• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      EGGH
      EGGH --- ---
      ROZI: Pomalejší export a občas error :) Já používám zpátky zase LR4.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ROZI: Vsechno..ale asi uz bych ted počkal na LR6, kterej by mohl bejt relativně brzo
      ROZI
      ROZI --- ---
      mam LR4. Jak moc se mi vyplatí upgrade na LR5? Co je tam zásadně novýho resp. lepšího? (Radiální filtr mě nezajímá :D )
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Tak ta oprava asi nebyla dokonalá, protože po dneska jsem poprvé v životě viděl tuhle hlášku:

Odkazuje to na velmi vtipnou TechNote :D
      "This error can occur when you've been using Lightroom for a while without restarting,..."

Error: "Restart Required... Problem with menus" displays
      https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/error-restart-required-problem-menus.html
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      BLACKX: klukům indickejm to sice trvá, ale jednou opraví všecko :-D já čekal na opravu bugu se scrollováním a zoomem v ilustratoru jen rok :-D
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Lightroom 5.5 je tu a konečně opravená chyba s Undo!!!

Bugs Corrected in Lightroom5.5:
      ...
      - Undo function failed and applied a preset instead.

Lightroom 5.5 now available
      https://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2014/06/lightroom-5-5-now-available.html
      EGGH
      EGGH --- ---
      BLACKX: Aha, to je škoda. I tak ale díky.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      EGGH: Tady nevím jistě, ale mám za to, že někde to řadit jde a jinde ne.

Pravděpodobně to jde:
      - v normálním adresáři
      - v běžné kolekci

Pravděpodobně to nejde:
      - pokud zobrazíš více adresářů najednou
      - pokud zobrazíš adresář s podadresáři
      - pokud máš smart kolekci

Je to nástřel, já to ruční řazení nepoužívám, ale prostě bacha na to, kde to chceš řadit.
      EGGH
      EGGH --- ---
      Mám dotaz - jak měnit pořadí ve výběru fotek v lightroomu? Mám sérii 15 snímků a chtěl bych si s jednotlivými fotkami hýbat, měnit jejich pořadí - natáhnout myškou fotka jde ale nejde zařadit za jinou.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Shrnutí pro všechny: Zatím to vypadá, že stačí v nastavení NEzaškrtnout "Include develop settings in PSD..." a pak už se to neresetuje.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KARYSLAV: jj, ať už to bylo cokoliv, tak LR i PS mám nejnovější možné.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      BLACKX: ne verzi PS ale verzi LR asi myslel.. ale tu hádám taky máš poslední 5.4
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KOZEL: Teď mám aktuální verzi PS CC, takže tím by to být nemělo. Ale asi až budu mít čas, tak holt prozkouším různé kombinace nastavení a pluginů.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      BLACKX: me to delalo naposled to samy, LR 5 + PSCS5
      Nemuze to bejt starym PS? Neco ve stylu jako ze LR neumi u toho staryho PSD formatu ulozit ty svoje upravy misto exportu do XMP a tak je radsi zahodi ?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MENTOL_: Sakryš... jestli je to tak, tak jsem tam něco už moc povrtal :)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      BLACKX: jestli to chapu dobre, tak me to vzdycky delalo "spravne"- tj. mel jsem zdrojovy PSD (v nem treba 3 jpg nad sebou s rucnim maskovanim expozic - jakoze manual HDR treba u interieru), dalsi upravy v psd (brush, atd) a to cely jeste v LR s ostatnima raw/jpg naprimo a vse v poho - pri editaci v PS se vse okamzite promitalo do LR a LR upravy zustavaly..
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      BLACKX: se snažím pojebat maximálně tu fotku v LR než jde do PS, a pak už nad ní nedělám opravy v LR, ale mám pocit že mi to dělalo taky, ruku do vohně za to nedám..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Mám takovou situaci, co se mně stává a nevím, jetli to je Lightroomem samotným nebo nějakým pluginem či nastavení, tak bych rád věděl, jestli vám to dělá taky. Jde o běžnou věc:

1) Mám nějaký soubor .PSD v LR
      2) V LR u něj něco změním, třeba Expozici
      3) PSD edituju v Photoshopu a uložím
      4) V LR se automaticky resetnou všechny změny, takže třeba ta upravená Expozice se vrátí na 0. (Musím si najít stack změn té fotky a kliknout na poslední, pak je to zpět.)

Dělá vám to ten bod 4 taky?
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      LAUNCHER: jo, byl tam polarizák Hoya HD Pro... zkusím, jestli s tím nemůže mít něco společného.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      SUN_VU_KUNG: SUN_VU_KUNG: Fujinon 14, 23, 35, 56, 60 Macro.

Me spis obecne lidi pochvali kdyz jim udelam hezkou fotku, nez ze by mi rekli ze fotka ma divne halo proti obloze, ale to nevadi, protoze dulezitejsi je, ze jsem pouzil sklo s vybornym rozsahem. Ale tak treba je to u vas jinak :-)

Vtipky stranou - ja na fotkach zadne halo nemam pri 16mpx APSC sensoru, takze bud mas moc agresivni PP, nebo mas spatne sklo, nebo spatny filtr pred sklem, tezko za tim bude neco jineho. Take to, ze to sklo obecne povazujes podle recenzi za dobre, nemusi vubec znamenat, ze zrovna ty mas dobry kus.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      ALDRICK: Nemaji to uplne vsechny od Nik a to automaticke maskovani neni uplne spolehlive, ale porad je asi nejlepsi co jsem kde videl :-) On Google vedel proc je koupil...
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      LAUNCHER: no a který teda má výrazně lepší optické podání a rozsahy jako ten 17-55? :) Objektiv jsem vybíral hodně dlouho a myslím, že nic moc nelpšího v téhle řadě jako záklaďák jsem nemohl vybrat :) Agresivní PP si nemyslím, není to žádná zprasenina, spíš občas zachraňuju horší expozici... ale obecně se snažím o to, aby ta fotka vypadala realisticky... ty duchy normálně nevidíš, nebo jen velmi slabě, ale jak hneš s úpravami oblohy, tj. toho okolí, tak se objeví. Přijde mi, že si LR nechává kolem těhle věcí nějakou drobnou distanci, a pak tam vznikne neupravená linie pixelů a ta se tímz viditelní a vznikne tenhle duch.

ALDRICK: Aha, to zní zajímavě, to by možná mohlo pořešit i problém s lokálními HSL úpravami, kdy ztmavuju modrou a tím ztmavuji všechno v obraze, ne jen oblohu... zkusím si nainstalovat nějaký trial...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam