• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KOC256: Je to hned v tom dialogu pro import... místo Copy tam zvolíš Import in Current location nebo tak nějak. Pokud ten dialog máš maličký, tak se dá zvětšit přes celou obrazovku a asi tam přibudou možnosti.

KOC256: Adobe má profily pro všechny foťáky, akorát se jmenují Camera Neutral, Camera Landscape atd. ... ale je to pro každý foťák jiné. Jen to nemusí být takové, jak jsi zvyklý z jiných programů, pak někde snad jsou ke stažení custom Nikon profily, ale to už nevím... jsem Canoňák :) (A používám vlastní profil do LR vytvořený přes barevnou tabulku ColorChecker Passport ... opravdu to ty barvy dost změnilo).
      KOC256
      KOC256 --- ---
      A jeste jeden dotaz. Da se nekde najit profil pro NIKON D90? Nikde jsem nic ke stazeni nenasel. Max nefunkcni odkazy... :(
      KOC256
      KOC256 --- ---
      BLACKX: Oka. Zkusim jeste zabojovat. Mi se to vzdycky zacalo nekam kopirovat. Jedna se o nejake zaklikavadlo aby to nekopirovalo a pouzilo misto kde to je?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KOC256: Je to bohužel proti filosofii. Můžeš ale ty fotky jen dočasně přidat do katalogu s tím, že zůstanou na tom svém místě, nic se nebude kopírovat. Pak je můžeš exportovat do JPG a zase z katalogu vymazat.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      FEEX: ajo sorry, pro LR predpokladam nic takovyho neexistuje...
      KOC256
      KOC256 --- ---
      Snazil jsem se v LR5 najit zpusob jak jednoduse automaticky otevrit sadu fotek a tu prevest z RAWu do JPEGu. Porad na me vyskakoval nejaky import a knihovny... ale ty ja nechci, nechci nikam nic kopirovat a nic aby to delalo co nechci :)

Je to uplne proti filosofii LR a nebo neco prehlizim?
      FEEX
      FEEX --- ---
      SKALARIAK: dik za super radu, kdybych to psal do klubu "Photoshop" jiste bych ji moc ocenil, ptam se ale tady jestli nekdo nezna plugin pro lightroom...
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      FEEX: zadat na gogle "raster photoshop tutorial" ??
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      FEEX: jak přesně si představuješ "rastrování"?
      FEEX
      FEEX --- ---
      nevitze jestli neni nakej plugin na rastrovani? nic jsem nenasel..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Zkus ten export. V rychlosti jsem to testoval a mohlo by to jít... vyexportovaný XMP je JINÝ než ten v katalogu - viz BLACKX.
      MINER
      MINER --- ---
      HUGGI: Na XMP to záviset nemusí. AppleScript používá služby přímo aplikace a ta to může interpretovat libovolně, tedy např. LR přímo využije katalogu. Přiznám se, že jsem ale rychlym gůglováním nenašel žádnou LR AS referenci, tak nevim, jestli LR vůbec něco nabízí.. Kdypis něco našel, napiš to sem, samotného by mě to zajímalo.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Dik, uz jsem na to koukal..asi to nijak nepujde pac je jen jeden xmp soubor pro kazdou fotku bez ohledu na pocet vietualnich kopii..coz je skoda..asi to resim jako obvykle tim ze 90% rawu proste smažu a necham jen full upravenej jpeg..stejne s tim uz nic delat nehodlam
      MINER
      MINER --- ---
      HUGGI: Jestli máš Macka, zkus se podívat na možnosti AppleScriptu. To by byla nejjednodušší cesta. Z masterů vybraných fotek udělat virtuály a překopírovat settings do původních masterů, by bylo jednoduchý, pokud ale Lightroom zpřístpuňuje požadované funkce přes AppleScript.
      Pokud ne, tak asi jedině přes Lightroom SDK. To už ale budeš mít rychleji, když si těch 100 fotek zpracuješ ručně, než to ovládneš.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      HUGGI: Chapu, ale nevim jak to udelat :-) Jen jsem psal, jak jsem si to "obesel".
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Good luck :) Vůbec nevím, jak by se to "systémově" řešilo, ale možná by to šlo nějakou oklikou. Buď přímo manipulací s XMP, ale to je trochu hard core, a nebo nějakým trikem s exportem. Něco jako, že vybereš kopii a dáš export originalního rawu, což zároveň exportuje i XMP. Když budeš mít štěstí, bude v tom XMP nastavení jen pro tu virtuální kopii a když to naimportuješ zpět nebo když použiješ tohle nové XMP a přepíšeš to originální, tak to třeba bude fungovat.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      LAUNCHER: Nejde mi o filtrování to mam poreseny..chci se tech vietualnich zbavit a jen nechat finální úpravu na rawu..duvod neřešit..
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      HUGGI: Obecne se mi lepe pracuje se snapshots nez s virtualnimi kopiemi. Kdyz jsem jeste pouzival virtualni kopie, mel jsem pro "finalni" verze vyssi rating (takze jsem proste filtroval 4 a vice hvezdicek).
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Tak...mam zhruba 100 rawu v urcity uprave..od kazdyho minimalne jednu virtualni kopii s jinejma upravama...jde nejak hromadne vybrat finalni virtualni kopie, jejich upravy nastavit na rawy a vsechny virtualni smazat?:D
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      EGGH: aha, husty, tak to sem nemel pravdu a fakt to tam uklada LR... pěkný....
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam