• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    2MEK: RATTKIN: HUGGI: SKALARIAK: diky za reakci. Tak to tak vypadá, že to asi dělám správně ;)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: proc pouzivat utilitu, kdyz v LR na to mas 4 ruzny tahla v modulu develop a pak jeste 6 moznosti pri vystupu?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: pro veci na web apod pouzivam v LR natvrdo pri exportu tu volbu doostreni co tam je..
    Pro vystavy a dulezity veci stejnej postup jako 2MEK s testovacim tiskem..
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    GIF_242: já mám akci v PS, která dává unsharp mask se zmensujicim poloměrem a zesilující strength. dam to do kopie vrstvy a maskuju. taky to používám pouze na vybrané věci.
    2MEK
    2MEK --- ---
    GIF_242: Nahledy jak rikas.
    Kdysi kdyz jsem delal nejaky vetsi printy, tak jsem doostril, napsal si jak, vytisknul v tiskarne nahled (meli obrovskou radost), porovnal s tim co vidim na monitoru (nejen zaostreni samozrejme) a podle toho to jeste dal ladil. Ale od ty doby jsem svoje fotky ve velkym nedelal, nebyl zatim duvod.
    Komercni veci prcam... doostruju podle citu v PS, stejne to pak lidi, co s tim dal pracujou zmrsej... Nevis, jak se to bude tisknout, na co. Za tu praci to stoji (mozna...), kdyz to produkujes sam od zacatku do konce, jinak to imho nema moc smysl.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Používáte někdo nějakou doostřovací utilitu? nebo ostříte vybrane kousky v PS pomocí zabudovaných ostřících alrgoritmu? nebo nějakého plug-inu? nebo ostření necháváte plně na LR případně nedoostřujete?

Já to zatím řeším tak, že většinu fotek co jdou pouze na web nedeostřuju, protože mi přijdou, že jsou ostré ok (tedy pokud se mi povede zaostřit). A pár vybraných, které zvětšuji, nebo si s nima hraju, tak je ve finále doostřuju. Momentálně pomocí alrgoritmů v PS nebo pomocí high pass.

jaké máte vy know-how?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Pro zajímavost jeden tip, na který jsem náhodou přišel (bylo by super, kdyby se k LR dodával i manuál...) :

Pokud držíte Ctrl a najedete na ikonky na filtru (ať už vpravo dole nad pásem fotek nebo při zobrazení Grid nahoře), tak se kurzor změní a kliknutím na nějaký symbol vyberete fotky tak označené... takže třeba fotky s pěti hvězdičkami nebo ty, co jsou modré apod. Dá se u toho držet ještě Shift, pak se výběr přidá ke stávajícímu nebo s Altem se zase odebere. Všechno dohromady, tj. Ctrl + Shift + Alt je "průsečík" s aktuálním výběrem, takže se takhle dají postupně vybrat jen fotky splňující víc kritérií.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    dík, to je to co hledám.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MARSHUS: Aha :) To jde přes plugin LR2/Mogrify, resp. jeho sekci Text Annotations (nikdy jsem tuhle část nezkoušel, ale zdá se to být velmi přímočaré).
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    BLACKX: jako watermark. tisknu si fotky který si pak dávám na stěnu a budou jich stovky. rád bych měl nějakou jednoduchou metodu jak pak dohledat co je to za originál bez toho abych procházel stovky jpgů.

nebo jinak, nějakou radu jak si nastavit workflow?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MARSHUS: Do jména souboru nebo do EXIFu? Obojí jde, ale jinak.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    prosím, nevíte jak exportovat soubory aby se tam zapsaly informace z lupy? zajímá mě den, F stop a ohnisková vzdálenost.
    PRASAD
    PRASAD --- ---
    ahoj lidi
    dás e ve studiu udělat signatura na foto? nikde jsem to nenašel díky
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: Diky moc..netusim proc mi to odjinud nejde...tohle sem slo napoprvy..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Tady jsem to dal stažené z ofic. zdroje, ještě horké :)
    http://www.pastel.cz/temp/LRMogrify2.lrplugin.zip
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Nejste mi nekdo schopnej nahodit nekam LRMogrify2 plugin? Z ofic webu ani z jinejch zdroju se mi nedari z neznamyho duvodu stahnout - stahne se vzdycky jen cast souboru..pokazdy jina..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak pro zajímavost: Už mám SSD a půjdu experimentovat. Co mně ale vadí je, že ukládání PSD souborů to prakticky nezrychluje. Podle zkušeností na webu je ukládání limitováno CPU kvůli kompresi. Jde ji ale vypnout zásahem do registru (nebo plug-inem, pokud jste na Macu) a pak se ukládání zrychlí třeba ze třiceti sekund na tři. Soubor se zvětšil z 0,6 na 1,1 GB.

Více tady:
    Save PSD, PSB images without compression | Photoshop CS5 |12.1, 12.0.4
    http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/save-psd-psb-images-compression.html
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: LR ti presune adresar bez ohledu na to co v nem je naimportovano aco ne..proste ho vezme apresune celej...to je super nastesti..
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    MENTOL_: jsem byl taky paranoidní než jsem se podíval na oficiálně doporučenou metodu - přesouvat v LR. jak říkáš, každej má jinak WF.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MARSHUS: ja jsem trosku paranoidni na to presouvat to LR, nicmene to muze pro nekoho fungovat, ale ja tam mam treba i ruzny podslozky a fotky co nejsou v LR z dany akce. Jinak premapovat treba kvartal je rychlovka, navic ja premapovavam az kdyz neco z historie potrebuju, ale kazdej ma jiny WF.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam