• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      HUGGI:
      FOGH: Tak po restartu a optimalizaci katalogu zatim dobry..uvidime pri vetsihc upravach zase..
      FOGH
      FOGH --- ---
      HUGGI: ja jsem si niceho nevsiml, mam MBP 13 retina, u me bez problemu
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Tak jsem se konecne dokopal k aktualizaci na 5.6 a teda zatim dost spatny. Na OSX 10.9.4 skoro porad 100% vytizeni procesoru na vsech jadrech, ze nejde poradne nic delat a i LR ma strasnou odezvu..
      KULHY
      KULHY --- ---
      Shodou okolností po roce koukám do klubu, takže to tam máte… :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      RATTKIN: [ HUGGI @ Adobe LIGHTROOM ]

Co to dát na nástěnku? Ó mocný KULHY, jsi tu? :)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      MENTOL_: prosím info kde stáhnout test sadu fotek, taky bych to testnul
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: s tim MIIX tabletem super info..trochu o nem uvazuju..na cesty by to mohla bejt idealni volba..
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Tak jsem se konecne rozhoupal a poridil novy vnitrnosti u kompu. Cekani na novy 6ti a 8mi jadrovy Haswelly sice skoncilo, ale ty penize co by to stalo navic to za to asi nestoji (vyrazne/drazsi procesor, drazsi deska, novy DDR4 pameti) tak jsem vzal to aktualni i7-4790K, rychleji na 4 jadra (4.5GHz, vejs se mi nechce chladit a resit stabilitu) to uz nejde (coz vzhledem k tomu, ze to neni ani 2x rychlejsi na exportu nez 5let stary i7-920 s trochou pretaktovani, je zase drobet smutny).

Export v plnym rozliseni bez zmenseni - 2:30
      Export v 1000px - 1:06

Vzhledem k optimalizaci od LR5 je v ty nasi tabulce trochu gulas, tak jeslti to jeste nekdo resisleduje, pripadne updatnete co je v jake velikosti.

Taky jsem zkusil kamosky novej tablet Lenovo Miix 2 10 - v 1000px to vyjel ten 4jadrovej bay trail atom za 9:30, nestihl jsem nic jakoze editovat, ale na predvyber a polni podminky "do kabelky" uz to je velmi pouzitelny jak jsme tu uz nekolikrat resili. Skoda, ze nemaji varianty se 4GB ramky (aktualni model 2GB a 64GB SSD system), nicmene bych cekal, ze do roka to uz bude bezny.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      V dnešním updatu Lightroom 5.6 by mělo být opravené mimo jiné tohle:
      "Lightroom occasionally crashed when changing image selection on Windows. Please note that this only occurred on the Windows platform."
      Tak snad to pomůže.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SUN_VU_KUNG: zatím jsem nikdy nepracoval jinak než externě... používám disky s rozhraním usb2 a firewire800 ...nepociťuju žádné zpomalení nebo omezení.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Tak samozřejmě po dvou týdnech pokusů pomohlo až to sem napsat a hned v dalším článku jsem to našel :)

Takže dá se to takhle:
      - Jednu fotku vybrat, zvolit požadovanou korekci (např. Auto)
      - Copy Settings a zaškrtnout jen Upright Mode (a NE Upright Transform)
      - Paste Settings na další fotky -> každá bude analyzovaná zvlášť
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Dotaz kolem Perspektivní korekce pro víc fotek:

Když vyberu fotku, která je nakřivo, v Develop modulu zvolím v Lens Correction "Auto", tak se perfektně spraví. Když jich vyberu víc, které jsou _každá jinak_ nakřivo, je nějaký způsob, jak je všechny nechat analyzovat a každou z nich (jinak) automaticky spravit?

Pokud v Develop mám zapnuté Auto Sync, tak se na všechny aplikuje _ta stejná_ perspektivní korekce, což nechci.... potřebuju pro každou fotku jinou korekci. Přišel jste někdo na řešení? Už jsem to různě zkoušel, hledal na webu, ale zatím nic :(
      NIXX
      NIXX --- ---
      SUN_VU_KUNG: mám RAWy na externím USB3 disku a je to v pohodě...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SUN_VU_KUNG: nemyslim, ze to je nejakej zasadni faktor kdyz jsou rawy na externim disku, nejvic prace neni nacist tech 12-36mb na fotku pres USB, ale celej ten processing nad tim co LR dela. Kazdopadne aktualni fotky zpracovavam na internim disku a pozdeji presouvam na externi (resp. prubezne zalohuju batakem a na internim disku nezavisle dle potreby odzadu mazu) - no a kdyz je potreba se vratit ke starsim, tak staci premapovat slozku na ten externi a nejaky znatelny zpomaleni jsem nepozoroval, kazdopadne pak uz to neni tak relevantni na nejakej retro export treba po pul roce.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      Ahoj, týká se to jen okrajově, ale nenapadá mne, kde se zeptat - fotky v RAWu jsou opravdu požírač místa, tak jsem jim vyčlenil nový disk, ale i když je v bedně místo, uvažuji nad tím ho umístit externě, aby se dal snadno přenést. Jaké rozhraní zvolit, aby se s RAWy dalo pracovat v LR tak, jako by byl disk uvnitř bedny, tj. třeba na SATA 3? Aby LR prostě bral fotky z disku a nijak ho to nezpomalovalo?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: mozná by šel použít Automator a udělat si nějakou akci.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      A kdyz jsme u toho nevíte nekdo o fungujícím pluginu do LR(na osx) kterej by vyexportoval fotky a udelal z nich ZIP archiv..?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: jo tak to je prekerka ;)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: jojo to vim..ale ne vzdy mi lidi posilaj cisla fotek..casto dostanu cisla "poradi" fotek z galerie co udela dropbox:)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: jen na doplneni - kdyz mas z druhy strany zpatky tu radu vybranych cisel treba oddelenou carkama nebo mezerama, tak to jde udelat hromadne vlozenim jako text filter v library > filename > contains a je to najednou (samozrejme se muze stat, ze bez nulovejch prefixu se na jednu cifru vybere vice fotek, ale to uz neni zas takovej problem nainstruovat).
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam