• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: S jednou velkou vyjimkou kterou mi pripomel ID Jachymko nize - obcas orez na 16:9, kdyz si fotim landscape za ucelem "wallpaperu".
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SUN_VU_KUNG: Kolik lidi, tolik chuti, ale za me:

1) Snazim se neorezavat, komponovat hledackem. Mam proste rad fotky nesumici a ostre.
    2) Pokud opravdu musim, tak na stejny pomer stran, prave z tech duvodu ktere pises.
    3) Pokud to nejde, tak fotku zahodim a jede se dal (mam znacnou vyhodu v tom, ze me to nezivi, takze muzu zahodit libovolnou fotku :-)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Není to tak úplně téma pro Lightroom, ale trochu to souvisí - zajímá mne ořez fotek. Je jasné, že z kompozičního hlediska by se nemělo hledět na tvar ořezu, ani jeho poměry, ale na to, co je v něm zakomponované. Ale třeba u řady fotek, např. z cest pak působí při prezentaci rozdílné ořezy divně, zvlášť při prezentaci na TV/projektoru, kdy daleko lépe vypadá, když mají všechny fotky více méně stejný formát jako obrazovka. Komponovat ale do takhle pevného formátu je docela problém a tak potom převažují spíš "celkové pohledy". Tak si říkám, jak k tomu přistupují jiní, jestli sérii řežete ve stejném formátu a z ní pak vytáhnete třeba několik fotek, které zpracujete samostatně dalším ořezem s ohledem na kompozici... možná se jen úplně zbytečně obávám toho, že každá fotka bude mít jiný formát... snad jsem to napsal pochopitelně :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    FOGH: Pekny to je no, az na ten zabitej potencial s ovocem ;)
    12paralelne uz bych necekal, ale u tech beznejch operaci by to mohlo 4-6 zvladat, asi zalezi. Taky by mohli konecne sami od sebe pri exportu rozjet 2-3 fotky naraz podle nejake rychle analyzy operaci, je jasny, ze to u komplexnejsich zabira. No kazdopadne na 6tijadro ted kaslu a vyhledove zrejme co nejsilenjsi 4jadro co pujde - trochu me stve, ze aktualni nejrychlejsi i7-4770K co jde na trh je jen o procenta poskok vpred od minulyho, jediny co me uklidnuje je fakt, ze jsem uz 3 generace pozadu ;)
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    FOGH: To že to nepude pod 2500 USD je jasný, otázka jestli to budou 3000 nebo až 4 :-D
    FOGH
    FOGH --- ---
    MENTOL_: proc ne rovnou 12 + dve grafiky? http://www.apple.com/mac-pro/ :-D
    //jen ta cena bude masakr... :-(
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SUN_VU_KUNG: to me vubec nejak nenapadlo studovat, automaticky jsem cekal kdyz umi 4, tak uz to bude i na vic threadu ;) sice uz to neni aktualni, ale zkusim nahodit HT v biosu, uvidime co s 8mi.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MENTOL_: A Lightroom je psaný pro 6ti jádro?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    MENTOL_: todle je doela průser, hádám že ten update přijde brzo.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: zrovna mi to prislo do mailu - "..the fix will be in the next release" je ale ponekud nesikovny :/
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Jen update k tomu bugu z toho fora: Adobe už to potvrdilo a zařadilo do known bugs ( http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2013/06/lightroom-5-now-available.html ) s textem "Images exported at less than 1/3 of their original size may not retain Output Sharpening and Noise Reduction settings."
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Jinak teda po par hodinach mam pocit, ze je LR5 o dost sviznejsi nez 4ka - at uz prepinani mezi fotkama ci primo upravy. Rekl bych, ze zpracovani v mensich rozlisenich se vyuziva i pri editaci, podle toho co je opravdu videt dle aktualniho zoomu. Vcera jsem chtel na ebayi poridit 6tijadro, dneska to vypada, ze stary taktly 4jadro jeste rok urcite vydrzi :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: jj, stejny nastaveni, proste jen vyberes jiny rozmer a kdyz prekrocis urcitou hranici tak je to ok. Asi nebudu jedinej kdo si toho vsimne, tak jsem prihodil:
    Adobe Community: LR5 Trial - Output Sharpening and Noise Reduction not working.
    http://forums.adobe.com/thread/1229132?tstart=0

D600 jsem zkousel pujceny, fotky supr, ale to ovladani me fakt dalo zabrat, to proste nejde ;)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: se stejnym nastavenim? Ono to bude spis o tom ze zase zmenili algoritmus jako mezi LR3/4 a tim padem ty hodnoty uplne neodpovidaj..

btw: uz mas D600?:)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Tady jeste demonstrace k tomu poslednimu poznatku se sumem - zkuste to pripadne nekdo vyzkouset, jestli to bude delat take. u d700 rawu je ten prechod jinde, zaroven je to zavisly na cropu:

MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Take jsem stahl LR5 a nestacim se divit co se uvnitr zrejme zmenilo. Nejprve jsem pustil nas standardni test a vysledny cas exportu 1:05 misto 4:10 v 1000px rozliseni mne dost prekvapil, vyzkousel jsem na novem nativnim katalogu, stejny vysledek. Po chvili jsem zkusil export v plnem rozliseni a ejhle, trval dele. Po par hodinach si dovolim spekulovat - zrejme s uvedenim Smart Previews v bete LR5 si Adobe "vyzkouselo a zjistilo", ze jim vcelku dobre slape resize jejich nativniho raw v podobe DNG. V plne verzi se asi jeste nekdo vice zamyslel a rekl si proc zpracovavat napriklad 24mpix foto pri exportu na 1,7mpix (1000px delsi strana na web) a podle vyslednych casu exportu to vypada, ze pred vlastni aplikaci uprav dle developu, jsou zdrojova data zmensena, odhaduju na dvojnasobek ciloveho rozliseni, pak teprve upravena (trva nejdele), "zpolovicnena" na cilove rozliseni a ven.

Casy naseho standardniho exportu (i7-920 @ 3.8GHz, 18GB Ram):

LR5 1000px 1:05 26%
    LR5 1500px 1:18 31%
    LR5 2000px 2:40 64%
    LR5 3000px 3:15 78%
    LR5 hires 3:15 78%
    LR 4.3 4:10 100%

Tj. u 1000px, se "renderuje" radove 2000px verze originalu, zhledem k rozlozeni vstupnich dat se pohybujeme kolem 4-5000px delsi strana, obcas vic, plosne tedy zhruba petina plochy a vychazi 1/4 casu proti hiresu. U 2000px (odhaduju 4000px zpracovavan) exportu jsme stale jeste neco pod plnym rozlisenim, u D600-D800 samplu o dost, cas 2/3. U 3000px vychazi pri spekulativnim zpracovavanem 6000px zdroji rozliseni u drtive vetsiny fotek stejne ci vetsi nez original a zpracovava se stejne dlouho jako hires, cas odpovida.

Udelal jsem jeste jeden test, 180 fotek z akce, standardni upravy (24mpix D600 raw, hodne NR, sem tam Lens Correction, ale mene extremni nez nas test):

LR5 1000px 7:37 44%
    LR5 hires 18:42 108%
    LR 4.3 17:18 100%

V tomhle pripade je LR5 v plnem rozliseni o neco pomalejsi nez LR4 a uspora casu na mensi 1000px rozliseni take neni tak razantni, presto je to dost rozdil.

Posledni spise neprijemny poznatek - pri primem srovnani 1000px exportu z LR5 vs LR4 ma LR5 rychlejsi export vice sumu v tmavsich castech nez by mel mit, u 2000px jsou exportovane fotky takrka identicke.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Zkusil jsem v pětce ten HUGGIho test rychlosti ( [ HUGGI @ Adobe LIGHTROOM ] ) a zlepšilo se to :) Místo 5:35 mám čas 4:42, což už je viditelný rozdíl.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    LAUNCHER: vypadá to, že mi to jede rychleji než 4.4 aspoň při načítání a procházení katalogu.
    Ale možná je to jen první pocit ještě než se nasere spousta dat do cache :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Uz se zacala prodavat finalni verze LR5:

Download Photoshop Lightroom 5 photo software | Adobe Photoshop Lightroom 5
    http://www.adobe.com/products/photoshop-lightroom.html?PID=3006718
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    K těm tlačítkům eště:

VSCO Keys for Adobe Lightroom | Visual supply Co
    http://vsco.co/vscokeys
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam