• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    AMIKOSA: Nevim teda jak je to s Nikonem, ale Canoni barevny profily ma LR v sobe zabudovany a muzes si je vybrat v Develop modulu v Camera Calibration / Profile. Default je Adobe Standard, kterej je napr. pro Canoni rawy fakt spatnej, ja pouzivam Canon Neutral.
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    Nene je to cisty jako slovo bozi... zadny preset. V Nikon Capture NX je to preview i importovany file totozny. To spis ten profil.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    AMIKOSA: Pri importu si otevri tu pravou listu a koukni co tam mas za nastavej výchozí preset..jedtli se ti tam omylem neco nedostalo..
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    AMIKOSA: mozna existujou na netu profily do LR pro tvuj dany fotak. Zkus se podivat. Treba by to pomohlo pri importu pouzit dany profil.
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    Jen tu vec uzavru. Ano editor stejneho vyrobce pomohl BLACKX mel pravdu s tim zapecenym jpg. Jen kdyby ten editor vyrobce nebyl tak neuveritelne pomaly...
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    Prej pouzit raw editor stejneho vyrobce jako kamery... Nikone nikone...
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    No co jsem se docetl, tak by to mela byt ta varianta "zapeceneho jpg" pri importu. Ale co s tim? Nejsem schopny dostat z toho slusny jpg upravama. Je to ploche bez barev. Strasnyho srani abych dostal takovy jpg jak byl v nahledu...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    AMIKOSA: Mám za to, že tam jsou dva faktory:
    - v Importu se ukazuje ne RAW, ale do něj vložený JPEG, takže je to fotka, jak ji "vyrenderoval" foťák. Po importu už ji zpracuje Lightroom a vidíš výsledek jeho enginu.
    - v Importu se možná taky ignoruje profil monitoru, takže pokud ho máš zkalibrovaný, vidíš tam blbě barvy (ale tím si nejsem jist, možná už je to ok)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    AMIKOSA: myslim, ze jsem to resil se starym canon 40D. Pri nacitani mi to hodilo jine barvy, protoze na zacatku to ukazovalo v profilu z fotaku a pak po nacteni profilu z LR
    AMIKOSA
    AMIKOSA --- ---
    Prosim o pomoc jeste se mi to nestalo a to delam s Lightroomem dlouho. V okne importu fotografie maji uplne jinou tonalitu a podani nez potom v naimportovanem katalogu. Cim to muze byt? Viz obrazky

BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Ještě oprava kvůli čárkám (testuju to, když přijde nový požadavek od klienta :) ). Takže opět tady je aktuální verze:
    http://www.pastel.cz/temp/QPicNamesParser.zip

Dávám i screenshot, ať je jasné o co jde, kdyby to chtěl někdo zkusit:

HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: Hm..s tim LR taky myslim umi pracovat..zobrazit jpeg+raw jako jednu fotku..co to udela s tema hvezdickama musis zkusit;)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: no to jo s tema hvezdama, ale me jde o to ze hvezdickuju fyzicky jiny fotky nez pak chci zpracovavat, byt se lisej jen formatem a priponou...
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    SKALARIAK: To ten mobilní LR zvladne..libovolným zpusobem si oznacis fotky a to se ti potom syncne..pokud vim;)

Pokud by jsi to delal na vic PC tak to jde taky ale musis si kopírovat ty fotky..barevný a hvezdickovy označeni se zapisuje primo do fotky do iptc a je i kompatibilní mezi vice programama..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Taky jsem to nezkoušel, možná HUGGI bude vědět.

Meanwhile...

Tady je jedna utilitka, kterou jsem si udělal a mohla by se vám hodit. Klienti mně v mailech nebo jinak občas posílají svoje výběry fotek a už mně nebavilo to pořád zbavovat konce řádků a občas přípon, aby to pasovalo do filtru v LR.

Takže tohle vezme obsah schránky a zkonvertuje do jednoho řádku, volitelně i zbaví přípon. Po cestě spočítá originální počet řádků a odhadne finální počet souborů.

Ke stažení tady:
    http://www.pastel.cz/temp/QPicNamesParser.zip

Dá se to použít i na tohle SKALARIAK, resp. BLACKX. Takže pak se dá "dir /b | clip" (ve Win jména souborů z adresáře dát do schránky) a spustí tenhle program.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: ja treba vubec nemam zkusenost s tim portable lightroomem, ten by to treba moh nejak supportovat? :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Chápu, ale nevím :) Úplně snadno to asi nepůjde, ale s podporou nějakých pluginů... to bude asi jen o něco složitější než to řešení, co jsem nastínil já :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: takze ligtroom prepdokaldam to nejak jednoduse npodporuje... no jde mi jednoduse o to, kdybych na akci rovnou cpal jpegy pres wifi na tablet nejakej, tam si rovnou vybral selekci a doma uz to jenom syncnul na desktop kam nahravam rawy a uz se zabejval jen finalni upravou a ne vyberem....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Nejvíc přímočaré je nechat si nějakým způsobem vypsat jména souborů bez přípon do řádku a tohle zkopírovat do filtru v LR. Jestli chceš něco víc, tak to začíná být komplikované.

(Ten řádek se soubory generuju pomocí pluginu ve Fara mangeru, takže tam si asi budeš muset najít svoji cestu. [Ještě mám jednu vlastní ujetou utilitku, kterou sem brzo dám, ale není hotová.])
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Mozna se tu uz resilo- je nejak mozny nejak lidsky synchronizovat si quckselect co porvedu na jednom zarizeni na jpeg fotach potom na druhe zarizeni kde mam to same co jsem fotil dualne do RAW?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam