• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SUN_VU_KUNG: Ja jich mam doma 5 :-) Pokud je to agresivnim PP a pred upravami tam to halo nemas, neni ale co resit.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    LAUNCHER: no nevím, na APSC moc lepších objektivů než je EFS 17-55 2.8 IS nekoupím :) Na clony od 4 do 8 v závislosti na ohnisku podává fakt skvělou kresbu... Navíc tenhle crop je z okraje, ale i u středu se to po ztmavení oblohy objevuje.

RATTKIN: to je crop před doostřením, ostření necháno na defaultu, ani jsem nehýbal s maskováním, prostě čistý výsledek jen po ztmavení oblohy.

ALDRICK: přesně jak píšeš - Highlights jsou stažené na minimum (v obloze) a potom na HSL panelu jsem stáhnul modrou (Luminance) a Aqua (Luminance). Taky už vím, že se to nedá moc přehánět, záleží dost na fotce, někde se dá jít jen třeba -15-25 některé snesou i -50. Ale tady to mi přijde ideální na nějaký algoritmus, protože se to objevuje na specifických místech. Jako v nejhorším se to dá poslat do Tiffu a pak ručně jít v Photoshopu se štětcem a toho bílého ducha zlikvidovat... ale zrovna v Birkenau jsou ty dráty fakt všude, to by mne jeblo :) Nik pluginy mají nějaké podobné stahování konkrétních barev? Kdysi jsem je měl instalované na zkoušku, ale nějak si nevybavuji, že by tam tohle bylo.
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    RATTKIN: On ale SUN_VU_KUNG píše, že je to od ztmavování oblohy - tipnul bych, že pomocí Luminance v HSL panelu, ne? Stávalo se mi to samý, proto jsem to přestal dělat:) Respektive nanejvejš velmi jemně. Recept na to bohužel nemam, prostě se to v tom HSL nesmí moc osolit. Podle konkrétní fotky se to dá líp nebo hůř ošvindlovat jinak, třeba štětcem. Tady by třeba asi nevadilo ztmavit i ty beztak víceméně černý dráty, horší by to bylo s tim sloupkem... Když to zkombinuješ (trošku štětec, trošku HSL), dá se dostat zhruba tam, kam chceš, bez těchhle potvor.
    Já to řešim Nik pluginama, tam se tyhle hrany chovaj dobře, ale to už stojí prachy, no...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SUN_VU_KUNG: mě se to spíš zdá na artefakt od unsharp masking - viz objektiv
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SUN_VU_KUNG: No a nechces si radsi koupit nejaky slusny objektiv, nez se trapit s takovymhle vystupem?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KARYSLAV: díky, ale Defringe je na ladění chromatické aberace, s tímhle si bohužel neporadí :( A Clarity to spíš ještě zhorší - vytáhne ty bílé duchy víc... no, asi s tím lightroom nic nezmůže.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SUN_VU_KUNG: pochopitelně :) vedle Lens correction, je záložka Color, a pak defringe.. to zkus no.. A jinak - možná přidej víc Clarity jestli to neudělá co chceš..
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Tak mám další dotaz - existuje nějaká možnost, jak v LR vylepšit ty bílé duchy (možná halo, není to aberace), když se ztmaví obloha? Kolem těch drátů je to docela znát... samozřejmě je to 1:1 crop...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SUN_VU_KUNG: osobne, když řeším něco takového, tak tam prostě prdnu trochu šumu (mám vyzkoušeno, že stačí třeba jenom 1-2%) a většinou je to ok, gradient je v pohodě a ten šum v tak malém množství mi jednak nevadí a druhak mi vadí o mnoho méně než ten rozpad.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Nemate nekdo vysledovany kolik asi zabiraj SmatrPreviews ve vetsim poctu? Treba kdyz by se jednalo o 10GB zdrojovejch fotek?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SUN_VU_KUNG: zkus JuicyFolio, umíme vyladit kvalitu tak, aby ti obrázky nekurvila :-D
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KOZEL: myslel jsem různé hrátky s 16bit a pak konverze do 8bit, případně používání PNG... ale už jsem zjistil, proč se to tam děje:

SKALARIAK: jj, oni tam mají takovou záludnost, na kterou ale neupozorní (nebo alespoň ne nějak jasně). Ten jejich systém pracuje s fotkami o velikosti nějak 2040pix. Takže když jsem tam nahrál 1920pix tak je to vzalo, zvětšilo na těch 2040pix a znovu zkomprimovalo a hnusák byl na světě. Prostě se musí nahrávat data větší než 2040pix. No. A možnost změnit soubor nemají, protože by to prý poškozovalo komunitu, že by asi člověk mohl nahrát úplně jinou fotku a komentáře a další atributy by zůstaly... To je pak houby podpora, když si v rámci perfekcionismu všimnete na nahrané fotce nějakého kazu, který jste zapoměli opravit a už to nejde vyměnit s původním souborem :) Takže tahle služba pro mne moc ne-e :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    SUN_VU_KUNG: tak to je proste tim, jakou kompresi voli ten server a pokud tam nejsou nejaky volby kvality, tak s tim asi clovek moc nenadela....
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SUN_VU_KUNG: nevim co tim osetrenim myslis, ale nejak zvlast o gradienty nepecuju. Nahravam to tam v plnym rozliseni.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KOZEL: hm, takhle to u tebe vypadá dost čistě... na jedné další je to trochu vidět, ale pořád lepší než ten hnus, co mi to udělalo... takže nějak speciálně ty gradienty neošetřuješ? A v jakém rozlišení to tam pereš?
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SUN_VU_KUNG: U smugmugu je to imo snesitelny, posud sam: http://galerie.fotohavlin.cz/Cesty/USA/MV-CdCh-PD-PF/i-zpvCZKT/A
    Peru to tam rovnou z LR jejich pluginem.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Je nějaká šance, jak předejít rozpadu gradientů na různých webových službách? Zkouším zrovna 500px.com, nahrál jsem tam fotku v fHD rozlišení a ta potvora mi ji zmenšila a na večerním nebi vykouzlila hnusné škálování. Přitom export byl do 16bit tiffu, korekce, retuš a uložení do JPG s minimální kompresí, takže rozpad gradientu ještě snesitelný.
    FOGH
    FOGH --- ---
    HUGGI: ano, souhlasim... proto pisu nouzovka :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FOGH: To sice pracovat muzes, ale bez LR..prijde mi nesmysl resit jiny workflow kdyz muzu mit snadno stejny
    FOGH
    FOGH --- ---
    HUGGI: ja jsem ten tablet tenkrat hodne resil... vysledek je ten, ze mam Nexus 7, k nemu OTG kabel, ktery ma v sobe zaroven ctecku SDcek. Nexuse jsem bohuzel musel rootnout, jinak to zarizeni neznal, nicmene ted jsem schopny pracovat s fotkami primo na karte.
    Na druhou stranu, je to porad jen nouzovka, koupil jsem si Photo Mate R2, ale vystup z nej mi prijde dost bida :-(
    (ale musim se priznat, ze jsem si to zatim moc neosahal)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam