• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: podle me se to musi delat pro kazdy pouziti zvlast u sumu zrovna...
    MINER
    MINER --- ---
    HUGGI: Nedělám, ale nejpřirozenější generátor šumu mi přijde vysoký ISO:)
    Současný foťáky už celkem dávaj přirozenej, tzn. ne ten barevnej hegeš (když není limitní osvětlení).
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: kdyz to ma bejt hodne videt, tak je moje go-to-nastaveni 25/75, ale nejak hluboce jsem to nestudoval :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    jakym zpusobem do fotek pridavate zrno (pokud to nekdo delate)? Zatim jsem neprisel na zpusob jak to udelat aby to fungovalo jak pro original treba v tisku tak pro zmenseni treba na web...jeslti to vubec nejak jde nebo je lepsi to delat kazdy zvlast z fotek bez zrna..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    porad obcas exportuje nikoni fotky o pixel mensi nez specifikovano - zoufaly :/
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    A vyšel nám lajtrům 5.2

http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5647 (jestli je to odkaz jen na maca tak sorry :) )
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Zabýval se někdo z vás, vytvořením pluginu pro Lightroom?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX, KOZEL: Ještě jsem to trochu vylepšil, teď už je to dokonalé ;) Žádný mezisoubor, prostě to zkopíruje názvy všech souborů v adresáři do schránky. Přitom to vynechá samo sebe, takže je možné to jednoduše zkopírovat do nějakého adresáře a spustit (a výsledek hned vložit do Lightroom filteru).

Je to ke stažení na stejné adrese.
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    BLACKX: diky!
    Chtel jsem udelat neco podobnyho v pythonu, ale bat bude fungovat vsem, takze na to uz kaslu :-)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KOZEL: To je strašné :D Komplikovaná řešení za každou cenu :)

Abyste neřekli, udělal jsem command line skript. Běží asi pro Windows 2000 a výš, stačí spustit v jakémkoliv adresáři a přímo do schránky zkopíruje názvy všech souborů s mezerami. (BTW používa při tom dočasný soubor dirline.txt ... pokud už v tom adresáři je, tak ho smaže, takže bacha, pokud používáte takto pojmenovaný soubor :) )

Autor jako obvykle za nic neručí, spouštění na vlastní riziko :)

http://www.pastel.cz/temp/dirline.bat
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    PIPLA: Zkusil jsem vcera jeste jeden zpusob. Vypada to sice komplikovane, ale neni to tak hrozny :-)
    1) V Total Commanderu (TC) si dam nalevo slozku se vsema fotkama a doprava jen ty maly vybrany.
    2) V Syncu si necham ukazat fajly, ktery se stejne jmenujou, ale maji jinou velikost (znacka 'nerovna se') a ty dam kopirovat zleva do prava, ale v kopirovacim dialogu vyberu jako cil nejakou novou slozku (treba ./picked).
    3) Znova vlezu do syncu a zase si necham ukazat 'nestejne' soubory, ktere ale tentokrat zleva vymazu.
    4) V LR dam na folder s fotkama Sync a necham smazat chybejici fotky.
    5) V TC nakopiruju fotky z adresare ./picked zase zpet do hlavniho adresare s ostatnima fotkama.
    6) V LR dam zase Sync a necham importovat nove soubory.
    7) Nove importovane soubory v LR oznacim a vsechny hromadne 'picknu', obarvim, vlozim do kolekce, pridam keyword nebo jakkoliv jinak oznacim a uz s nima muzu dal pracovat.

Jednodussi uz to byt nemuze :-)

Jinak jako zpusob, jak ve windows vyrobit seznam souboru oddlenych mezerou pro zpusob BLACKX me napada nasledujici:
    1) Vygenerovat seznam souboru ve slozce pomoci TC nebo prikazu dir v cmd.exe.
    2) Importovat ho do nejakeho spreadsheet procesoru (excel, calc, google drive).
    3) Transponovat (udelat z vertikalnich dat horizonalni)
    4) Vyexportovat jako CSV soubor s oddelovacem mezerou.

No a nebo si napsat uplne stupidni pythoni script na par radku ;-)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    PIPLA: kdyz mas maly vyexportovany co se menujou stejne tak si v naky utilite (myslim ze i ttoal commander to umi) nech smazat z tech velkejch vsechny co maj jinej nazev a pak pickni celej ten adresar?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PIPLA, BLACKX: Ještě doplním, že takhle to dělám, když od klienta dostanu výběr fotek a chci si je najít mezi ostatními (pravděpodobně přesně to, co potřebuješ). Tam je ještě mezikrok, že si z celého adresáře s vybranými fotkami automaticky nechám vygenerovat do řádku jména souborů a ten řádek pak jen zkopíruju do LR do toho políčka filtr. Ale používám na to plugin do Far file manageru, takže to ti asi na nic nebude, ale určitě existuje i nějaký jiný program.

(Nejdostupnější je příkaz "dir /b > seznam.txt", ale to je ve více řádcích... muselo by se to v nějakém editoru spojit do jednoho)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PIPLA: pokud se male fotky jmenuji stejne, tak muzes naimportovat do LR male z nejakeho adresare, oznacit Pickem, zavrit LR a do toho adresare nakopirovat ty originalni a male prepsat, podsunout je tak LR, ale asi to taky neni uzasny reseni.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PIPLA: Do toho Lightroom filteru můžeš napsat jména všech fotek za sebou s mezerami a zobrazí se všechny zároveň. Pak stačí vybrat vše a Pick.
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    Ahoj, poradíte pls? Potřebuji nějak automaticky PICKnout fotky v LR, mám-li buď seznam jejich jmen, nebo malé vyexportované fotky, => teoreticky by šlo nějak přes sebe ty fotky prolnout a ty fotky picknout?... právě, že nevím, abych to nemusela dělat celé ručně (v režimu G - Text - vypisuju ručně jméno každé fotky a pak ručně dám P)... je toho dost a je to dost pakárna.
    Díky za rady, či nápady.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    zkopírovat z usb2.0 čtečky fotky na disk přes správce souborů: 20 vteřin
    versus:
    načíst preview v lightroom s detekcí, jestli fotka už existuje: 40 vteřin
    importovat všechno: další 1 minuta
    generovat previews 1:1 dalších x minut

Google picasa svýho času v rámci zobrazení previews před importem rovnou kopírovala fotky do tempu a když si je chtěl importovat, přesunula již kopírovené fotky z tempu do hlavního adresáře, lightroom má zde ještě trochu rezervy ;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RATTKIN: 1) "Mam ted SSD" neznamena vubec nic. Schovavaji se pod tim tragedie pomalejsi nez dobry HDD, stejne tak enterprise reseni za $$$.
    2) Importujes neco - odnekam - nekam. To "nekam" muze bych rychle jak chce ale nijak to nepomuze, pokud nebude dost rychle i to "odnekud", pripadne pokud bude vrazedne to "neco".
    3) V cem je problem pomaly import? Importuji vetsinou za par desitek vterin, ale bylo by mi jedno, kdyby to trvalo hodinu. Nemusis na to celou dobu koukat. Dulezite je rychle prohlizeni a nebrzdici vizualizace uprav.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    RATTKIN: SUN_VU_KUNG: ještě mě napadla jedna věc, která to může ovlivnovat, kdyz jsem vybiral SSD disk, tak jsem narazil, na plno hdd, ktery meli o hodne nizssi zapis, nez cteni. Pak samozrejme existuji disky, ktere to maji vyrovnane. No a uplne ve finale je to taky o tom, jakej jsi ten disk poridil, pac jestli jsi poridil to nejlevnejsi, tak ten zapis je prakticky stejny jako u normlaniho hdd :(
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    RATTKIN: no, SSD se projeví přece hlavně při čtení, ne při importu (zápisu z karty na něj), ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam