• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      EMIR_KGB: Uplne v klidu, jen si tam nacpi 16GB ram..
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      EMIR_KGB: nevim jakej mas rozpocet, ale 2,6GHz dve jadra mi neprijde moc futureproof. Taky zalezi jako moc upravujes a zda se, ze na Mac OS ten LR slape o trochu rychleji, ale na LR proste vzit co nejrychlejsi 4jadro. Od chvile co jsem pred mesicem a pul poridil tu i7-4790K tak si rvu vlasy, ze uz pres rok nemam ten predchozi 4770K, proste to svisti i na 2560x1440 LCD.
      MHUNDAK
      MHUNDAK --- ---
      EMIR_KGB: Mám 2012 a neni problém.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      EMIR_KGB: V Macích se nevyznám, ale na nástěnce je test rychlosti LR, který tady spousta lidí zkoušela a je tam odkaz na výsledky. Pár Maců tam najdeš (jinak spoustu Windows mašin), takže si možná můžeš udělat rámcovou představu.
      EMIR_KGB
      EMIR_KGB --- ---
      Zdravim...chtel bych vas pozadat o radu. premyslim ze si poridim na upravu RAWu: 2.6GHz Mac mini 2014. Je tadle masina dle vaseho nazoru dostacujici?? Nebo si radeji neco slozit?? Dikes
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Myslel jsem si, že pro adresář lze nějak nastavit tu reprezentativní fotku, která se zobrazuje, když na to člověk najede myší. Ale nemůžu to najít a Google taky nepomáhá... jde to vůbec? A jak?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Zaujalo me u changelogu u novyho CR, tak uvidime az bude LR:
      "Improve performance on processors with AVX/AVX2 vector instruction support (Intel Sandy Bridge (2011) processors and later; AMD Bulldozer (2011) processors and later)."

Camera Raw 8.7 RC and DNG Converter 8.7 RC Now Available on Adobe Labs
      http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2014/10/1366.html
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      neexistuje něco čím bych si na jednotlivé fotky mohl dělat poznámky, které bych viděl jenom já? Tím myslím něco jako (pozadí dát do fotky 002, vlasy ok, vyretušovat strom atd..)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Dotaz k map modulu: Mám geotaggovaných asi 5000 fotek a vidím je ve skupinkách na mapě. Je nějaký způsob, jak vybrat všechny fotky kolem nějakého bodu? Dá se tam kreslit obdélník, ale jen pro funkce zoomu, vybírání se děje jen pomocí klik nebo Shift+klik. V nejhorším by šlo odzoomovat a kliknout na teď už větši skupinku, ale musím spoléhat na to, že se to vhodně seskupí.

Nepřišli jste někdo na nějaký jiný způsob?
      NIXX
      NIXX --- ---
      KOZEL: Díky! Už to asi začínám chápat... Smart Previews jsou vlastně jenom zmenšený ztrátový DNG, který ale oproti standartním previews umožňují editaci a export. Pro zobrazení v UI je ale stejně stále potřeba generovat i klasické náhledy.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      KOZEL: pro me sice momentalne neresitena zalezitost, ale az nekdy padnou ceny velkej ssd disku na rozumnou cenu, tak to zkusim. Momentlane mam fotky jinde a system + cash na jednom ssd disku a prijde mi, ze to svizny je relativne dost.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      GIF_242: NIXX: Nedavno jsem ACR cache presunul na jinej disk nez ze kteryho bezi system a i nez kde jsou fotky a pomohlo to celkovy odezve LR fakt hodne. Velikost ted nevim, ale ta uz asi byla dyl zvetsena, zasadne pomohlo az to presunuti. Uvazuju ted, ze si na Premiere a ACR cache strcim do kompu nejaky mensi rychly SSD.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      NIXX: Jo, potrebujes si k nim nechat vygenerovat Standard (popr. Full-Size) previews. To dost pomuze s rychlosti zobrazeni, ale ani tak to neni zrovna okamzity.

Vim, ze bych si nemel stezovat, protoze LR je porad oproti konkurenci hodne rychlej program, ale porad mi prijde, ze to GUI by mohlo byt celkove vice 'responsive' (znate nekdo ceskou alternativu tohoto slova? asi nejbliz je 'sviznejsi' imo).
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      NIXX: netusim jestli by to mohlo byt tim, ale jak velkou mas nastavenou Camera Raw Cache? (preferences-file handling). Mám pocit, že jsem někde slyšel, že tam se ukládají všechny náhledy atd. a pokud to není dostatečně velký, tak se to tam pokaždé znovu načítá. Což by možná vysvětlovalo proč se ti poprvé ty fotky načítají pomalu a pak se to zrychlí.
      NIXX
      NIXX --- ---
      Ahoj, chtěl bych se zeptat... Vygeneruju si v LR 5.6 Smart Previews pro pár složek o asi 2000 fotkách, odpojím externí disk, kde jsou fyzicky uložený RAWy a pracuju jenom se Smart Previews. Brouzdání mezi fotkama je docela pomalý - vždycky dlouho trvá, naž se fotka poprvé načte. Když se k ní potom vrátím, jde to už rychle. Vadí mi, že musím např. sekvenci 20 skoro stejných fotek napřed pomalu projít, než jsem schopen mezi fotkami rychle přepínat a vybrat tu nejlepší. Je potřeba k těm Smart Previews ještě vygenerovat Standard Previews nebo jak můžu dosáhnout toho, aby se fotky přepínaly rychle hned od začátku? Ve výkonu by problém být neměl (Core i7, 16GB RAM, SSD, OS X). Díky!
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: HUGGI: super! to jsem přesně potřeboval. Děkuji převelice!
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Bohužel virtuální kopie v XMP nejsou. Taky mně to připadá jako menší riziko při nějakém problému :(

What Is Not Included In Lightroom XMP Files - Lightroom Fanatic
      http://www.lightroomfanatic.com/export/what-is-not-included-in-lightroom-xmp-files/
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: udelat snapshot puvodnich uprav a pak reset nastaveni viz BLACKX..pripadne virtualni kopie, reset a nova uprava..

kdyz jsme u toho..virtualni kopie je vec jen databze LR nebo se to taky nejakym zpusobem zapise do XMP..nevite nekdo?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Ještě je tu Ctrl + Shift + R, tj. Reset Settings - resetne vše. Alternativně si u nějaké fotky restni vše a nastav počátační parametry (jako Process 2012 nebo co) a ulož si vše buď do LR schránky (Ctrl + Shift + C) nebo přímo jako Preset a pak ho jen používej.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      TO ALL Přátelé, mám takovej dotaz, načítám si do LR staré fotky, které jsem před tím upravoval v CameraRAWu tzn. všechny úpravy se mi zanesly do *.xmp souborů. A já bych chtěl, jestli by se tento XMP soubor u některých nedal nějak ignorovat. Nechci to řešit globálně, protože s většinou těch fotek nic dalšího nacvičovat nechci, ale pár si určitě novou editaci zaslouží. Tak mi jde o to, jestli se to dá nějak "centrálně" u jedné fotky vypnout, nebo to prostě nejde a musel ybch ty soubory XMP manuálně smazat. Nebo paletku po paltce v LR resetovat (což dělám teď :/)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      HUGGI:
      FOGH: Tak po restartu a optimalizaci katalogu zatim dobry..uvidime pri vetsihc upravach zase..
      FOGH
      FOGH --- ---
      HUGGI: ja jsem si niceho nevsiml, mam MBP 13 retina, u me bez problemu
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Tak jsem se konecne dokopal k aktualizaci na 5.6 a teda zatim dost spatny. Na OSX 10.9.4 skoro porad 100% vytizeni procesoru na vsech jadrech, ze nejde poradne nic delat a i LR ma strasnou odezvu..
      KULHY
      KULHY --- ---
      Shodou okolností po roce koukám do klubu, takže to tam máte… :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam