• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      HUGGI: delam to vicemene uplne stejne, akorat mam zjednoduseny to zalohovani diky timemachine a sitovejm ulozistim.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Díky, tohle je ta přímočará varianta :) Taky to mám podle data, jen ještě nad tím pár kategorií, ať se v tom rychleji orientuju (a asi ve dvou to ani podle data není, ale podle místa nebo něčeho jiného).

Je to fajn s tím přehledem, ale to řeším jinak (zpracovávám rychle a zatím si pamatuju, co zbývá :) )

Asi testnu ten můj způsob, už jsem našel i šikovnou utilitku na dělání symbolických linků:
      Link Shell Extension
      http://schinagl.priv.at/nt/hardlinkshellext/hardlinkshellext.html
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Osobne to rersim spis manualne stylem:
      Vsechno v adresarich podle data..kazdy foceni svuj adresar (i kdyby to byl stejnej den) - nerozlisuju co to je za typ foceni.

D: - pracovni disk - nahravam vsechny fotky z fotaku, jsou na nem dokud nejsou zpracovany
      E: - datovej disk - databaze vseho..sem v LR jednoduse presunu adresar z D disku kdyz je zpracovanej..

Zalohuju oboji jako dva ruzny disky tak jak to je realne..

Vyhodu v tomhle vidim, ze mam snadnej prehled nad praci ktera mi jeste zbejva dodelat, protoze ta je na D: a tam proste otravuje:)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Abych předešel dotazům: Nedělám to kvůli práci s RAWy, ale kvůli úpravám v Photoshopu, kde často načítám a ještě častěji ukládám soubory mezi 0,5 - 1,5 GB.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Neřešili jste někdo, jak inteligentně dát na SSD jen část fotek (ty nejnovější) a nějak to postupně odsouvat na hlavní disk? Nemusí to být úplně automatické, ale čím víc "seamless", tím líp.

Teď mám přes 1 TB fotek na běžném mechanickém disku a chtěl bych pořídit asi 128-256 GB SSD (mimochodem, je v těch značkách vůbec nějaký podstatný rozdíl?)

Samozřejmě by šlo ručně nahrávat fotky na ten SSD a postupně po čase přesouvat na ten hlavní disk, ale musel bych rešit složitě různé podsložky (svatby, události, ateliér, ...) a taky to trochu komplikuje automatické zálohování. Lepší by asi bylo vytvářet z hlavního disku virtuální linky na ten druhý disk, takže programy by nic nepoznaly. Po čase by se jednoduše link smazal, vytvořil se adresář se stejným jménem a data by se ručně přesunula. Aspoň tolik teorie... zkoušel jste někdo něco takového nebo máte nějaký vlastní tip? Díky!
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      jsem pro, podle me by to melo bejt tak apson giga dat pro export, klidne to dam ke stazeni na svoje ftp...
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: Ok, muzem zkusit dat dohromady nejakej navod co presne a jak otestujem..dame dohromady nejaky fotky a zkusime to otestovat..
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: jsem pro to s referencni davkou, rovnou to udelat i s erarnim jinak prazdnym katalogem a nejakou kombinaci sad uprav, katalog i fotky mapovany ve vychozi slozce C:\neco, to da kazdej, zaroven pujde otestovat pri zaintegrovani do vlastniho katalogu kazdyho ruzny velikosti a pri presunu na jiny disky, jak to pak ovlivni export.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      tak vyzkouseno, 4.2 se chova stejne v podminkach niz, nektery operace proste porad jede asi jen jedno vlakno, tj. obecne pokud export specha a procesor nevali na max, 2-3 paralelni exporty odpovidajicich casti davky to muzou uspisit
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      RATTKIN: aktualni vytizeni jader muze souviset s MENTOL_ a MENTOL_:
      jeste jsem nezkousel jak se chova 4.2
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      SKALARIAK: já mam AMD FX 6100 a všechny jádra my to nevytíží
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Ja muzu ten zaklad naflakat zejtra v praci z aktualne prodavanejch fotaku..jen si musim vzpomenout..pak nahodim nekam na ftp..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Dobrý nápad... udělat nějakou referenční sadu. Asi toho máš dost, ale případně můžu obětovat pár nepovedených rawů :) Měl bych vzorky z Canon 5D Mark III, Mark II, 7D, 40D a 350D.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Co dat dohromady par rawu zruznejch fotaku (staci dohromady tak 20) a zkusit je vyexportovat na vsech dostupnejch PC..aspon se zjistime od jaky sestavy se vykon presatne zvedat..protoze zatim podle toho co pisete si moje Core2duo 2,27Ghz a 4GB ram nevede zas tak spatne:D
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MORRELLI: resim to samy, mam AMD FX 4100 @ 3,6 Ghz + 16GB ram a export je proste strasne pomalej, kazda fotka vytizi vsechny 4 jadra na 100 procent, podle me to neni katalogem (cca. 3,2 GB) ale porste tim ze je to tak napsany... co se nahledu fotek tyce, vzdycky si generuju nahledy predem a tim padem prochazeni je celkem ok... ale zase fotim vetsinou 10Mpix, u 22Mpix fotek se to samozrejme vsechno jeste zpomali...
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      MORRELLI: pokud chces overit jestli je to swapem, muzes se podivat, kolik se swapuje pres spravce uloh.
      POokud se ti nechce analyzovat ty cisilka, tak muzes vypnout swap, restartovat a zkusit to chvili bez swapu.

Me se zda LR4 pomalejsi, hlavne kdyz se pouzije odstraneni sumu a vubec novej process 2012
      MORRELLI
      MORRELLI --- ---
      Ta velikost se týká katalogu s náhledy. A nastavení pro náhledy mám v obou stejné - 1440 obrazových bodů, kvalita střední.
      MORRELLI
      MORRELLI --- ---
      Mám teď nainstalovánu verzi 3.2 a současně 4.1. Ta 4-ka je proti předcházející verzi ukrutně pomálá. Je to vlastnost, nebo je v něčem chyba? Hlavně je hodně pomalé vykreslování fotek. PC Intel i3, SSD 256GB, 8GB RAM. Všiml jsem si, že katalog v 3.2 má cca 600Mb a v 4.1 2,5Gb. Může to být příčina problému? Jinak posun v rychlosti s SSD diskem nepřišel. Mám pocit že LR asi hodně swapuje a přitom nevyužije celou paměť. Uvažuji o rozšíření paměti na 16GB a vytvoření RAM disku pro SWAP. Je moje teorie o swapování správná? Pokud by byla, tak ten RAMdisk by rychlost řešil docela zásadně.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Vyšel Lightroom 4.2. Celkem nic kritického, ale proč neupgradovat :)

Tady je seznam změn a nových podporovaných foťáků:
      Lightroom 4.2 Now Available « Lightroom Journal
      http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2012/10/lightroom-4-2-now-available.html
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: ano, tak to testnu. Nejak se mi totiz rozesrala Camera Raw a nepomohlo ani komplet preinstalovani, tak jsem si rek, ze je asi na case prejit na nejakej takovejhle system ;)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: pokud tam mas nastaveno aby upravy ukladal do xmp tak by to melo fungovat
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: dobrá zpráva! a netusís, jestli upravy, ktere jsem udelal v camera raw se zohledni i do LR?

RATTKIN: tohle je jasny, ale diky za info.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam