• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Nejste mi nekdo schopnej nahodit nekam LRMogrify2 plugin? Z ofic webu ani z jinejch zdroju se mi nedari z neznamyho duvodu stahnout - stahne se vzdycky jen cast souboru..pokazdy jina..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak pro zajímavost: Už mám SSD a půjdu experimentovat. Co mně ale vadí je, že ukládání PSD souborů to prakticky nezrychluje. Podle zkušeností na webu je ukládání limitováno CPU kvůli kompresi. Jde ji ale vypnout zásahem do registru (nebo plug-inem, pokud jste na Macu) a pak se ukládání zrychlí třeba ze třiceti sekund na tři. Soubor se zvětšil z 0,6 na 1,1 GB.

Více tady:
    Save PSD, PSB images without compression | Photoshop CS5 |12.1, 12.0.4
    http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/save-psd-psb-images-compression.html
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: LR ti presune adresar bez ohledu na to co v nem je naimportovano aco ne..proste ho vezme apresune celej...to je super nastesti..
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    MENTOL_: jsem byl taky paranoidní než jsem se podíval na oficiálně doporučenou metodu - přesouvat v LR. jak říkáš, každej má jinak WF.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MARSHUS: ja jsem trosku paranoidni na to presouvat to LR, nicmene to muze pro nekoho fungovat, ale ja tam mam treba i ruzny podslozky a fotky co nejsou v LR z dany akce. Jinak premapovat treba kvartal je rychlovka, navic ja premapovavam az kdyz neco z historie potrebuju, ale kazdej ma jiny WF.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    MENTOL_: hele když to přesuneš přímo v lightroomu tak ani nic přemapovávat nemusíš.

jsem takhle přesunul poslední 4 roky fotek na zálohu disk a přemapovávat ručně je slušnej opruz.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ja si v datech planuju udelat poradek uz asi dva roky, misto toho koupim co 9 mesicu novej 2TB disk a pripojim do kompu :) cely to bohuzel zkomplikoval pad disku, kde jsem mel LR katalog, cimz jsem prisel o 4 mesice prace (ne samotny fotky, ale vybery a upravy) a vypukl chaos...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: hm..ja fotim jen do rawu, ale zalohu jen full jpg (ted z D600/800) budu u beznejch veci zalohovat jen mensi jpg, ne full)..a rawy nechavam jen u top fotek u kterejch planuju ze se k nim vratim..coz je tak 5-10 z kazdyho foceni bych rekl.. + teda fotim dost "malo"..bezne chodim domu se 100fotkama..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Mně to právě taky překvapilo :) Zálohuju RAWy, ale teď plánuju mnohem rychleji a agresivněji mazat. Třeba z jedné svatby mám 15 GB fotek - chvíli to nechám vše (co kdyby...), ale pak asi zůstane jen pár nejlepších a ostatní smažu (možná něco na pomezí zkonvertuju do JPG).

Zatím mně to netrápí, protože spoustu ukončených věcí pro soukromou potřebu klientů můžu komplet smazat, takže až budou problémy, uvolním stovky GB.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: zalohujes rawy? respektive kolik toho tak nafotis? 130GB mam odhadem za rok (ted nemam pristup ke svymu pc tak nevim presne)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Dobrý tip, díky! To třídění podle měsíců by mohlo pomoct... ale zatím to asi zkusím podle jednotlivých konečných složek, ať si můžu přesněji vybírat, co na SSD chci a co už ne. Uvidím, jak to půjde a měsíce si nechám v záloze, kdyby se to ukázalo jako lepší řešení.

Mimochodem: Taky jsem zkoumal, jak velkou kapacitu pořídit a zjistil jsem, že za říjen mám archivováno 130 GB fotek... asi budu muset rychleji mazat :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: zvol si jednotku casu treba mesic/kvartal, na SSD datuj adresare jednotlivych akci v podadresari mesic/kvartal, na konci mesice/kvartalu ji celou presunes na archiv disk a v LR pak premapujes zaraz celou slozku kvartal/mesic vcetne podslozek akci
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    HUGGI: delam to vicemene uplne stejne, akorat mam zjednoduseny to zalohovani diky timemachine a sitovejm ulozistim.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Díky, tohle je ta přímočará varianta :) Taky to mám podle data, jen ještě nad tím pár kategorií, ať se v tom rychleji orientuju (a asi ve dvou to ani podle data není, ale podle místa nebo něčeho jiného).

Je to fajn s tím přehledem, ale to řeším jinak (zpracovávám rychle a zatím si pamatuju, co zbývá :) )

Asi testnu ten můj způsob, už jsem našel i šikovnou utilitku na dělání symbolických linků:
    Link Shell Extension
    http://schinagl.priv.at/nt/hardlinkshellext/hardlinkshellext.html
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: Osobne to rersim spis manualne stylem:
    Vsechno v adresarich podle data..kazdy foceni svuj adresar (i kdyby to byl stejnej den) - nerozlisuju co to je za typ foceni.

D: - pracovni disk - nahravam vsechny fotky z fotaku, jsou na nem dokud nejsou zpracovany
    E: - datovej disk - databaze vseho..sem v LR jednoduse presunu adresar z D disku kdyz je zpracovanej..

Zalohuju oboji jako dva ruzny disky tak jak to je realne..

Vyhodu v tomhle vidim, ze mam snadnej prehled nad praci ktera mi jeste zbejva dodelat, protoze ta je na D: a tam proste otravuje:)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Abych předešel dotazům: Nedělám to kvůli práci s RAWy, ale kvůli úpravám v Photoshopu, kde často načítám a ještě častěji ukládám soubory mezi 0,5 - 1,5 GB.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Neřešili jste někdo, jak inteligentně dát na SSD jen část fotek (ty nejnovější) a nějak to postupně odsouvat na hlavní disk? Nemusí to být úplně automatické, ale čím víc "seamless", tím líp.

Teď mám přes 1 TB fotek na běžném mechanickém disku a chtěl bych pořídit asi 128-256 GB SSD (mimochodem, je v těch značkách vůbec nějaký podstatný rozdíl?)

Samozřejmě by šlo ručně nahrávat fotky na ten SSD a postupně po čase přesouvat na ten hlavní disk, ale musel bych rešit složitě různé podsložky (svatby, události, ateliér, ...) a taky to trochu komplikuje automatické zálohování. Lepší by asi bylo vytvářet z hlavního disku virtuální linky na ten druhý disk, takže programy by nic nepoznaly. Po čase by se jednoduše link smazal, vytvořil se adresář se stejným jménem a data by se ručně přesunula. Aspoň tolik teorie... zkoušel jste někdo něco takového nebo máte nějaký vlastní tip? Díky!
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    jsem pro, podle me by to melo bejt tak apson giga dat pro export, klidne to dam ke stazeni na svoje ftp...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: Ok, muzem zkusit dat dohromady nejakej navod co presne a jak otestujem..dame dohromady nejaky fotky a zkusime to otestovat..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: jsem pro to s referencni davkou, rovnou to udelat i s erarnim jinak prazdnym katalogem a nejakou kombinaci sad uprav, katalog i fotky mapovany ve vychozi slozce C:\neco, to da kazdej, zaroven pujde otestovat pri zaintegrovani do vlastniho katalogu kazdyho ruzny velikosti a pri presunu na jiny disky, jak to pak ovlivni export.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam