• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KOZEL: super diky za info
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    MIKEKT: Haze = opar (atmosfericky jev, ne infekcni onemocneni kuze). Dehaze je tedy funkce 'odstranujici' opar z fotky.

Proc plugin/presety? Protoze Adobe pridalo dehaze jen do CC 6.1 a ne do normalni 6.1. Ma to v CC 6.1 normalne slider. Engine renderujici fotky ale oba programy sdileji, takze pridanim dehaze parametru se funkce aktivuje i v 6.1 neCC. Pomoci presetu a nebo pluginu je mozny tento parametr fotce nastavit a funkci tak vyuzivat i v LR 6.1 neCC.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KOZEL: oboji :)
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    MIKEKT: K cemu je dehaze, nebo k cemu je ten plugin?
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MINER: k cemu je to dobry? :)
    MINER
    MINER --- ---
    BTW: Dehaze, které je jen v CC, jde do 6.1 přidat Pluginem nebo si vyrobit Preset
    MINER
    MINER --- ---
    MINER: Jde. LR6 bez CC jde normálně downloadnout.
    MINER
    MINER --- ---
    Jde LR6 nainstalovat i bez CC? Nechci, aby mě otravoval ten jejich hroznej updater... Na jednom kompu jsem ho nainstaloval kvůli trialu a je to peklo, nejde se toho zbavit.
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    BLACKX: Tak první testy u mě nejvíce pomohlo vypnout GPU :-)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MELOUN: (Jen opravený odkaz)

10 Tips to Improve Lightroom's Speed and Performance Without Additional Hardware - Digital Photography School
    http://digital-photography-school.com/...ghtrooms-speed-and-performance-without-additional-hardware/
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    Nevím co z toho funguje, ale na první pohled pěkně napsaný článek.
    http://digital-photography-school.com/...ghtrooms-speed-and-performance-without-additional-hardware/

U mě s LR6 taky celkem boj (ultrabook ale s ssd a i7), hlavně v develop módu, zkusím něco z toho odkazu a uvidíme.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    FOGH: 8mi jadro AMD, tady ty rychlostni testy exportu zvaldalo srovnatelen se vsim kolem i7 a podobne, grafiku nejakou takovou prumernou, ale je spis o to ze ji to proste nevyuziva, jedine v tom develop modulu sem tam, takze ani nejde o to jak je vykonna, ale ze je tam k hovnu :)
    FOGH
    FOGH --- ---
    SKALARIAK: Ja u sebe zrychleni pozoruju, mam MacBook Pro 13 s Retinou, zvlaste pri provozu na internim displeji (Retina) to drive melo dost problemy. Zkusim vecer to panorama, ale predpokladam, ze OS X si s tim poradi lepe - sam jsem zvedav.
    Pro zajimavost, kolik mas jader? A jakou grafiku?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Hele makam uz nejakou dobu s tim novym CCckem a teda jestli se tam melo neco zrychlit tak sjem si toho opravdu nevsim spis naopak.... nechapu navic,proc to pouziva GPU akceleraci jen pri retusi nebo jinejch stetcovejch operacich a ne treba pri exportu, nebo generovani nahledu.... no a novej panorama modul je kapitola sama pro sebe, funguje sice moc pekne, ale trebva ze 12ti rawu vygenerovat neco spolehlive vyblokuje komp tak na 20 minut, ze orpavdu nejde ani prehodit okno, to zatim jiny program na tom desktpu nezvald takhle vyblokovat :)
    FTN
    FTN --- ---
    BLACKX: Jo, díky. Mezitím jsem trochu pogooglil a je tak jak píšeš. To co vidím nejdřív je JPEG vytvořený foťákem a až pak se renderují náhledy z RAWu. Asi si vytvořím nějaký preset, kterým to od oka přiblížím těm JPEGům co lezou z foťáku a ten pak nastavím při importu. Ty původní JPEGy se mi totiž zdají tak nějak víc "neutrální", což je imho plus.
    Každopádně díky, zase jsem o něco chytřejší.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    FTN: Aha, teď jsem se teprve podíval na to video. Lightroom těsně po importu zobrazuje náhled, který načte z JPEGu uloženého přímo v tom RAW souboru. Takže to je obrázek, který ti vyplivne foťák s jeho nastaveními. Můžeš si tam ve foťáku natavit i úplné šilenosti, jako obrovský kontrast a saturaci, ale nic z toho se nepromítne do RAWu.

Takže ve chvíli, kdy Lightroom dorenderuje reálné náhledy z těch skutečných RAW dat, tak ten původní JPEG náhled úplně zmizí a nahradí ho ten render z LR. S tím původním náhledem zmizí vše, co máš nastavené ve foťáku (a LR má taky jinou kalibraci barev než foťáky, takže i bez těch šílených nastavení to prostě vypadá jinak).
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    FTN: Neni to tak spis, ze se to zmeni na Profil Adobe standard a tim se trochu ta fotka zmeni?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    FTN: Myslím, že hledáš Alt + tlačítko "Reset" v Develop modulu vpravo dole (které se změní na "Set Default"). Detaily si nepamatuju, jde to pak asi nastavit i v závislosti na foťáku, ale to už musíš pohledat na webu.
    FTN
    FTN --- ---
    Na všechny nový fotky, co importuji, mi LR hází nějaký preset, o kterým nic nevím, resp. nevzpomínám si, že bych ho někde nastavoval. Nevíte kde to najdu a odstraním? Ilustrační video:
    Preset v Lightroomu?
    http://www.youtube.com/watch?v=WyqJ6Y1dXak
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: no právě, cena ty bedny, me vlastně ty nas fce nezajímají moc....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam