• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      RATTKIN: Taky možnost, ale chtěl bych pak v LR "jedním kliknutím" exportovat všechny varianty klientovi (nebo je aspoň vidět vedle sebe) - to myslím u toho tvého nejde, jestli to chápu správně.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      BLACKX: já se snažim řešit verze přes vrstvy, smart objects a adjustment layers, ale asi to to nepomůže.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Jedna věc, co mě s..e a rád bych věděl, jestli někdo nezná řešení:

Mám foto v LR, dám pravé tlačítko a Edit in Photoshop. V Photoshopu udělám nějaké úpravy a Save - fotka se objeví v LR, super! Jenže když udělám v PS nějakou další variantu a rád bych si to uložil jako alternativu pod IMG_1234-Edit2 pomocí Save As (Copy), tak se to v LR už neobjeví.

Pak musím v LR, Synchronize dir -> potvrdit -> objevím se v Previous Import, takže ještě navíc Go To Folder in Library, což je zbytečná otrava, zvlášť když to dělám častěji. Tuší někdo, jak to vylepšit?

Ideálně, aby se fotka, uložená v PS i pod jiným názvem, objevila sama v LR. Alternativně, kdyby byl třeba nějaký plugin, kde by stačilo zmáčknout třeba F7 a synchronizoval by se aktuální adresář. Máte někdo nějaký nápad?
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      COCHRAN: v pravo v import dialogu si vybiras, kam se to bude sypat
      COCHRAN
      COCHRAN --- ---
      Můžete mi prosím poradit jak změnit složku kam si lightroom ukládá kopii naimportovaných fotek? Defaultně je to na c:/users/.../pictures. Soubory katalogu se mi premistit podarilo.. ale fotky to haze furt na to cecko. Díky
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: jj to jsme se asi bbe pochopili...prvni selekce kdy rovnou mazu spatny delam pred importem do LR..do toho taham uz jen fotky, ktery vylozene za neco stojej..
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      KOZEL: jen na doplneni, pouzivam samozrejme pri prochazeni rawu nahledy z fotaku (musi se to myslim rucne v options nastavit), tj. xnview je nesklada, jen to vytahne, coz je daleko rychlejsi a vernejsi tomu jak si je pamatuju nafocene. Jinak pokud je potreba to kvalifikovat hvezdickama a podobne, tak chapu, ze to za to asi i stoji, ale radeji si vystacim bez toho, neotagovany odsoupnu do podslozky odpad, ktera se davkove ignoruje pri zaloze na externi disk a po case je hromadne mazu.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      KARYSLAV: nn, mame to vicemene stejne, jen proste si dokazu predstavit situaci, kdy i ta rozmazana vyhozenihodna fotka nebo jeji cast bude potreba na neco (napr do videa ???), ale stejne to mazu docela brzo po dokonceni zakazky
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      KOZEL: aha, já rejectuju vyloženě fakt 100% odpad (uplně kompo mimo, mázlý, etc) vybírám ty "dobrý" co jdou zákazníkovi, a ty ostatní jsou neoznačený, ty hodně dobrý mají hvězdičky (dle toho jak až moc). Takže já mám asi možná to co ty na reject, jako neoznačený.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      MENTOL_: ja mam xnview rad, ale projiti tisicu fotek v LR povazuju stejne za nejrychlejsi. Prijde mi, ze xnview otevira rawy silene dlouho. Mozna se to vykompenzuje tim casem, ktery zabere LR vygenerovani nahledu, ale dulezite je imo to, jak rychle to funguje v tu chvili kdyz u toho sedis a prepinas z jedny fotky na druhou. Nahledy v LR si muzes nechat vygenerovat kdykoliv kdyz treba nesedis u kompu a tak te to vlastne zadnej cas navic nestoji. Hlavne v LR je s tim poradek, muzu kdykoliv fotku zahrnout do vyberu nebo ji z nej vyndat, coz by v xnview znamenalo presouvat je na disku mezi slozkama (coz ma nevyhodu, ze je nikdy nevidis vsechny naraz) nebo kopirovat (coz zase vyzaduje vic mista na disku).

KARYSLAV: ja jsem srab, i rejecty nechavam aspon tyden dva, podle typu akce
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      KOZEL: co hážu jako rejected, mažu ve chvíli kdy exportuju zákazníkovi/sobě data..
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ne tak ja jako chapu, ze to kazdy dela jinak a co komu funguje tak proc ne, jen me to zarazilo, protoze by me asi frustrovalo probirat se tisicem fotek v LR, kdyz to daleko rychleji zredukuju jednim tahem v XNVIEW (fullscreeen nahledy z rawu, koleckem dolu, T oznacuje, asi nejrychlejsi varianta co jde) radove na 10-20% co si necham a ani ty pak vetsinou netahnu vsechny do LR, jsou jen v zaloze nesmazany. U svateb je to pochopitelne trochu jiny, tam jich zustava vic na disku kdyby si nekdo vzpomnel, ze neco potrebuje, ale i tam jdu do LR, jakozto nejpomalejsiho clanku, pouze s tim, co upravuju.
      Mnozstvi v katalogu jako problem nevidim, slo mi spis jen o tu rychlost workflow.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      MENTOL_: je to to nejjednodussi, leju karty rovnou do LR, kde delam vse. U starsich alb obcas vezmu fotky s cernou vlajeckou (rejected) a smazu je z disku. Mam ted v katalogu fotky za poslednich par let, je jich 90k a pracuje se s tim dobre.
      NIXX
      NIXX --- ---
      MENTOL_: jasně, nakonec to zredukuju... teď se mi to hodí, protože budu dělat různý sety fotek pro různý lidi, co na té akci byli. Takže zatímco konkrétní stack mě třeba pro jednoho člověka vůbec nebude zajímat, druhýmu člověku z něj dám třeba 3 fotky. Je to čistě pro urychlení orientace :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      aktualne zrovna generuju novej katalog na ntasu..udella jsem jednu zasadni chybu ze jsem ho nevygerevoal primo z usb3 disku, ale jedu to ted z NASu...chci vyzkouset jak bude behat celej kompletni archiv v jednom katalogu...aktualne to jede uz asi 40h..a jsem kousek za pulkou :D
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      KARYSLAV: Svatby jsou treba tech +- 700 fotek v jednom bloku (2 fotaky) po cisteni, coz nechavam v prumeru rok po svatbe, kdyby se nekdo ozval tak se mi strasne nechce to importovat :-) a mam pocit ze to kompl nijak nezpomaluje.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      MENTOL_: ja mam v LR taky vsecky fotky, aspon dycky mezi nejakejma velkejma reinstallama nez smazu treba 3 roky stary veci. Ted mam katalog s 20 000 souborama za 3 roky, ajede to v pohode :-)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      NIXX: jen pro zajimavost, k cemu to je mit v LR vsechny i nevybrane fotky v takovemto mnozstvi ? to s nimi pak tak casto pracujes s temi ostatnimi, ze se ta prace vyplati oproti vyberu jinde a LR jen s vybranymi ?
      NIXX
      NIXX --- ---
      MINER: Super, to je ono! Díky moc! :-)
      Navíc to jde komplet na klávesnici bez použití myši! Kombinací Shift + šipky člověk vybere sérii fotek a pomocí Ctrl + šipek potom vybere tu, která má být nahoře... A pak už jen Ctrl + G. Oproštění od myši strašně zrychluje práci :)
      MINER
      MINER --- ---
      NIXX: Jde to s jedním krokem navíc:
      1) vybereš fotky, co maj padnout do stacku
      2) klikneš na fotku s vlajkou, která má být nahoře (bude o trochu světlejší než ostatní vybrané)
      3) Ctrl+G

Při stackování se hodí nahoru vždy ta vybraná fotka.
      NIXX
      NIXX --- ---
      BLACKX: díky, to byl dobrej nápad... škoda, že to nejde :-/
      Ten filtr je takový polovičatý řešení :(
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam