• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KOZEL: To je strašné :D Komplikovaná řešení za každou cenu :)

Abyste neřekli, udělal jsem command line skript. Běží asi pro Windows 2000 a výš, stačí spustit v jakémkoliv adresáři a přímo do schránky zkopíruje názvy všech souborů s mezerami. (BTW používa při tom dočasný soubor dirline.txt ... pokud už v tom adresáři je, tak ho smaže, takže bacha, pokud používáte takto pojmenovaný soubor :) )

Autor jako obvykle za nic neručí, spouštění na vlastní riziko :)

http://www.pastel.cz/temp/dirline.bat
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      PIPLA: Zkusil jsem vcera jeste jeden zpusob. Vypada to sice komplikovane, ale neni to tak hrozny :-)
      1) V Total Commanderu (TC) si dam nalevo slozku se vsema fotkama a doprava jen ty maly vybrany.
      2) V Syncu si necham ukazat fajly, ktery se stejne jmenujou, ale maji jinou velikost (znacka 'nerovna se') a ty dam kopirovat zleva do prava, ale v kopirovacim dialogu vyberu jako cil nejakou novou slozku (treba ./picked).
      3) Znova vlezu do syncu a zase si necham ukazat 'nestejne' soubory, ktere ale tentokrat zleva vymazu.
      4) V LR dam na folder s fotkama Sync a necham smazat chybejici fotky.
      5) V TC nakopiruju fotky z adresare ./picked zase zpet do hlavniho adresare s ostatnima fotkama.
      6) V LR dam zase Sync a necham importovat nove soubory.
      7) Nove importovane soubory v LR oznacim a vsechny hromadne 'picknu', obarvim, vlozim do kolekce, pridam keyword nebo jakkoliv jinak oznacim a uz s nima muzu dal pracovat.

Jednodussi uz to byt nemuze :-)

Jinak jako zpusob, jak ve windows vyrobit seznam souboru oddlenych mezerou pro zpusob BLACKX me napada nasledujici:
      1) Vygenerovat seznam souboru ve slozce pomoci TC nebo prikazu dir v cmd.exe.
      2) Importovat ho do nejakeho spreadsheet procesoru (excel, calc, google drive).
      3) Transponovat (udelat z vertikalnich dat horizonalni)
      4) Vyexportovat jako CSV soubor s oddelovacem mezerou.

No a nebo si napsat uplne stupidni pythoni script na par radku ;-)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      PIPLA: kdyz mas maly vyexportovany co se menujou stejne tak si v naky utilite (myslim ze i ttoal commander to umi) nech smazat z tech velkejch vsechny co maj jinej nazev a pak pickni celej ten adresar?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      PIPLA, BLACKX: Ještě doplním, že takhle to dělám, když od klienta dostanu výběr fotek a chci si je najít mezi ostatními (pravděpodobně přesně to, co potřebuješ). Tam je ještě mezikrok, že si z celého adresáře s vybranými fotkami automaticky nechám vygenerovat do řádku jména souborů a ten řádek pak jen zkopíruju do LR do toho políčka filtr. Ale používám na to plugin do Far file manageru, takže to ti asi na nic nebude, ale určitě existuje i nějaký jiný program.

(Nejdostupnější je příkaz "dir /b > seznam.txt", ale to je ve více řádcích... muselo by se to v nějakém editoru spojit do jednoho)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      PIPLA: pokud se male fotky jmenuji stejne, tak muzes naimportovat do LR male z nejakeho adresare, oznacit Pickem, zavrit LR a do toho adresare nakopirovat ty originalni a male prepsat, podsunout je tak LR, ale asi to taky neni uzasny reseni.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      PIPLA: Do toho Lightroom filteru můžeš napsat jména všech fotek za sebou s mezerami a zobrazí se všechny zároveň. Pak stačí vybrat vše a Pick.
      PIPLA
      PIPLA --- ---
      Ahoj, poradíte pls? Potřebuji nějak automaticky PICKnout fotky v LR, mám-li buď seznam jejich jmen, nebo malé vyexportované fotky, => teoreticky by šlo nějak přes sebe ty fotky prolnout a ty fotky picknout?... právě, že nevím, abych to nemusela dělat celé ručně (v režimu G - Text - vypisuju ručně jméno každé fotky a pak ručně dám P)... je toho dost a je to dost pakárna.
      Díky za rady, či nápady.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      zkopírovat z usb2.0 čtečky fotky na disk přes správce souborů: 20 vteřin
      versus:
      načíst preview v lightroom s detekcí, jestli fotka už existuje: 40 vteřin
      importovat všechno: další 1 minuta
      generovat previews 1:1 dalších x minut

Google picasa svýho času v rámci zobrazení previews před importem rovnou kopírovala fotky do tempu a když si je chtěl importovat, přesunula již kopírovené fotky z tempu do hlavního adresáře, lightroom má zde ještě trochu rezervy ;)
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      RATTKIN: 1) "Mam ted SSD" neznamena vubec nic. Schovavaji se pod tim tragedie pomalejsi nez dobry HDD, stejne tak enterprise reseni za $$$.
      2) Importujes neco - odnekam - nekam. To "nekam" muze bych rychle jak chce ale nijak to nepomuze, pokud nebude dost rychle i to "odnekud", pripadne pokud bude vrazedne to "neco".
      3) V cem je problem pomaly import? Importuji vetsinou za par desitek vterin, ale bylo by mi jedno, kdyby to trvalo hodinu. Nemusis na to celou dobu koukat. Dulezite je rychle prohlizeni a nebrzdici vizualizace uprav.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: SUN_VU_KUNG: ještě mě napadla jedna věc, která to může ovlivnovat, kdyz jsem vybiral SSD disk, tak jsem narazil, na plno hdd, ktery meli o hodne nizssi zapis, nez cteni. Pak samozrejme existuji disky, ktere to maji vyrovnane. No a uplne ve finale je to taky o tom, jakej jsi ten disk poridil, pac jestli jsi poridil to nejlevnejsi, tak ten zapis je prakticky stejny jako u normlaniho hdd :(
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      RATTKIN: no, SSD se projeví přece hlavně při čtení, ne při importu (zápisu z karty na něj), ne?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      RATTKIN: tak jako ono SSD není zaklínadlo na všechno ;) ... máš USB3? pokud ano, máš čtečku karet která to podporuje? připadně pokud dělaš import rovnou z fotaku má tvuj fotak USB3? Případně máš rychlou kartu, která podporuje rychlé čtení?

Osobně to řeším podobně jako Huggi, nahraju vše na HDD, zde v rychlosti proberu a následně to probrané importuju z SSD na SSD a musím říci, že mě rychlost importu vyhovuje, není to, že by se to tam oběvilo okamžitě, to asi ani není možné (i když...), ale velmi svižně se plní obsah.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      FOGH: mám teď SSD a "rychlost" se nezlepšila při importu vůbec, jen malinko při procházení
      FOGH
      FOGH --- ---
      RATTKIN: ach jo, to snad delaji schvalne, aby meli co vylepsovat v dalsi verzi, naprosto nepouzitelna vec... :-(
      KOZEL: importuju z karty, protoze zaroven konvertuju do DNG, takze se mi to nechce kopirovat nejdriv na disk a pak na disku jeste prelivat do DNG, jednak uz posledni dobou mam problem s mistem a jednak nemam SDD, takze to trva
      pri normalnim workflow vysypavam komplet kartu, ale na vyletech (tim myslim par dni mimo CR) to nedelam - kopiruju nove fotky na disk a stare nechavam na karte, abych mel pripadne zalohu na vice mistech

dialog je "inteligentni" v tom, ze dokaze rozpoznat fotky, ktere uz naimportoval, takze je nenabizi... ale furt mi tam sere i ty videa
      HUGGI: ono na koncertech je toho odpadu vyrazne vic nez jinak, v tomhle se ti nedivim
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KOZEL: I kdyz jich je v mym pripade tak 1/3 max tak to za tenkrok stoji..LR je extremne pomalej na tom importu
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      FOGH: tak asi zalezi na tvem celkovem workflow. Ja stahuju kartu po kazdym foceni, takze obvykle stahnu proste vsechno, co lezi na karte a je to. Vetsinou stahuju do LR i videa, umi s nima uz docela rozumne pracovat.

HUGGI: Nikdy jsem to sice nezkousel, ale asi by me tenhle postup docela omezoval. Casto nejakou fotku pridam/odeberu z vyberu az v prubehu uprav. Treba kdyz zjistim, ze jsem omylem vybral ty skupinovku, kde ma nevesta zavreny oci nebo zrovna tu mazlejsi z nekolika fotek v sekvenci.

Chapu, zes asi myslel promazani tech uplne nepouzitelnejch fotek jen, ale tech asi zas tak moc nemam, aby mi to stalo za krok navic ve zpracovani.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      FOGH: A to importujes fotky primo z karty? Ja teda prvni rucne koiruju do pojmenovanyho adresare kde si toi rozhodim na raw/cokoli jinyho a udelam prvni promazani v zoneru/view NX kde to je mnohem rychlejsi nez v LR
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      FOGH: import dialog je pořád napikachu. nedá se ani označit fotka mezerou, ani myši, musí se člověk trefit do horního rohu
      FOGH
      FOGH --- ---
      KOZEL: takhle to delam, jenze pri vetsim poctu importovanych fotek to je neskutecny opruz
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      FOGH: Dole das seradit podle typu media a pak o(d/z)nacis fotky nebo videa, podle toho, kterej typ chces importovat. Pro me dostacujici reseni, ale taky bych radsi nekde zakrtavatko "Import only photos/video".
      FOGH
      FOGH --- ---
      Ten import dialog v LR4 me neskutecne sere, vylepsili to v LR5?

jsem tak omezeny ja nebo ten import? Napr. LR4 vsechny moje videa povazuje za fotky a nenasel jsem zpusob, jak hromadne odskrtnout videa a importovat jen RAWy - jde to nejak?
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam