• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      EGGH: Jo, jo, najdi si Paddy for Lightroom - freewarová aplikace/plugin. Tu myš by určitě taky uměla zprovoznit :) Já pomocí tohohle a externí game-klávesnice Logitech G13 používám LR už dlouho. I když teda slidery tam až tolik tam nemám (ale jde je namapovat prakticky všechny).
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      EGGH: mYslim ze jsou na to externi pluginy, ja sem si na to poridil midi kontroler, ale je tam nakej bug u PC, takze cekam na petku a pak dam ty konfiguraci dalsi pokus...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      EGGH: bohuzel myslim, ze ne. Kdyby jo, tak hned poridim neco jako tohle a bude lip :)
      Logitech G600 MMO Gaming Mouse černá | Alza.cz
      http://www.alza.cz/logitech-g600-mmo-gaming-mouse-cerna-d334734.htm
      EGGH
      EGGH --- ---
      Jdou nějak v LR nadefinovat klávesové zkratky? Např. pro zvýšení kontrastu o +1, pro aplikaci preset na danou fotku atd.?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KOZEL: jako primo z karty bez full nahledu? tezko..(prvnotni selekci smazani uplne mimo fotek mam uz davno z fotaku..nenosim na karte vsechno)
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      EGGH: Vsechno rovnou z karty do LR, i videa. Delam to tak uz leta a LR mi bezi bez problemu a to v nem mam kolem 100k fotek.

HUGGI: Fotky neni nutny importovat, zakladni selekci muzes delat v importovacim okne v LR.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      LAUNCHER: taky to tak dělám, navíc často fotím některé věci třeba 4x kvůli zaostření, prostě těm automatům nevěřím (a dělám dobře) a pak potřebuju prohlédnout stejné místo v detailu abych vyhodil ty, které nejsou 100% ostré a to mi efektivně umožní momentálně jen ten LR...
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      EGGH: Koukam se na to z pohledu rychleho PC a pouze 16mpx. Vezmu klidne plnou 64GB kartu, vyklopim do LR, obsah oznamkuji, slaby rating smazu. Pak resim co dal.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      SUN_VU_KUNG: Mne to bohuzel vetsinou nefunguje (fotim hlavne na Fujifilm X-E1). Ale nestezuji si, staci mi, ze uz si s fotakem dobre rozumi Lightroom :-)
      EGGH
      EGGH --- ---
      Díky za tipy. Nakonec zůstanu u toho Zoneru, je asi fakticky nejrychlejší.

Ad. proč nelistuju fotkama rovnou v LR - protože nechci při větším objemu fotek (teď např. 1800 RAW, každej 28 MB) importovat všechny fotky do katalogu. Potřebuji zefektivnit práci - tzn. zrychlit - projít náhledy, udělat základní edit, projít znovu náhledy s konečným editem a v LR už potom mít naiportovaných např. jen 800 fotek.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      LAUNCHER: jo, je dost možné, že jsem si tohle doinstaloval, ale už si to vůbec nepamatuju :) Každopádně chvilku trvá, než to tu složku nachroustá (pár vteřin v závislosti na množství fotek), ale pak ty náhledy jsou hned.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      Ad diskuze: Kterak zobrazovat RAW nativne ve Windows:
      Download Microsoft Camera Codec Pack (16.4.1734.1104) from Official Microsoft Download Center
      http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=26829

Dalsi nekdy poskytuji vlastni vyrobci fotaku (u Sony myslim ze jsem instaloval neco z jejich webu).
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      SKALARIAK: nestraš, to mi do počítače nepůjde, jen přes mou mrtvolu :D Normálně W7 64bit. Schválně jsem si stáhnul ten tebou doporučovaný Faststone Img a docela mne příjemně překvapil... rychlost s těmi náhledy RAWu ve win je skoro stejná, ale samozřejmě je mnohem pohodlnější, to přiznávám - taky se mi líbí možnost zapnout si náhled na druhý monitor, což se narozdíl od LR nepodepíše na rychlosti.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      SUN_VU_KUNG: zajimave, to sou osmicky?
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      SKALARIAK: No a co je teda tohle? :)

Fakt mi to okna zobrazují... ale nevím, jestli třeba bylo něco instalovat nebo ne....
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      SUN_VU_KUNG: to teda neukazujou, alespon cr2 urcite ne...
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      navíc RAW přece zobrazují i windows, ne? Akorát tam samozřejmě nejde zoomovat a nějak efektivněji tagovat... a ty náhledy jsou okamžité.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      ja pouzivam na naky zakladni prolejzani adresaru faststone image viewer, ten je fakt rychlej, nicmene samotny trideni a promaz delam v LR, po tom co si spocitsm maly nahledy, aby to bylo rychly, musel sem ted delat v LR na nakym starym sngle core aceru, a bez spocitanejch nahledu to bylo cisty utrpeni....
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      EGGH: na prvni probrani rawu pouzivam Faststone (vubec na manipulaci s fotkama, exportama a prohlizeni obecne), nicmene vybiram rawy podle nahledu co vyrobi fotak a do rawu vlozi, tj. raw se negeneruje nejakym non-nikon zpusobem, nezabira to cas a nevypadal by stejne. Ty co si chci nechat ve fulscreenu otaguju klavesou, koleckem mysi cvaknu dalsi a na konci pak odvalim "odpad". To otagovany co zbyde tak teprv do LR. XNView je na to zobrazovani jeste rychlejsi, v podstate okamzity, ale taky je potreba zapnout v menu aby negeneroval raw, ale ukazoval to co v nem je (coz je stejne vlastne zadouci, protoze to vypada tak jak si to pamatuju z LCD), akorat je XNView min prehledny a jinak mi moc nevyhovuje.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      HUGGI: co znamená "neskutečně pomalej"? Dá se to nějak změřit? Protože mě to funguje normálně, resp. takovou rychlostí, kterou bych, od práce se stovkami více jak 25MB souborů s nutností z nich generovat náhled v plném rozlišení, očekával. Zoner je určitě kus velmi zajímavého software, některé funkce jsou dál, než u LR, ale v rychlosti je prakticky stejný... alespoň na mém počítači :)
      FTN
      FTN --- ---
      HUGGI: No, LR je náročnej na hardware, ale i tak s ním dělám na pět let starým laptopu s hardwarem, co se dnes dává do smartfounů... :) To generování trvá zlomky vteřiny, nikdy mne to nijak zvlášť neomezovalo. Ten software je udělanej na správu na "vyvolávání". Když chci rychlý náhled, mám ho v systému, na Win určitě je taky nějaká utilitka, která to umí.

A abych jen neflejmoval: spousta lidí používá Bridge.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      FTN: kdyz cekas na generovani na pozadi tak stejne ty fotky nemuzes prohlizet full..

Zoner nic nenacita proste zobrazi adresar jako pruzkumnik..okmazite..stejne tak rychli je i projizdeni rawu co maj 50-80MB..teprve pri zobrazeni 1:1 to chvilkou chroupe...a do LR potom nalejes uz jen par fotek co za to stojej a na ty uz muzes aplikovat zakladni presety nez se vygenerujou nahledy..to videt nemusis..
      FTN
      FTN --- ---
      HUGGI: A je pomalejší to když čekáš na generování náhledu v LR (na pozadí), nebo když načteš soubory do Zoneru, uděláš výběr, exportuješ a načítáš do LR?
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam