• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Dobrý nápad... udělat nějakou referenční sadu. Asi toho máš dost, ale případně můžu obětovat pár nepovedených rawů :) Měl bych vzorky z Canon 5D Mark III, Mark II, 7D, 40D a 350D.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Co dat dohromady par rawu zruznejch fotaku (staci dohromady tak 20) a zkusit je vyexportovat na vsech dostupnejch PC..aspon se zjistime od jaky sestavy se vykon presatne zvedat..protoze zatim podle toho co pisete si moje Core2duo 2,27Ghz a 4GB ram nevede zas tak spatne:D
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MORRELLI: resim to samy, mam AMD FX 4100 @ 3,6 Ghz + 16GB ram a export je proste strasne pomalej, kazda fotka vytizi vsechny 4 jadra na 100 procent, podle me to neni katalogem (cca. 3,2 GB) ale porste tim ze je to tak napsany... co se nahledu fotek tyce, vzdycky si generuju nahledy predem a tim padem prochazeni je celkem ok... ale zase fotim vetsinou 10Mpix, u 22Mpix fotek se to samozrejme vsechno jeste zpomali...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MORRELLI: pokud chces overit jestli je to swapem, muzes se podivat, kolik se swapuje pres spravce uloh.
    POokud se ti nechce analyzovat ty cisilka, tak muzes vypnout swap, restartovat a zkusit to chvili bez swapu.

Me se zda LR4 pomalejsi, hlavne kdyz se pouzije odstraneni sumu a vubec novej process 2012
    MORRELLI
    MORRELLI --- ---
    Ta velikost se týká katalogu s náhledy. A nastavení pro náhledy mám v obou stejné - 1440 obrazových bodů, kvalita střední.
    MORRELLI
    MORRELLI --- ---
    Mám teď nainstalovánu verzi 3.2 a současně 4.1. Ta 4-ka je proti předcházející verzi ukrutně pomálá. Je to vlastnost, nebo je v něčem chyba? Hlavně je hodně pomalé vykreslování fotek. PC Intel i3, SSD 256GB, 8GB RAM. Všiml jsem si, že katalog v 3.2 má cca 600Mb a v 4.1 2,5Gb. Může to být příčina problému? Jinak posun v rychlosti s SSD diskem nepřišel. Mám pocit že LR asi hodně swapuje a přitom nevyužije celou paměť. Uvažuji o rozšíření paměti na 16GB a vytvoření RAM disku pro SWAP. Je moje teorie o swapování správná? Pokud by byla, tak ten RAMdisk by rychlost řešil docela zásadně.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Vyšel Lightroom 4.2. Celkem nic kritického, ale proč neupgradovat :)

Tady je seznam změn a nových podporovaných foťáků:
    Lightroom 4.2 Now Available « Lightroom Journal
    http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2012/10/lightroom-4-2-now-available.html
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: ano, tak to testnu. Nejak se mi totiz rozesrala Camera Raw a nepomohlo ani komplet preinstalovani, tak jsem si rek, ze je asi na case prejit na nejakej takovejhle system ;)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: pokud tam mas nastaveno aby upravy ukladal do xmp tak by to melo fungovat
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: dobrá zpráva! a netusís, jestli upravy, ktere jsem udelal v camera raw se zohledni i do LR?

RATTKIN: tohle je jasny, ale diky za info.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GIF_242: HUGGI ma pravdu. Navíc úpravy fotek co děláš v LR nemají vliv na fotky na disku, jsou jenom v databázi LR. Když převedeš fotku na černobílou, můžeš se za rok vrátit zpět na barevnou
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: je to na tvoji volbe(nastaveni), ale v zakladu na nic nesaha, strukturu fotek muzes mit libovolnou on si jen udela svoji databazi nahledu (ale umi presouvat tvoje slozky a pracovat s nima kdyz chces)..

JInak pro mejch zhruba 40 000fotek ta databaze nahledu ma asi 13GB
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Ahoj všem, mám dotaz... Přesouvá LR všechny fotky do nějaké centrální knihovny, nebo fotky můžu mít kde chci a LR nikam nic nepřesouvá, max. si buduje nějakou knihovnu uprav nebo něčeho takového tzn. datově to nebude zabírat mnoho místa?
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Mam dotaz :) ja presunu vsechno nastaveni LR3 do LR4 ze zalohy staryho disku? Díky
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: jj, to je mně jasné, ale bohužel v Lightroomu asi nejde. Ale už víme, že všechny informace přečtou i externí programy, tak můžeš hledat nějakou externí utilitku s okenním rozhraním, která kopíruje EXIF/IPTC. Tam by to takhle možná šlo. (Možná bude i existovat nějaké GUI k exiftool - tohle je tak mocný nástroj, takže ho často používají i ostatní)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: diky..hledal jsem spis jednoduchy reseni typu tlacitko "skopirovat info" " vlozit info"..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: No právě tím nástrojem exiftool(.exe), kde to zkonvertuješ z jpg do xmp. A ten xmp si potom necháš načíst Lightroomem.

Jednodušší asi je udělat skript, který prostě vezme všechny jpg, vytvoří k nim _nové_ xmp se stejnými údaji a ty si pak ručně zkopíruješ do adresáře s RAWy.

Alternativně můžeš zapisovat informace z jpg i do _už existujících_ xmp, přímo do adresáře k RAWům, ale udělat ten skript bude asi o něco složitější.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: to ano, on to ulozi do ty fotky..to potom umej nacist i jiny programy..ale jak bych to z jpg snadno skopiroval na raw (stejny jmeno, jinej adresar)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Zkus si to... zrovna jsem to testoval a _přímo do originálního JPG_ se uloží jak klíčová slova, tak hodnocení a barvy.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: no tak do xmp je uklada i primo LR kdyz se jedna o rawy..ale u jpegu ne..

a zrovna mi jde spis o situaci kdy bych to chtel prenyst z jpg na raw..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam