• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: v tom pripade se ti bude libit v Catalog Settings nastaveni Automatically Discard 1:1 Previews: After 30 Days/One Week/One Day... tj LR si to bude sam promazavat podle toho jak nastavis.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: Co je na tom moc? Muj katalog vcetne smart previews ma pres 22GB a nijak to neni potreba resit..zpomaleni proti castecnymu 3GB jsem nezjistil
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: jj blbě sem to napsal ;) jako musím ti dát za pravdu, je to hodně svižné oproti "normální" práci. Na druhou stranu díky těm náhledům 1:1 to zabírá o mnoho MNOHO více místa na hdd :( Abych byl konkrétní, tak katalog standard preview + smart previews 422MB, katalog 1:1 preview bez smartu 2,20 GB :( Což mi zatím přijde tak trochu moc, ale budu to testovat, třeba se ta daň za svižnost vyplatí ;)

každopádně díky za tip!
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: "Smart Previews" ne, to je neco uplne jineho. Normalne nastavit jen "Build Previews" nad tim na 1:1.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: jako dává to smysl a až se mi dovytvoří ty smart preview tak vyzkouším, nicméně to zatím vypadá, že to bude víc než jedno kafe :D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: tak je to maximum, co pro to muzes udelar - 1:1 nahledy predem urychli prochazeni a zoomovani, no a vypnuti (odlozeni) vsech narocnejsich uprav urychli editaci - jak presne se to projevi na tvoji masine je individualni. Mj. stridam ruzny rezimy vybirani/predvybirani, i s 1:1 nahledama je rychlejsi probrat pasmo fotek po sobe v Library a neklikat na ne postupne v Developu samozrejme (konkretne ty co si necham tak jako tak si "zelenim", klavesa 8 (dalsi barvy se taky obcas hodi, treba cervenou 6 si po upravach prubezne oznacuju ty, co asi budou nakonec potrebovat vetsi nez bezne odsumeni v posledni davce), a pak teprve ty co z nich opravdu upravim oznacuji Flagem P. Zbytek bez vlajky a barvy treba po tydnu po akci uplne mazu)
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      MENTOL_: Dík za tip. Zkusil jsem to na fotkách že silvestra a přijde mi ta práce s fotkami o dost lepší než předtím. Možná tomu notebooku dám ještě šanci :-)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: tu část s tím importem ... ale už si dělám preset, tak to za chvilku vyzkouším.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: kterou cast myslis konkretne?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: já vím, že se to tady řešilo již několikát, ale nedá mi to a zeptám se, je tam opravdu nějaká razantní úspora času/cpu/nervů nebo se tady bavíme o pikosekundách a je to jenom o tom, že místo sekundy než se vykreslí normální další fotka čekáš 1000 milisekund ;)?
      KRYGLIK
      KRYGLIK --- ---
      MARTIK: Dehaze na lokalnich upravach je k dispozici v posledni aktualizaci CC, tusim tak 2 mesice nazpet...
      MARTIK
      MARTIK --- ---
      Potřebuji aplikovat dehaze na celou fotku kromě jedné části. Pochopil jsem, že cesta k tomu vede přes Radial filter. Označil jsem si maskou část, kterou nechci ovlivnit aplikací Dehaze, jenže v nastavení toho radial filteru dehaze chybí. Můžu to tam nějak dodat?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      DRAVON: Katalog s previews je asi nejlepsi presunout prave na to SSD a na druhem/puvodnim hdd nechat ty fotky, tj. pri praci v LR rozklada zatez pristupu mezi ty dva disky a s tim katalogovym porad komunikuje/uklada nahledy atd. Nicmene to samo o sobe stejne zadne extra znatelne zrychleni neprinasi.
      Co se tyce optimalizace, uz jsem to tu nekdy psal - vytvorit si preset, ktery bude obsahovat spravny profil fotaku v Camera Calibration co neni Adobe Default (ja pouzivam Camera Neutral), dale pak par zakladnich uprav typu Contrast +20, Shadows +15, Whites + 15, atd, tj. od kazdeho trochu co stejne delam z kazdou fotkou. Dale pak nasadim oblibene body na krivce pro pripadny pozdejsi "fade", vyberu oblibeny barvy na Split Toning (ale hodnoty urovne jsou 0 a 0). No a HLAVNE Detail: Sharpening Amount 0, Noise Reduction Luminance 0, Color 0 (tj. i ty vychozi zakladni hodnoty vynulovat - fotka bude nepekna sumiva, ale nejrychlejsi na upravu). Dale jeste v Lens Correction vypnout Remove Chromatic Aberration a nemit zapnuty Lens Profil. Toto vsechno ulozit jako Preset a pri importu RAWu ho vybrat v Apply During Import > Develop Settings a nad tim Build Previews idealne na 1:1 a jit na kafe :) Po importu je pak manipulace/zmeny mezi fotkama v developu a vlastni upravy asi nejrychlejsi co jde, protoze uz ma hotovy maximalni nahledy i pri priblizeni a na pozadi se dokola porad nezaostruje a neodsumuje (ani barevny sum, ktery je default 25). Doostreni, odsumeni a chromatickou aberaci pak udelat az nakonec davkove (vetsinou vsechno z jedne akce ostrim stejne, color noise je vzdycky 25, CA je jedno tlacitko a Copy na vsechno. Pote podle ISO filtru menim hodnotu Luminance a rozkopirovavam, treba ve 3 davkach). Taky mam bokem par presetu prave na tyto finalni upravy, tj. ostreni a CA a ruzne variace podle Luminance (5/10/15/20/25) a podle fotky/iso/udelanych uprav a toho co vidim si kliknu co mi prijde adekvatni, LR okamzite doostri, odstrani CA, odsumi a kdyz sum dobry na monitoru tak jdu dal.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      DRAVON: dle mých zkušeností a taky dle tabulky co je na nástěnce, pomůže ssd jen trochu.
      hodně pomůže na start windows a programů, ale lightroom závisí hlavně na cpu.
      DRAVON
      DRAVON --- ---
      Ahoj všem, rád bych se zeptal na vaši radu, zda je mi pomoci..
      Do svého notasu i5, ram 6, 2,6ghz lenovo, jsem přidal ssd disk, kde jede komplet system včetně LR.
      Ostatní části LR - od katalogu po originál fotky jsou na starém disku. I když vše upravím a nastavím tak, jak radí několik x článků na netu o tom , jak zrychlit práci v LR a na HDD nechám pouze originály - přijde mi práce(upravy fotografií a hlavně jejich originál načtení) stále pomalejší, než když jsem měl vše při staré verzi vše na HDD.

Dá se s tím ještě něco zlepšit, nebo mám na podobné věci už pomalý pc?

děkuji
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Ten intel ma dost slusny box chladic, ale samozrejme koupe vetsi tizsi veze je dobra varianta, osobne mam Gelid TRANQUILLO 2. Ale zas u novych Skylaku je potreba se poinformovat, ze ten chladic pocita s tencim procesorem nez driv, u tezkych chladicu co to ignoruji zatim z vyroby se mohou procesory v rozich ohnout a piny v desce s nimi.
      SKALARIAK: ten Coolermaster 130 je zrovna takova nejvic dostupna slusna varianta a vetrak se tam vetsi asi nevejde, osobne se mi libila i drazsi mini ITX krabice, kde je prave zdroj pod deskou a nad deskou mista dost, ale uz zase byvaji drazsi.
      Tip na konkretni zdroj nemam, cenu jsem strelil podle toho co je tak v prumeru nejprodavanejsi.
      Kdybych si ted stavel pro sebe, tak vyberu case nejaky pekny odtud:
      10 of the best micro-ATX and mini-ITX cases for your next PC build - PC Gamer
      http://www.pcgamer.com/the-best-micro-atx-and-mini-itx-cases-for-your-next-pc-build/
      Best Mini ATX and ITX gaming cases in 2015 | XtremeGaminerd
      http://www.xtremegaminerd.com/best-mini-atx-gaming-cabinets-in-2015/
      moc se mi libi Corsair Graphite Series 380T
      a do toho tuhle desku:
      Základní deska ASUS Z170I PRO GAMING | Alza.cz
      https://www.alza.cz/asus-z170i-pro-gaming-d3030380.htm?o=1
      zespoda do desky M2 SSD od Samsungu 850 EVO (128/256GB), procesor i7-6700K - vyjde to cely trosku draz, ale ne snad nejak drasticky :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MIKEKT: hele ja to nak zmakly extra nemam, neco sem si pred 3ma lety postavil, ale zrovna vetrak sem resil dost, protoze to co bylo u toho AMD v boxu vydavlo zvuk jako kdyz startuje stihacka, s tim se nedalo existovat v jedny mistnosti.... docela mi pomohly ty hdonoceni na alze u tech vyrobku, treba u toho vetraku co mam psali lidi ze se skoro neda namontovat a meli rpavdu, delal sem to asi dve hodiny a nakonec se sotva vesel do casu :) pro me bylo i dulezity aby to mehlo hodne USB portu a minimalne 6x sata.....
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      mám střední grafickou kartu na hry (za 6.000) a nepoznám v LR ani v PS rozdíl oproti notebooku, který žádnou velkou grafiku nemá.
      jediný rozdíl grafika udělá v PTGUI, pokud chceš lepit panorama. tam je faktor urychlení asi 20x
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      SKALARIAK: jo tip na vetrak by se taky hodil :)
      : mas nejakou vyzkousenou bednu a zdroj v nejaky rozumny cene? koukal jsem na ten zaklad a vypada to celkem rozumne. jen teda jsem jeste projizdel forum sestavy a tam doporucovali tuhle desku http://www.czc.cz/msi-h170a-pc-mate-intel-h170/178845/produkt
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: nezkoumal jsem do detailu, ale podle me je celkem podstatny koupit nejakej nizkootackovej vetrak na CPU a tim padem mit skrin kam se neco takovyho vejde, coz muze bejt imho obcas problem....
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      MENTOL_: hry skoro nehraju takže by to pro začátek mohlo stacit a časem by se dokoupila externí . kouknul na to co jsi navrhoval. uvidím jestli nějaký desky mají to msata pak bych nemusel kupovat ani ssd a bylo by to.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: tak pokud nehrajes nejnovejsi hry, tak zadnej vetsi vykon od te grafiky nepotrebujes, na 2D desktop staci. Ale narazil jsem zrovna na nejakou zminku o problemu LR/Camera Raw prave s temi novymi SKylake procesory/gpu, aktualne je potreba mit podporu v LR vypnutou, ale co nevidet zrejme dorazi ovladace co to vyresi: https://communities.intel.com/thread/78664 - tak ci onak jiny cpu nez i5/i7 skylake nema dnes s vyhledem do budoucna cenu zvazovat a pokud budes chtit poridit tu dalsi grafiku, tak ti nic nebrani.
      Msata na modernich desktop deskach neni myslim vubec samozrejmosti a nevim jestli to stoji za ty starosti no.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam