• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: tak to predpokladam, ze je export na 1000x1000pix - a to se pak divim, ze to neni rychlejsi nez 1:26, asi hyperthreading nepomohl, zkus to bez. Naposledy kdyz jsem to testoval na tom mym 5let starym i7-920 pretaktovanym na 3.8GHz bez HT, tak 1000x1000 bylo za 1:05 - MENTOL_
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      jinak nas export v 5.2RC se zda byt stejne rychlej jako 5.0, viz "rozbor" MENTOL_
      Jeste mi teda dela, ze u mensich souboru, treba 1000px, exportuje nektery jpg jako 999px. U 2000px jsem to nepozoroval, takze je mozny, ze jde o souvisejici bug s tim opravenym. Zkuste to nekdo pripadne a dejte vedet jestli se mi to nezda :)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SUN_VU_KUNG: zapnul jsem na tom i7 HyperThreading, ze 4 jader 8 virtualnich, a zkusil zas export - ten dlouhej export 180ti beznych fotek z akce (MENTOL_) trval uplne stejne. Nas export, kde jsou nejaky ty extremnejsi operace, kdy vime, ze neni LR dobre napsanej aby zvladal vice jader, se export prodlouzil o cca 7%. Celkove jsem to cekal daleko horsi, takze z toho asi lze usoudit, ze pri skoku ze 4jadra na 6ti-8mi jadro u jinak obdobne vykonnych procesorech na jadro, by to melo byt sviznejsi. Nad 8 jader tezko rict, stejne byly v prumeru tak 50% v zatezi celkem, buhvi jak to ten LR vs. Windows pytlikujou.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Take jsem stahl LR5 a nestacim se divit co se uvnitr zrejme zmenilo. Nejprve jsem pustil nas standardni test a vysledny cas exportu 1:05 misto 4:10 v 1000px rozliseni mne dost prekvapil, vyzkousel jsem na novem nativnim katalogu, stejny vysledek. Po chvili jsem zkusil export v plnem rozliseni a ejhle, trval dele. Po par hodinach si dovolim spekulovat - zrejme s uvedenim Smart Previews v bete LR5 si Adobe "vyzkouselo a zjistilo", ze jim vcelku dobre slape resize jejich nativniho raw v podobe DNG. V plne verzi se asi jeste nekdo vice zamyslel a rekl si proc zpracovavat napriklad 24mpix foto pri exportu na 1,7mpix (1000px delsi strana na web) a podle vyslednych casu exportu to vypada, ze pred vlastni aplikaci uprav dle developu, jsou zdrojova data zmensena, odhaduju na dvojnasobek ciloveho rozliseni, pak teprve upravena (trva nejdele), "zpolovicnena" na cilove rozliseni a ven.

Casy naseho standardniho exportu (i7-920 @ 3.8GHz, 18GB Ram):

LR5 1000px 1:05 26%
      LR5 1500px 1:18 31%
      LR5 2000px 2:40 64%
      LR5 3000px 3:15 78%
      LR5 hires 3:15 78%
      LR 4.3 4:10 100%

Tj. u 1000px, se "renderuje" radove 2000px verze originalu, zhledem k rozlozeni vstupnich dat se pohybujeme kolem 4-5000px delsi strana, obcas vic, plosne tedy zhruba petina plochy a vychazi 1/4 casu proti hiresu. U 2000px (odhaduju 4000px zpracovavan) exportu jsme stale jeste neco pod plnym rozlisenim, u D600-D800 samplu o dost, cas 2/3. U 3000px vychazi pri spekulativnim zpracovavanem 6000px zdroji rozliseni u drtive vetsiny fotek stejne ci vetsi nez original a zpracovava se stejne dlouho jako hires, cas odpovida.

Udelal jsem jeste jeden test, 180 fotek z akce, standardni upravy (24mpix D600 raw, hodne NR, sem tam Lens Correction, ale mene extremni nez nas test):

LR5 1000px 7:37 44%
      LR5 hires 18:42 108%
      LR 4.3 17:18 100%

V tomhle pripade je LR5 v plnem rozliseni o neco pomalejsi nez LR4 a uspora casu na mensi 1000px rozliseni take neni tak razantni, presto je to dost rozdil.

Posledni spise neprijemny poznatek - pri primem srovnani 1000px exportu z LR5 vs LR4 ma LR5 rychlejsi export vice sumu v tmavsich castech nez by mel mit, u 2000px jsou exportovane fotky takrka identicke.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Zkusil jsem v pětce ten HUGGIho test rychlosti ( [ HUGGI @ Adobe LIGHTROOM ] ) a zlepšilo se to :) Místo 5:35 mám čas 4:42, což už je viditelný rozdíl.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      LAUNCHER: vypadá to, že mi to jede rychleji než 4.4 aspoň při načítání a procházení katalogu.
      Ale možná je to jen první pocit ještě než se nasere spousta dat do cache :)
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      Uz se zacala prodavat finalni verze LR5:

Download Photoshop Lightroom 5 photo software | Adobe Photoshop Lightroom 5
      http://www.adobe.com/products/photoshop-lightroom.html?PID=3006718
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      K těm tlačítkům eště:

VSCO Keys for Adobe Lightroom | Visual supply Co
      http://vsco.co/vscokeys
      EGGH
      EGGH --- ---
      Paddy for Lightroom vypadá dobře, vyzkouším. Díky!
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MENTOL_: To jsem ani nevěděl, že to jde... to asi využiju :D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Paddy supr koukam, asi si nakonec vystacim s prepinanim ctrl-shift-alt-win + kolecko
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      EGGH: Jo, jo, najdi si Paddy for Lightroom - freewarová aplikace/plugin. Tu myš by určitě taky uměla zprovoznit :) Já pomocí tohohle a externí game-klávesnice Logitech G13 používám LR už dlouho. I když teda slidery tam až tolik tam nemám (ale jde je namapovat prakticky všechny).
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      EGGH: mYslim ze jsou na to externi pluginy, ja sem si na to poridil midi kontroler, ale je tam nakej bug u PC, takze cekam na petku a pak dam ty konfiguraci dalsi pokus...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      EGGH: bohuzel myslim, ze ne. Kdyby jo, tak hned poridim neco jako tohle a bude lip :)
      Logitech G600 MMO Gaming Mouse černá | Alza.cz
      http://www.alza.cz/logitech-g600-mmo-gaming-mouse-cerna-d334734.htm
      EGGH
      EGGH --- ---
      Jdou nějak v LR nadefinovat klávesové zkratky? Např. pro zvýšení kontrastu o +1, pro aplikaci preset na danou fotku atd.?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KOZEL: jako primo z karty bez full nahledu? tezko..(prvnotni selekci smazani uplne mimo fotek mam uz davno z fotaku..nenosim na karte vsechno)
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      EGGH: Vsechno rovnou z karty do LR, i videa. Delam to tak uz leta a LR mi bezi bez problemu a to v nem mam kolem 100k fotek.

HUGGI: Fotky neni nutny importovat, zakladni selekci muzes delat v importovacim okne v LR.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      LAUNCHER: taky to tak dělám, navíc často fotím některé věci třeba 4x kvůli zaostření, prostě těm automatům nevěřím (a dělám dobře) a pak potřebuju prohlédnout stejné místo v detailu abych vyhodil ty, které nejsou 100% ostré a to mi efektivně umožní momentálně jen ten LR...
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      EGGH: Koukam se na to z pohledu rychleho PC a pouze 16mpx. Vezmu klidne plnou 64GB kartu, vyklopim do LR, obsah oznamkuji, slaby rating smazu. Pak resim co dal.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      SUN_VU_KUNG: Mne to bohuzel vetsinou nefunguje (fotim hlavne na Fujifilm X-E1). Ale nestezuji si, staci mi, ze uz si s fotakem dobre rozumi Lightroom :-)
      EGGH
      EGGH --- ---
      Díky za tipy. Nakonec zůstanu u toho Zoneru, je asi fakticky nejrychlejší.

Ad. proč nelistuju fotkama rovnou v LR - protože nechci při větším objemu fotek (teď např. 1800 RAW, každej 28 MB) importovat všechny fotky do katalogu. Potřebuji zefektivnit práci - tzn. zrychlit - projít náhledy, udělat základní edit, projít znovu náhledy s konečným editem a v LR už potom mít naiportovaných např. jen 800 fotek.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      LAUNCHER: jo, je dost možné, že jsem si tohle doinstaloval, ale už si to vůbec nepamatuju :) Každopádně chvilku trvá, než to tu složku nachroustá (pár vteřin v závislosti na množství fotek), ale pak ty náhledy jsou hned.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      Ad diskuze: Kterak zobrazovat RAW nativne ve Windows:
      Download Microsoft Camera Codec Pack (16.4.1734.1104) from Official Microsoft Download Center
      http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=26829

Dalsi nekdy poskytuji vlastni vyrobci fotaku (u Sony myslim ze jsem instaloval neco z jejich webu).
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam