DRAVON: Katalog s previews je asi nejlepsi presunout prave na to SSD a na druhem/puvodnim hdd nechat ty fotky, tj. pri praci v LR rozklada zatez pristupu mezi ty dva disky a s tim katalogovym porad komunikuje/uklada nahledy atd. Nicmene to samo o sobe stejne zadne extra znatelne zrychleni neprinasi.
Co se tyce optimalizace, uz jsem to tu nekdy psal - vytvorit si preset, ktery bude obsahovat spravny profil fotaku v Camera Calibration co neni Adobe Default (ja pouzivam Camera Neutral), dale pak par zakladnich uprav typu Contrast +20, Shadows +15, Whites + 15, atd, tj. od kazdeho trochu co stejne delam z kazdou fotkou. Dale pak nasadim oblibene body na krivce pro pripadny pozdejsi "fade", vyberu oblibeny barvy na Split Toning (ale hodnoty urovne jsou 0 a 0). No a HLAVNE Detail: Sharpening Amount 0, Noise Reduction Luminance 0, Color 0 (tj. i ty vychozi zakladni hodnoty vynulovat - fotka bude nepekna sumiva, ale nejrychlejsi na upravu). Dale jeste v Lens Correction vypnout Remove Chromatic Aberration a nemit zapnuty Lens Profil. Toto vsechno ulozit jako Preset a pri importu RAWu ho vybrat v Apply During Import > Develop Settings a nad tim Build Previews idealne na 1:1 a jit na kafe :) Po importu je pak manipulace/zmeny mezi fotkama v developu a vlastni upravy asi nejrychlejsi co jde, protoze uz ma hotovy maximalni nahledy i pri priblizeni a na pozadi se dokola porad nezaostruje a neodsumuje (ani barevny sum, ktery je default 25). Doostreni, odsumeni a chromatickou aberaci pak udelat az nakonec davkove (vetsinou vsechno z jedne akce ostrim stejne, color noise je vzdycky 25, CA je jedno tlacitko a Copy na vsechno. Pote podle ISO filtru menim hodnotu Luminance a rozkopirovavam, treba ve 3 davkach). Taky mam bokem par presetu prave na tyto finalni upravy, tj. ostreni a CA a ruzne variace podle Luminance (5/10/15/20/25) a podle fotky/iso/udelanych uprav a toho co vidim si kliknu co mi prijde adekvatni, LR okamzite doostri, odstrani CA, odsumi a kdyz sum dobry na monitoru tak jdu dal.