedávno IE vůbec nepodporoval color management a ve FF to šlo, ale muselo se to ručně zapnout.
    Tohle je hrozné riziko... zkus si dát podobný dotaz na Google a uvidíš, že na web všichni doporučují sRGB. Příprava fotky pro tisk nebo pro jiného profesionála bude zase něco jiného, ale o tom ten tip nebyl.
    BOBULIX
    BOBULIX --- ---
    BLACKX: Nooo a kdyby si to exportoval do AdobeRGB?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    BLACKX: jo ta červená je obecne problém..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    To mně připomíná jeden tip, který na retinu sice neplatí, ale hodí se, pokud pracujete s wide-gamut monitorem:

Pracuju na monitoru, který obsáhne skoro celý AdobeRGB gamut a Lightroom to využívá, jenže po exportu do sRGB to ostatní lidi na webu občas vidí jinak. V LR 4 už naštěstí je Soft Proofing (v Develop Module, klávesa S) a jde tam zapnout profil sRGB, takže pak při posouvání posuvníků v reálném čase vidíte, jak to bude vypadat po exportu.

U mně je to prakticky nezbytné u fotek se saturovanou červenou, jako mají růže apod. Tam to v originále v LR vypadá skvěle a po exportu do sRGB katastrofálně.
    BOBULIX
    BOBULIX --- ---
    Ja Lajtrumuju s lesklym a taky to jde. Jenom musíš myslet na to, že tvym displaji to vypadá líp než na ostatních :o)
    MINER
    MINER --- ---
    KARYSLAV: 15" s matnym displejem a 8 GB paměti je cca 55k, což je fuk.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    MINER: Tak si kup bez retiny za 30 ne?
    MINER
    MINER --- ---
    Víte někdo o nějakym rozumnym notebooku, jehož zpracování a displej by se kvalitou daly srovnat s Macbookem?

Potřebuji novej note, ale nějak se mi nechce vytavit 60k za Retinu, tak se poohlížím po alterinativách.

Díky, m
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    PEPA35: katalog ze 4 do starsich verzi nedostanes..
    PEPA35
    PEPA35 --- ---
    Dobrý den
    Dotaz k Ligtroom verze 4.0 a 3.2.

Potřeboval bych se zeptat kam se ukládají data z kolekcí které mám již v PC. Problém je takový, že jsem chvíli pracoval u kamaráda v Ligtroomu verze 4.O a v kolekcích upravil a přeházel mnoho fotek. Nyní bych potřeboval promítat přes můj notebook který má verzi 3.2 a nejde tam instalovat již 4.O. Bylo to mnoho dní práce na kolekcích a nevím jak by se to dalo ve stavu který byl ve verzi 4.0 převést do verze 3.2? Kam se vůbec mají ty kolekce ukládat? Na pevný disk v PC nebo na externí disk na kterém mám všechna data včetně záloh Katalogů?

Není nějaký update z 64 bitů na normální Windows XP aby to chodilo?

Stále mám i problém s aktualizací dat na jed. externích discích. To byl problém i verze 3.2 v XP kách. Mám externích disků více a když otevřu Ligtroom tak fotky nejsou aktuální jsou jen s otazníky protože disk se označí pod jiným písmenem. Někdy zabralo vyhledat chybějící fotografie ale mnohdy se musely fotky znovu importovat do Ligtroomu a pak jsem zase přišel o fotky v uložených kolekcích. Nebyla by nějaká univerzální rada jak a kam do jakých adresářů souborů a disků co dát aby mi při výměně disku vše šlo jako při opuštění Ligtromu při poslední práci?
    Př. Mám disky např. označené Fotky A, Fotky B, Fotky C. Na všech jsou jiné fotky. V PC Je Ligtroom nahrán na disku C. Jak vše udělat s katalogy a kolekcemi, aby po připojení disku vždy PC a Ligtroom poznal správný disk a načetl hned správná data zálohy a jiné, aby se nic nemuselo předělávat. V knihách je jen práce s programem a kam se co ukládá a jak je to na sobě závislé nikde nemohu najít. Pokud pracuji stále jen s jedním diskem tak jde většinou vše bez problémů.

Jde aby současně na jednom PC byla verze 3.2 a 4.0 a byly obě najednou spuštěné? Jde nějak z verze 4.0 transportovat data do 3.2? nebo by to alespoň řešilo, že by se dalo upravit v kolekcích podle jedné verze to stejně do starší verze a pak to teprve znovu ve staré verzi zazálohovat. Když zálohuji integritu a katalogy tak s tím se kolekce asi nezálohují?

Děkuji moc za rady. V tomto se topím a není kde se zeptat.
    Pepa
    FEEX
    FEEX --- ---
    BLACKX: uz jsem to nejak sesmolil, ale funguje jen pulka uprav, azdopadne dik
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    FEEX: Nefunguje pravé tlačitko na aresář a Find Missing Target?
    FEEX
    FEEX --- ---
    ted jsem to importoval jako katalg, nejak zpetne nacetl fotky, ktery sice zobrazovaly nahledy, ale zaroven otaznik v rohu, ze nevi kde jsou, nicmene je nejde filtrovat podle hvezdicek, barev atd. zobrazujou se jak zaklady tak upraveny..

predem dik za rady, jsem v ty zprave trochu lama
    FEEX
    FEEX --- ---
    mam takovej lama dotaz, na jednomcompu pouzivam lr 3,6 , slozku master z pictures/lightroom zlohuju na disk ,no a ted sem si poridil novej pocitac kde je i lr4. Otazka zni, jak vse nejlip presunu do novyho lr _?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MANSIK: Díky za info. Tenhle plug-in používám a zatím ok, ale kdyby něco začalo blbnout, vím, co zkusit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam