• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MINER: to jo, ale zase kdyz sem upravoval fotky na qhd+ 12'' yoga padu, tak tam vypadalo vsechno hrozne super uz hned po importu, coz v realu tak neni :)
    MINER
    MINER --- ---
    SKALARIAK: Výhoda rozlišení je, že nemusíš zoomovat, abys zjisil, jestli je fotka ostrá. Na rMBP jsem to úplně přestal dělat, protože, pokud neni neostrost vidět na retině, tak nebude ani v tisku nebo rozumném zvětšení nebo výřezu.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tak ja mam osmijadro v desktopu uz mozna naky dva roky, akorat to neni Intel :) Kazdopadne, me neprijde ze by to od urictyho levelu bylo o procesoru, zpracvavam 24mpix rawy v rekl bych dost extremnich mnozstvich a holt si chvili ockam, kdyz generuju nahledy, nebo pak exportuju, ale dost srovnatelne s ostatnima sestavama co jsme testovali tady, zaroven kdyz mi jede jeden export tak muzu delat jinou selekci, nebo upravovat jiny fotky, nijak vyrazne to nezpomaluje, kdyz to potrebuju hrozne rychle tak exportuju jeden select 4x najednou po castech, coz je nejrychlejsi.... kazdopadne bych tipnul ze mi tohle jeste bude chvili stacit, otazaka je jak by to slapalo po planovanym upgradu na 4k monitor, ale zase s tim take vaham, protoze je asi blbost delat fotky na necem tak odlisnym od beznyho uzivatele (por web use...). Kazdopadne taky zalezi na rawech, u d800 to trvalo o poznani dele nez se s tim komp vyporadal, napriklad v develop modu 1:1 zobrazeni, to uz me sralo dost a asi bych uvazoval o naky nadupanejsi sestave....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BTW když jsem hledal info o procesorech, tak jsem narazil na několik zpráv, že Lightroom 6 má být v březnu 2015. (Např. tady nebo tady ) Prý by to mělo být hlavně rychlejší a stabilnější.
    Těžko říct, jak moc se na to dá spoléhat, když někde bylo i info, že beta verze bude v září 2014 a pořád nic. Ale můžeme doufat, časově by ta prodleva mezi verzemi zhruba vycházela.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: no jasne no, ta "velka zmena" je proste ted. Jinak do tech Z97 pujdou i pozdejsi Broadwelly, ale vzhledem k tomu, ze mezirocni narust vykonu procesoru se stejnym poctem jader je cca 15%, tak ani to neni moc zhavy. Puvodni plan byl jit do 6-8jader Hasswell-E, ale kdyz jsem to spocital, tak jsem vzal tohle kde na HW staci deska+cpu za 13k a jeste mi vrati 1200 v nejakym cashbacku. Samozrejme, pokud za pul roku prijde Adobe s nejakou obrovskou optimalizaci v LR6, ktera vyuzije 6+ jader, tak se prastim do cela, ale vzhledem k tomu, ze zatim nezvladaji vyuzit poradne ani ty 4, tak nevim nevim :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Právě bych rád, aby mně ten počítač nějakou dobu vydržel. Ten stávající upgraduju postupně po částech už čtyři roky (dál už to nejde - o moc lepší procesor to nepodporuje). Měnit celek každý rok nebo dva, to se mi moc nechce. Radši když půjde za dva roky udělat výrazný upgrade procesoru. Ale uznávám, že pohled do tabulky, kde jsi první, je docela přesvědčivý :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: ty uz tu jsou - http://pctuning.tyden.cz/...ameti/30794-intel-core-i7-5960x-osmijadrovy-drtic-pro-desktopovy-highend
    Akorat si nemyslim, ze skokem na 6-8 jader za neumerne vyssi cenu si clovek s aktualni LR optimalizaci moc pomuze. A DDR4 jako takovy je asi jeste mensi vliv, LR proste potrebuje procesor s co nejrychlejsimi jadry a vetsi nez minimalni mnozstvi ram, pak uz se nic moc neprojevi. Ja jsem prave taky cekal a cekal a proste tahle jedina velicina roste dost pomalu, se 4.5GHz na 4jadrech je to za ty penize asi nej.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    EMIR_KGB: Uplne v klidu, jen si tam nacpi 16GB ram..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Ok, díky. Nevím, jak je to s OS X, ale Windows se musí kupovat nový pro novou desku... další náklad :(
    Jak jsem prolítl v rychlosti články na netu, tak asi počkám až přijdou nové procesory s podporou DDR4 a kompletně upgraduju až na to.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: z i7-920 na 3.4GHz v prumeru - koupil jsem jen Z97 desku a tu i7. Vsechno ostatni, zdroj 550w, ramku DDR3-1600, case a disky mam predchozi (a jeste SSD na system, coz neni potreba, ale s Win8.1 me az prekvapilo jak to je rychly).
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: A z jakého procesoru jsi upgradoval?
    Průběžně přemýšlím o upgrade z i7 950, ale musel bych změnit hodně komponent, tak nevím, jestli mně ten poměr cena/výkon za to stojí.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    EMIR_KGB: nevim jakej mas rozpocet, ale 2,6GHz dve jadra mi neprijde moc futureproof. Taky zalezi jako moc upravujes a zda se, ze na Mac OS ten LR slape o trochu rychleji, ale na LR proste vzit co nejrychlejsi 4jadro. Od chvile co jsem pred mesicem a pul poridil tu i7-4790K tak si rvu vlasy, ze uz pres rok nemam ten predchozi 4770K, proste to svisti i na 2560x1440 LCD.
    MHUNDAK
    MHUNDAK --- ---
    EMIR_KGB: Mám 2012 a neni problém.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EMIR_KGB: V Macích se nevyznám, ale na nástěnce je test rychlosti LR, který tady spousta lidí zkoušela a je tam odkaz na výsledky. Pár Maců tam najdeš (jinak spoustu Windows mašin), takže si možná můžeš udělat rámcovou představu.
    EMIR_KGB
    EMIR_KGB --- ---
    Zdravim...chtel bych vas pozadat o radu. premyslim ze si poridim na upravu RAWu: 2.6GHz Mac mini 2014. Je tadle masina dle vaseho nazoru dostacujici?? Nebo si radeji neco slozit?? Dikes
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Myslel jsem si, že pro adresář lze nějak nastavit tu reprezentativní fotku, která se zobrazuje, když na to člověk najede myší. Ale nemůžu to najít a Google taky nepomáhá... jde to vůbec? A jak?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Zaujalo me u changelogu u novyho CR, tak uvidime az bude LR:
    "Improve performance on processors with AVX/AVX2 vector instruction support (Intel Sandy Bridge (2011) processors and later; AMD Bulldozer (2011) processors and later)."

Camera Raw 8.7 RC and DNG Converter 8.7 RC Now Available on Adobe Labs
    http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2014/10/1366.html
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    neexistuje něco čím bych si na jednotlivé fotky mohl dělat poznámky, které bych viděl jenom já? Tím myslím něco jako (pozadí dát do fotky 002, vlasy ok, vyretušovat strom atd..)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Dotaz k map modulu: Mám geotaggovaných asi 5000 fotek a vidím je ve skupinkách na mapě. Je nějaký způsob, jak vybrat všechny fotky kolem nějakého bodu? Dá se tam kreslit obdélník, ale jen pro funkce zoomu, vybírání se děje jen pomocí klik nebo Shift+klik. V nejhorším by šlo odzoomovat a kliknout na teď už větši skupinku, ale musím spoléhat na to, že se to vhodně seskupí.

Nepřišli jste někdo na nějaký jiný způsob?
    NIXX
    NIXX --- ---
    KOZEL: Díky! Už to asi začínám chápat... Smart Previews jsou vlastně jenom zmenšený ztrátový DNG, který ale oproti standartním previews umožňují editaci a export. Pro zobrazení v UI je ale stejně stále potřeba generovat i klasické náhledy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam