HUGGI: aha, tak to mi uniklo, že CS má kolorimetr, měl jsem za to, že to je součást jen CG řady, která je finančně prostě jinde... ale stejně bych byl spíš příznivcem sondy :) Nějaké 4-5k za sondu nejsou nic hrozného.
Jinak v podstatě souhlasím, ale účelem sondy není to, abych zajistil, že lidi z netu budou vidět moje fotky všichni stejně, i na notebooku za 12k, ta sonda má největší užitek v uzavřeném řetězci domácího studia, případně studia a tiskárny jako takové. Však celá diskuse vzešla právě z toho problému - jak sladit třeba dva a více monitorů v domácím studiu. Myslím, že udržovat si zkalibrovaný systém určitě není na škodu. Jednoduchý případ "laika" - má výkonnou zrcadlovku typu C5DMkII a jinak vcelku obyčejné dva monitory, plus notebook. Na hlavním monitoru při úpravách vidí zelenou trávu se saturací cyanem, na druhém monitoru v ní vidí víc žluté a na notebooku je to naopak všechno modřejší a kontrastnější (asi LED podsvícení :D). No a teď sakra, co je vlastně správně? Nejde teda ani tolik o to, co uvidí ostatní uživatelé, ale co je vlastně v tom systému fotografa správné podání, aby mohl tu fotku v klidu upravit a uložit do archivu s vědomím, že ta zatracená tráva je "správně" zelená. Možná mluvím jen za sebe, ale vždycky mě dráždí vědomí, že by ty fotky, co jsem tak dlouho upravoval, mohly být ještě lepší a "přesnější" :)
Ale nechci flamovat, beru každý přístup :)